most hogy közelednek a karácsonyi ünnepek,kezdődhet a fánkok,zserbók,beiglik,hó kiflik......stb.sütemények sütése
ez az fánk amit a nagymamám csak csörögének hívott,ez a sütemény féleség bár leginkább a farsangi időszakban népszerű,de nem csak a farsangi időszak alatt állja meg a helyét az asztalon,ha nem karácsonykor is egy kedvelt sütemény féleség,pláne ha finom házi barack lekvárt,vagy jó szilva lekvárral kínáljuk
Hozzávalók:
- 2,5 pohár liszt
- 3 tojássárgája
- 1 kanál cukor
- 2 kanál konyak vagy rum
- 1 kanál tejföl
- 1/4 kávéskanál só
- 1/2 pohár tej
- 1/4 kg zsír a sütéshez (vagy olaj)
- Összekeverjük a tejet, tojássárgáját, cukorport és sót, konyakot vagy rumot öntünk hozzá, majd fokozatosan belevegyítjük a lisztet. Kézzel meggyúrjuk, a laskatésztánál kicsit puhábbra. A tej és tejföl helyett 2 kanál vajat használhatunk.
- A tésztát laska vastagságúra nyújtjuk, 4 cm széles csíkokra, majd ezeket ferdén, 10-12 cm hosszúságú darabokra vágjuk,késsel,vagy dereje vágóval.
- Mindegyik darabka közepébe 4 cm hosszú bevágást készítünk. Ezen a nyíláson a tészta egyik sarkát áthúzzuk.
- A tésztából rózsa alakokat is készíthetünk. Ekkor különböző nagyságú köröket vágunk ki hullámos szélű pogácsaszaggatóval, egymásra rakjuk őket és középen az ujjunkkal megnyomjuk, hogy összeragadjanak.
- Az így felvágott tésztát forró zsírban sütjük. A csörögét villával kiszedjük a zsírból, szitára vagy papírra rakjuk és vaníliás vagy citromhéjjal ízesített cukorporral behintjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése