Hozzávalók:
- víz a tészta kifőzéséhez
- 2 tk só
- 2 ek.olívaolaj
- 40dkg makaróni / bucatini /
- 20 dkg sonka /prosciutto /
- 1 csokor metélőhagyma
- 4 tojás
- 2 dl tejföl
- 10 dkg vaj a forma kikenéséhez
- 1 fej vöröshagyma
- só ízlés szerinti mennyiség
- reszelt parmezán /formaggio /
- frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
- felteszünk egy nagyobb edénybe vizet a tésztának,amikor felforrt a víz akkor sózzuk és tehetünk bele egy pár csepp olajat is,hogy a tészta ne ragadjon össze a főzés folyamán,a művelet csak addig tartson amíg a tészta el nem éri a félig kész állapotot ,semmiféleképpen sem főzzük szét a tésztánkat,mert az majd a formában még tovább fog a párolódás alatt főni
- a sonkát vékony csíkokra metéljük fel
- a metélőhagymát felaprítjuk
- a tojásokat felverjük és belekeverjük a tejfölt
- a hagymát megtisztítjuk és belereszeljük a tojásos tejfölbe,belekeverjük a sonkát,metélőhagymát,sózzuk,borsozzuk és félretesszük
- a tésztánk ha elkészült vegyük ki a vízből,jól csepegtessük le és egy tiszta konyharuhára borítsuk ki majd papír törlőkendő segítségével itassuk fel róla a maradék vizet és hagyjuk a levegőn egy kicsit szikkadni NEM SZÁRADNI
- tegyünk fel egy lábasban vizet forralni,a lábas az akkora legyen,hogy a formánk amiben majd a költeményünk készül,ne essen bele a vízbe
- tehát,fogjunk egy megfelelő formát,kenjük ki jó vastagon vajjal,majd kezdjük el a makaróni szálak módszeres bele helyezését,a közepétől ki indulva körbe rakjuk a makaróni szálakat
- az így elkészült "fészekbe" a megmaradt makaróni szálakat összevagdosván az előzőleg félretett tojásos,sonkás masszához keverjük és szépen akkurátusan megtöltjük a tészta fészket
- zárjuk le a formánk tetejét pl.egy lapostányérral
- helyezzük az edény fölé és kezdjük meg a vízgőz feletti párolásos főzést a lángot el ne felejtsétek takarékra venni ,mert nem forrani kell a víznek hanem gyöngyöznie
- ez a művelet 1 1/2 órát vesz el a délelőttünkből,avagy a délutánunkból
- főzés közben ne nyitogassuk az edényünk tetejét sűrűn
- amikor elkészült a művünk,akkor borítsuk ki egy nagy tálaló tálra és kínáljunk mellé friss fűszerekkel ízesített sűrű paradicsom mártást,valamint frissen reszelt parmezán sajtot
Jó étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése