Köszönjük dalla cucina!!!!!:-)
Vörösboros bográcsgulyás
- (10 literes bográcshoz)
- 2 kg hús, vegyesen:
- - 1,5 kg marhahús (pl. lábszár)
- - 0,5 kg sertéscomb
- 160 g mangalicazsír
- 8 fej hagyma (közepes méretű)
- 8 gerezd fokhagyma (kb. 1 fej)
- 8 tk pirospaprika
- 1 tk köménymag (frissen őrölve vagy mozsárban törve)
- 5-7 tk só (ízlés és só intenzitása szerint)
- 1 tk feketebors, mozsárban törve
- 2-3 db babérlevél (ha lehet, friss)
- 2 kg burgonya (nem szétfővő, salátának való fajta)
- 8 db zöldpaprika
- 4 db paradicsom
- 2-4 ek sűrített paradicsom 3:1 (elhagyható)
- kb. 4,8 l folyadék:
- - 2 l vörösbor (száraz, savszegény, lehetőleg testesebb)
- - kb. 2,8 l víz
- 4 db tojás
- 240 g liszt
- pici só
- A húst megmosom, leszárítom és nagyobb falatnyi darabokra felkockázom.
- Miután meggyújtottuk a tüzet és egy kicsit bárdoltuk, neki is foghatunk.
- A bográcsba teszem a zsírt és felolvasztom. Beleteszem az apróra vágott hagymát, fokhagymát és üvegesre pirítom. (kb. 30 perc) Belekeverem a pirospaprikát és a húst is beleteszem. Ha mindenki eszi a csípőset, akkor csípőspaprikát is tehet bele, mi ezt egy nagy társaságnál elhagytuk.
- Fehéredésig kevergetni kell, akkor beleteszem a frissen durvára tört köménymagot és elkezdem felöntögetni a vörösborral. (újabb 30 perc) Lehet felváltva a vízzel is, de nálunk belement több mint két flaska vörösbor. Beleteszem a sót, kevés borsot és így főzögetem úgy 2 óra hosszat, közben néha rá kell nézni és megkevergetni. (ez eddig már 3 óra összesen)
- Közben kisebbre felkockázom a burgonyát és a kezdettől számítva jó 3 óra múlva azt is beleteszem. A zöldpaprikát megtisztítom és félkarikára vágom, a paradicsomot forró vízbe mártva lehéjazom és azt is kisebb darabokra vágom, belekeverem a gulyásba.
- Amikor - jó 4 és fél óra múlva - a hús megpuhult, csipetkét készítek és beleszaggatom, de ezt el is lehet hagyni.
- A bográcsgulyásunk pontosan négy és fél óra alatt készült el.
- 20-25 tányérnyi adag /
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése