Karfiolfejfújt
Hozzávalók:
- 2 fej egész karfiol
- mk.só
- frissen őrölt bors
- csipetnyi cukor
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1/4 citrom leve
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl.tej
- 2 tojássárgája
- 8 szelet sovány sonka
- frissen reszelt parmezán sajt
- valamilyen puha sajt amit rá lehet olvasztani a tetejére
- A karfiolt megmossuk megtisztítjuk,sóval,és kevés cukorral és a citrom levével ízesített vizet forralunk,forrást követően beletesszük a karfiolokat és félig letakarva a fedővel puhára főzzük,azért félig takarjuk le a fedővel az edényünket,hogy a zavaró gázok elillanhassanak a főzés közben.
- A főzést követően a főzőlében hagyjuk a karfiolokat kihűlni,majd a ha ki hűlt akkor emeljük ki a vízből az egyiket és szedjük szét rózsáira, a másikat nem kell szétszedni,az marad egyben.A petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk,egy tűzálló tálat kivajazunk.
- Egy nagy edényben felolvasszuk a vajat és világosra pirítjuk benne a lisztet,felöntjük hideg tejjel és simára keverjük,állandó kevergetés mellett sűrű mártássá forraljuk be.
- A még forró mártásunka keverjük bele a frissen reszelt parmezán sajtot és tojássárgáját,sózzuk,borsozzuk.
- Az egészben hagyott karfiolt egy tűzálló tál közepére tesszük,körülrakjuk a rózsáira szedett karfiollal.beterítjük a sonka szeletekkel,
- meghintjük a vágott petrezselyemmel,sózzuk,borsozzuk,végül nyakon öntjük a mártással
- Meghintjük a reszelt puha sajttal és irány az előmelegített sütőbe ,230celsius fokon kb.20 perc alatt készre sütjük.
- Sütést követően azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése