tápérték/adag: 530 kcal/2230 KJ
18 g fehérje
23 g zsír
64 g szénhidrát
tehát amint látható, nem egy diétás étel
- 1,2 kg főző burgonya,a jól megszokott ős magyar burgonyákat, mint a Gül baba,Kisváradi rózsa,na ezeket már ne is keressük,viszont vannak ezek az új "magyar" génkezelt fajták
A típusú, avagy salátának való fajta: Somogyi kifli
Keményítőtartalma közepes, mégsem fő szét, kemény húsú, nem lisztes. Majonézes és hagymás salátákhoz és héjában sütve is elsőrangú.
B típusú, azaz főzni való fajták: Hópehely, Góliát, Lorett, Kánkán, Luca XL, Balatoni rózsa, Katica, Démon
Nem fő szét, elsősorban főtt és rakott burgonyának, levesnek, főzeléknek ajánlott. Paprikás krumplihoz, dödölléhez, nyírségi gombócleveshez való. Töltött burgonyának is kiváló.
C típusú, avagy sütni való fajták: White Lady,
Vénusz Gold, Rioja
Magasabb keményítő tartalmú, lisztes, könnyen szétfő. Hasábburgonyának, pürékhez, tésztákhoz remek. Ezekből készülhet például a burgonya krémleves, de ilyet vegyünk
pogácsához, szilvás gombóchoz is.
- 1 fej vöröshagyma,na ezzel is vigyázzunk mert már Kínából is hoznak be,akárcsak a fokhagymát ,ha tehetjük akkor csak is a magyar ős termelőről vásároljunk
- 5 dkg olvasztott,házi vaj
- 1,2 dl tej,házi
- 1,5 dl tejföl,de házi legyen ez is ha lehet
- 1 csokor snidling
- só
- őrölt bors
- reszelt szerecsendió
- 10 dkg reszelt ementáli,vagy eidámi,de szerintem félkemény kecskesajttal is kitűnő
Elkészítése
- begyújtjuk a sütőt és 180 C előmelegítjük,egy magasabb falú tűzálló tálat vagy egy köz epes tepsit,kikenünk olajjal,vajjal,zsírral,kinek kinek az ízlése szerint változat,és félre tesszük
- burgonya tisztítást és hámozást követően,reszeljük le a burgonyákat finomra
- a vöröshagymát is reszeljük le
- snidlinget mossuk ,néhányat tegyünk félre belőle ,a többit apróra vágjuk fel
- a burgonyát,hagymát,tejet,vajat,tejfölt meg a snidlinget keverjük össze,sózzuk,borsozzuk
- a keveréket az előkészített tálba illetve a tepsibe simítjuk és reszelt sajttal bőségesen megszórjuk
- a sütőalkalmatosságot egy megfelelő méretű alufóliával letakarjuk és uzsgyi az előmelegített sütőbe,ahol is 25 percig sütjük,majd a fóliát távolítsuk el és további 20-25 percig sütjük amíg a sajt réteg meg nem barnul
- tálaláskor a félretett snidling szárakkal díszítjük
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése