Túrós csusza
Hozzávalók:
- 25 dkg tehén túró / ricotta,orda/ ezek ugyan nem savanyítással készülnek de meglehet próbálni
- 40 dkg liszt a tésztához
- 4 db tojás
- só ízlés szerint
- víz a tészta készítéséhez
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 ek.zsír
- 2 dl tejföl
A tejföl a zsírtartalom szerint lehet:
- 10-15 % saure sahne, sauerrahm, sour cream
- 15 % Créme légére
- 16% tejföl - a 16% zsírtartalom alatti készítmények nem minősülnek tejfölnek
- 18 % extra tejföl
- 20-29 % schmand, cметана
- 30-40 % créme fraîche
A lisztet átszitáljuk,közepébe mélyedést csinálunk.Beleütjük a tojásokat,kevés vizet öntünk hozzá,sózzuk és jól összedolgozzuk,majd egy órán keresztül letakarva pihentetjük a tésztát.
Pihentetést követően,egy lisztezett nyújtó deszkára tesszük és jó vékonyra ki nyújtjuk.Kézzel jó nagy darabokat szaggatunk ki belőle,vagy 2x2 cm-es darabokra vágjuk fel a tésztát.Felteszünk egy nagyobb edénybe vizet,amit sózunk és egy kicsi olajat vagy zsírt teszünk bele, a tésztánkat ebben főzzük ki,majd amikor a víz felforrt akkor bele tesszük a tésztát,kb.5 perc alatt készre főzzük,kiszedjük,lecsöpögtetjük és meleg vízzel leöblítjük.
Közben egy közepesen nagy edénybe beletesszük a kockára vágott szalonnát és zsírjára sütjük,majd szedjük ki és tegyük félre,a forró zsírba tegyük bele a már lecsöpögött és félig kihűlt tésztát jól keverjük/ "pirítsuk" / át.
Szedjük ki a tésztát az edényből,halmozzuk egy tálaló tálba, morzsoljuk rá a túrót és tegyük rá a tejfölt,majd tegyük a tetejére a kisült szalonnát.
Jó étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése