Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 16., szerda

Velemi bableves csipetkével / noodles /


nem egy diétás étel,ezért az ok kerüljék és csak nézegessék,ha mégis meg szerkesztik és meg is eszik....no akkor a jó isten adjon nekik hosszú életet és egészséget................

tápérték/adag:4620KJ
53 g fehérje
71 g zsír
64 g szénhidrát

hozzávalók

  • 75 dkg sertés füstöl nyel,no én kipróbáltam a marha nyelvvel is és garantáltan jó az is hozzá
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10dkg zeller gumó
  • 40dkg fejtett bab,ha száraz babból csináljátok akkor azt előző nap estéjén már áztassátok be,különben jó hosszú napotok lesz a tűzhely mellett
  • 4 dkg zsír
  • 4 dkg liszt
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 dkg fokhagyma ez kb.3db gerezd,vagy aki szereti akkor még többet bele
  • 1 dkg őrölt nemes Kalocsai pirospaprika,jó a Szögedi is.............
  • 10 dkg füstölt szalonna, ha lehet akkor mangalica legyen
  • 1 csomag petruska / petrezselyem /
  • 3 dl jó házi tejföl
  • Csipetkéhez,12 dkg liszt,1 db tojás,no meg só


elkészítése

  • a füstölt nyelvet kockára vágom
  • 2 liter vízben felteszem főni
  • a nyelv mellé teszem a kockára vágott vegyes zöldséget, amiket természetesen
  • egy serpenyőben világos zsemle színű rántást készítek,vörös- és fokhagymával,őrölt paprikával,majd berántom vele a levest
  • a szalonnát kockákra vágom,világosra kisütöm és finomra vágott petrezselyemmel együtt a leveshez adom,ha kéri akkor utána sózom a levest
  • neki most állok a csipetke készítéséhez
    • A gyúródeszkára lisztet szitálok. A kupac közepét kimélyítem, és beleütök egy tojást. Hozzáadok egy kevés sót, majd a tojást és a sót a kupac közepén összekeverem.
    • A tojást és a lisztet jól összegyúrom, pihentetem. A tészta ne legyen túl kemény, de lágy se. Ezután a megfelelõ keménységû tésztából belisztezett kézzel kis darabokat csipkedek ki.
    • A kicsipkedett tésztadarabokat forró vízben kifõzöm. Ha a víz tetejére emelkedtek, leszûröm, és annyit teszek a levesbe (bablevesbe, gulyáslevesbe stb.), amennyit szeretek.
    • A levesben közvetlenül is kifõzhetjük, ilyenkor azonban a csipetkék ne legyenek nagyon lisztesek, mert a leves besûrûsödik.
  • borsó nagyságúra szaggatom és belefőzöm a levesbe
  • tálaláskor tejföllel díszítemtem a tányérban a levest

Jó étvágyat hozzá.....:)))))

Nincsenek megjegyzések: