tápérték/adag: 390 kcal/1610 kJ 11 g fehérje 33 g zsír 10 g szénhidrát
hozzávalók 4 főre
- 2 kg fehér spárga
- só
- 1 kk.cukor
- 2 dkg vaj
- 1 kg burgonya
Hollandi mártás összetevői
- 12,5 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 2 ek.langyos víz
- 1 kk.citrom leve
- só
- cayenne bors őrölve
- 0,5 dl tejszín
elkészítés
- a spárgát éles késsel,vagy akinek van az használjon zöldséghámozót,tehát tisztítsuk meg a spárgákat a fejétől a vége felé haladva,a fejük alatt 1-2 cm-rel kezdjük a műveletet,majd a vége felé ahol már vastagabb és fásabb ott vágjuk la a végeit
- a burgonyát tisztítsuk meg és tegyük fel főni,majd szedjük ki a vízből és tartsuk melegen
- tegyünk fel egy megfelelő nagyságú lábosban vizet,tegyünk bele egy csipetnyi sót,cukrot és egy késhegynyi vajat,forraljuk fel,a spárgákat kössük össze és közepes lángon főzzük puhára,majd a vízből ki vesszük és melegen tartjuk
- a maradék vajat olvasszuk fel,forraljuk jól meg,de vigyázni nehogy megbarnuljon,majd tegyük félre hűlni
- a tojássárgájákat beletesszük egy keverőtálba,a keverő tálat beleállítjuk egy nagyobb lábosba,és lassan felmelegítjük,a tálban lévő tojásokat sűrű krémes állagra keverjük ki,de arra figyeljünk oda hogy a víz mennyiség amivel fel kell tölteni a lábost,a víz nehogy belefolyjon a keverőtálunkba,tehát a víz csak a maximum tál széléig szabad,hogy érjen,a habos krémet a tál fölé helyezve a gőz felett tovább keverjük
- a felolvasztott vajat először cseppenként majd,majd ha massza sűrűsödni kezd,vékony sugárban bele öntjük a többi masszát,állandó kevergetés mellett vigyázunk rá nehogy össze essen a krémünk
- citromlével,sóval,borssal ízesítjük,hagyjuk egy kicsit ki hűlni,a tejszínt félig felverjük és hozzákeverjük a masszánkhoz, a lecsepegtetett spárgákat a langyos mártással leöntve ,főtt burgonyával együtt tálaljuk
Jó étvágyat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése