Hozzávalók:
- 40 dkg gesztenye
- 1 egész pulyka
- 1 db alma
- só
- őrölt bors
- 3 szelet kenyér
- 4 ek.tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg szárnyas máj,pulyka.kacsa,liba.csirke.......
- 1 ek.vaj
- 1 tojás
- 1-2 ek. konyak
- 2 ek édes mustár a mártáshoz
- 2 dl,fehérbor a mártáshoz
Elkészítése:
a gesztenyét be vagdossuk majd dobjuk őket forrásban lévő vízbe,mondjuk úgy 10-15 percre,ha lejárt az idő akkor vegyük ki a gesztenyéket a vízből,egy kicsit várjunk a tisztítással,had hűljenek a tisztítást követően,kb.1/2 liter sós vízben további 25 percig főzzük
a kenyér belét szedjük ki és vágjuk kockára,áztassuk be a tejszínbe,az almát és a hagymát tisztítást követően apró vágjuk,a hagymát megdinsztelem a vajon,a májat megtisztítom, hozzáadom az almával együtt a hagymához és tovább de most már pirítom egy pár percig
a főtt gesztenyék egyik felét felaprítom és a tojással,illetve a beáztatott kenyérrel együtt a májas keverékhez adjuk,jól átkeverjük de nem törjük össze,ízesítjük a finom konyakkal először torkunkat,majd azután a pulykát,sózzuk és borsozzuk a tölteléket,majd a madarunknak is juttatunk a sóból és borsból is megfelelő mennyiséget
ezek után még egy kis konyak mert attól leszünk mozgékonyak
na essünk neki a madarunknak és kezdjük a töltelékkel a megerőszakolását szegény madárnak
szép lassan némi kéjjel töltsük meg a pulyka madarat a gesztenyés -almás keverékkel
majd a madarunk lábait kössük össze,nehogy véletlenül neki iramodjon a tepsinkből amibe bele helyezzük ő kelmét,némi / 7,5 dl /víz hozzáadásával no nem azért hogy megtanítsuk úszni,hanem hogy a 175 C fokos sütőben keletkezett vízgőzben először szépen megpárolódjon és utána minden hol jól átsüljön
sütés közben néha locsoljuk meg a saját szaftjával / pecsenyelé/,ha elkészült a madár,akkor a pecsenyelevét szűrjük le és fehérborral meg a mustárral főzzük össze,fűszerekkel ízesítjük
a maradék gesztenyét olvasztott vajban megfogatjuk és a kész sülttel tálaljuk
na drága barátaim,jó étvágyat kívánok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése