Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 23., szerda

majonéz - házilag

Majonéz - házilag

A majonéz, az sajnos kalóriadús, mivel 80%-ban olajból áll. Inkább keveset érdemes használni, de az jó legyen.
Majonézt készíteni nagyon egyszerű. Néhány szabályra kell csak odafigyelni. A tojás mindig nagyon friss legyen! Régi tojás néha meg sem köt, a nyers tojás veszélyeiről meg ne is beszéljünk. Csak legfeljebb 2 tojássárgájából lehet egyszerre majonézt keverni, különben nem áll össze a nagyobb terjedelem miatt. Ha többre van szükség, egyszerűen egy újabbat kell keverni.
Vannak esetek, amikor az emúlzió nem köt meg, ez kiderül az első néhány csorgatás után. Erősen tovább kell keverni, esetleg egy evőkanál forró vizet hozzáadni. Ha akkor sem megy, kész, vége. Sokmindentől függ, ha nem köt meg a majonéz. Néha még a hold állásától is. Ezért jó, ha van tartalékban még két tojás.
A hozzávalók is befolyásolják az ízét. Egy kevés olívaolaj jót tehet neki, de csak 1-2 kanál ízesítéshez, a majonézhez csak semleges olaj a jó - napraforgó, repce. A végén viszont 1 kanál egyéb, más ízű olajjal nagyon fel lehet dobni. Minél jobb a mustár, annál jobb.
A végén egy teáskanálnyi friss citromlé kikerekíti az ízét és világosabbá teszi. (Vigyázat, egy kanál mesterséges citromlével is el lehet rontani a majonézt.)
A friss majonéz néhány napig a hűtőben eltartható.

A képen felül az "ipari" majonéz látható, alul pedig a házi. Látszik, hogy a felső kocsonyásabb a hozzáadagolt kötőanyagoktól és fehérebb is, az alsó viszont selymesen, krémesen folyik.



Majonéz - házilag

2 db tojássárgája
1 ek mustár
1 tk cukor
1 gerezd fokhagyma (opcionálisan)
1 mk só
bors, őrölve
200 ml növényi olaj
1 tk citromlé

Egy kerek kisebb tálba beleütöm a tojássárgáját. Hozzáadom a mustárt, cukrot, sót és borsot és jól elkeverem. Én egy gerezd fokhagymát is bele szoktam nyomni.
Most veszek egy füles bögrét vagy csészét és pont 2 deci olajat beleöntök. (A legjobb, ha az egyik bögrénél/csészénél pontosan megjegyezzük a mennyiséget, vagy mérőpohárba öntjük.) Most lassan elkezdem önteni az olajat a keverékbe, úgy, hogy a bögrét teljesen a tál fölé tartom és hogy az olaj végigfusson a bögre oldalán bele a tálba. Ezért használok fülest. A cseppenkénti adagolás, ahogy azt sok recept írja, túlzás, egyszerűen szép lassan kell folyatni az olajat, néha megállni és alaposan elkeverni. A felénél túl már bátrabban lehet folyatni, de keverni rendületlenül kell. Bal kéz önt, jobb kéz kever. Az egész procedúra nem tart tovább 2-3 percnél, akkor az egész olajmennyiséget felvette a tojás.
Ekkor teszek bele citromlevet (kevéssel indítok, nehogy sok legyen), ettől egy kicsit fehérebb lesz. Ez már a kész majonéz. Megkóstolom, ha kell, teszek bele cukrot/sót és borsot tekerek még rá. Ha salátamártásnak használom, teszek bele 2 evőkanál sűrű tejfölt - de többet nem.
kb. 250 ml majonéz / 2.025 kcal / 212,3 g zsír / LF30 94,3%
1 evőkanál majonéz / 121,5 kcal / 12,7 g zsír

Nincsenek megjegyzések: