Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 8., kedd

Bográcsban készített mustáros kenyeres vetrece,vakarccsal tálalva



ezzel az étellel és a barátaim támogatásával lettünk külön díjasok,ezért ezt a receptet a barátaim tiszteletére ajánlom....... sovány vigasz,hogy csak a versenyről és a díjátadásról vannak fent képek,de a kész ételről egy sincsen


mint már írtam,sajnos a receptben szereplő ételről nincsen fotóm,de ha be csukjátok a szemeteket akkor a hasatokkal látni fogjátok................



















A vetrece hozzávalói:
  1. 8 kg sertés lapocka ,marha nyak,marha szegy,birka lapocka,,,,és még sorolhatnám a jó pörköltnek való húsokat.......
  2. 2 db sertés csülök
  3. 30 dkg jó füstölt szalonna,ha lehet akkor házi szalonna
  4. 1/4 kg házi zsír
  5. 1 kg hagyma
  6. 2 fej fokhagyma
  7. 1-1,5 evőkanál jó kalocsai nemes édes paprika,őrölve
  8. 1 nagy tubus mustár
  9. víz
  10. bors
  11. 2 kg szeletelt kenyér
  12. AMI A  LEGFONTOSABB .....EGY JÓ NAGY BOGRÁCS......
A Vakarcs hozzávalói
  1. 50 dkg liszt
  2. víz
  3. só 
  4. sertés zsír,egy kanálnyi

Vetrece elkészítése:

  • a húst le hártyázzuk és felvagdossuk vetrecére....csíkokra.....
  • a csülköt ki csontozzuk és szintén felkockázzuk minta lapockát,a csontját el ne dobd,az kell a pörköltbe
  • hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk
  • a szalonnát felkockázzuk mindenestől, ki ne dobd a bőrét,egy méretes edénybe beletesszük és zsírjára sütjük
  • amint félig kisült a szalonnánk azonnal hozzáadjuk a húst,a csülköt és csülök csontját is, együtt tovább pirítjuk, addig amíg a hús ki nem fehéredik,ne tovább mert akkor levet enged a hús
  • amint ez megvan mehet a jó nemes kalocsai paprikánk,egy pillanat múlva követheti a fokhagyma is, amit előtte a kés lapjával megroppantottunk,vigyázni nehogy oda kapjanak mert akkor keserű lesz a pörköltünk
  • sózzuk ,borsozzuk
  • öntsük fel vízzel,de csak annyival,hogy ellepje,úgy  2-3 ujjnyira,lassú lángon főzzük a csodát
  • kb.2-2 1/2 óra mire elkészül ez a mennyiség
  • közben mert időnk mint a tenger,lássunk neki a vakarcs készítésének
A vakarcs elkészítése,ami más néven, a cigány kenyér

  • a lisztet össze dolgozzuk a vízzel,és a zsírral,ízlés szerint sózzuk,de ez nem kötelező,sótlanul szerintem jobb........
  • egy lángos tészta sűrűségű tésztát kell,hogy kapjunk,fogjuk és kisebb cipókat szaggatunk ki belőlük
  • majd ezeket a cipókat mint a lángos tésztát kinyújtjuk,kiszaggatjuk.
  • egy palacsinta sütőben némi zsír hozzá adásával a vakarcs mind két oldalát jól megsütöd,nem baj ha egy kicsit meg ég ....az az isteni
  • !!!!!!!!!!!!!
  • mielőtt végleg el készülne a pörköltünk,fogod a kenyér szeleteket levágod körbe a héját és az egyik felüket vastagon megkened a mustárral,majd ezekkel a kenyérszeletekkel be borítod a pörkölt tetejét,majd készre főzöd a pörköltet
  • mielőtt tálalnád,kissé nyomkodd össze a kenyérszeleteket a bográcsban,ezzel is segítvén,hogy a pörkölt még sűrűbb legyen
az elkészült művünket tányérba rakjuk és a vakarcsot kínáljuk mellé kanál helyett........

Jó étvágyat kívánok.

Nincsenek megjegyzések: