Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 23., szerda

Vörösboros bográcsgulyás

Vörösboros bográcsgulyás

Köszönjük dalla cucina!!!!!:-)

Vörösboros bográcsgulyás

  1. (10 literes bográcshoz)
  2. 2 kg hús, vegyesen:
  3. - 1,5 kg marhahús (pl. lábszár)
  4. - 0,5 kg sertéscomb
  5. 160 g mangalicazsír
  6. 8 fej hagyma (közepes méretű)
  7. 8 gerezd fokhagyma (kb. 1 fej)
  8. 8 tk pirospaprika
  9. 1 tk köménymag (frissen őrölve vagy mozsárban törve)
  10. 5-7 tk só (ízlés és só intenzitása szerint)
  11. 1 tk feketebors, mozsárban törve
  12. 2-3 db babérlevél (ha lehet, friss)
  13. 2 kg burgonya (nem szétfővő, salátának való fajta)
  14. 8 db zöldpaprika
  15. 4 db paradicsom
  16. 2-4 ek sűrített paradicsom 3:1 (elhagyható)
  17. kb. 4,8 l folyadék:
  18. - 2 l vörösbor (száraz, savszegény, lehetőleg testesebb)
  19. - kb. 2,8 l víz
A csipetkéhez
  1. 4 db tojás
  2. 240 g liszt
  3. pici só
Elkészítése
  • A húst megmosom, leszárítom és nagyobb falatnyi darabokra felkockázom.
  • Miután meggyújtottuk a tüzet és egy kicsit bárdoltuk, neki is foghatunk.
  • A bográcsba teszem a zsírt és felolvasztom. Beleteszem az apróra vágott hagymát, fokhagymát és üvegesre pirítom. (kb. 30 perc) Belekeverem a pirospaprikát és a húst is beleteszem. Ha mindenki eszi a csípőset, akkor csípőspaprikát is tehet bele, mi ezt egy nagy társaságnál elhagytuk.
  • Fehéredésig kevergetni kell, akkor beleteszem a frissen durvára tört köménymagot és elkezdem felöntögetni a vörösborral. (újabb 30 perc) Lehet felváltva a vízzel is, de nálunk belement több mint két flaska vörösbor. Beleteszem a sót, kevés borsot és így főzögetem úgy 2 óra hosszat, közben néha rá kell nézni és megkevergetni. (ez eddig már 3 óra összesen)
  • Közben kisebbre felkockázom a burgonyát és a kezdettől számítva jó 3 óra múlva azt is beleteszem. A zöldpaprikát megtisztítom és félkarikára vágom, a paradicsomot forró vízbe mártva lehéjazom és azt is kisebb darabokra vágom, belekeverem a gulyásba.
  • Amikor - jó 4 és fél óra múlva - a hús megpuhult, csipetkét készítek és beleszaggatom, de ezt el is lehet hagyni.
  • A bográcsgulyásunk pontosan négy és fél óra alatt készült el.
  • 20-25 tányérnyi adag /

Nincsenek megjegyzések: