ezzel az étellel és a barátaim támogatásával lettünk külön díjasok,ezért ezt a receptet a barátaim tiszteletére ajánlom....... sovány vigasz,hogy csak a versenyről és a díjátadásról vannak fent képek,de a kész ételről egy sincsen
mint már írtam,sajnos a receptben szereplő ételről nincsen fotóm,de ha be csukjátok a szemeteket akkor a hasatokkal látni fogjátok................
A vetrece hozzávalói:
- 8 kg sertés lapocka ,marha nyak,marha szegy,birka lapocka,,,,és még sorolhatnám a jó pörköltnek való húsokat.......
- 2 db sertés csülök
- 30 dkg jó füstölt szalonna,ha lehet akkor házi szalonna
- 1/4 kg házi zsír
- 1 kg hagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1-1,5 evőkanál jó kalocsai nemes édes paprika,őrölve
- 1 nagy tubus mustár
- víz
- só
- bors
- 2 kg szeletelt kenyér
- AMI A LEGFONTOSABB .....EGY JÓ NAGY BOGRÁCS......
- 50 dkg liszt
- víz
- só
- sertés zsír,egy kanálnyi
Vetrece elkészítése:
- a húst le hártyázzuk és felvagdossuk vetrecére....csíkokra.....
- a csülköt ki csontozzuk és szintén felkockázzuk minta lapockát,a csontját el ne dobd,az kell a pörköltbe
- hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk
- a szalonnát felkockázzuk mindenestől, ki ne dobd a bőrét,egy méretes edénybe beletesszük és zsírjára sütjük
- amint félig kisült a szalonnánk azonnal hozzáadjuk a húst,a csülköt és csülök csontját is, együtt tovább pirítjuk, addig amíg a hús ki nem fehéredik,ne tovább mert akkor levet enged a hús
- amint ez megvan mehet a jó nemes kalocsai paprikánk,egy pillanat múlva követheti a fokhagyma is, amit előtte a kés lapjával megroppantottunk,vigyázni nehogy oda kapjanak mert akkor keserű lesz a pörköltünk
- sózzuk ,borsozzuk
- öntsük fel vízzel,de csak annyival,hogy ellepje,úgy 2-3 ujjnyira,lassú lángon főzzük a csodát
- kb.2-2 1/2 óra mire elkészül ez a mennyiség
- közben mert időnk mint a tenger,lássunk neki a vakarcs készítésének
- a lisztet össze dolgozzuk a vízzel,és a zsírral,ízlés szerint sózzuk,de ez nem kötelező,sótlanul szerintem jobb........
- egy lángos tészta sűrűségű tésztát kell,hogy kapjunk,fogjuk és kisebb cipókat szaggatunk ki belőlük
- majd ezeket a cipókat mint a lángos tésztát kinyújtjuk,kiszaggatjuk.
- egy palacsinta sütőben némi zsír hozzá adásával a vakarcs mind két oldalát jól megsütöd,nem baj ha egy kicsit meg ég ....az az isteni
- !!!!!!!!!!!!!
- mielőtt végleg el készülne a pörköltünk,fogod a kenyér szeleteket levágod körbe a héját és az egyik felüket vastagon megkened a mustárral,majd ezekkel a kenyérszeletekkel be borítod a pörkölt tetejét,majd készre főzöd a pörköltet
- mielőtt tálalnád,kissé nyomkodd össze a kenyérszeleteket a bográcsban,ezzel is segítvén,hogy a pörkölt még sűrűbb legyen
Jó étvágyat kívánok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése