Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 9., szerda

köröm pörkölt kuktában, ahogyan anyu készítette




valójában a mutter mindig csak körömből csinálta a pörit,de a kukta az mindig játszott,nálunk nem sok étel volt, amit anyu nem kuktában készített el
a mostani receptet már én csavartam ide oda,kaptam is anno anyámtól érte,de amikor megkóstolta, elismerően nyalta meg a zselatin szerű zsírtól csöpögő újait



Hozzávalók:
  1. 4 darab szép fehér sertés láb / köröm /
  2. 1 db.hátsó csülök,annak aki a húst jobban kedveli
  3. 1 sertés farok,de ez el is hagyható
  4. 3- fej vöröshagyma
  5. 2-3 gerezd fokhagyma
  6. 2 evőkanál zsiradék
  7. 1-1,5 kg burgonya
  8. 1 kk.őrölt fekete bors
  9. 1kk. őrölt római kömény
  10. 1 ek.édes, nemes, tüzes, őrölt kalocsai paprika
  11. víz

Elkészítése:

  • ha kapunk a hentesnél már ketté vágott körmöket, akkor azt vegyünk mert könnyebb lesz a dolgunk vele
a körmöket megmossuk megtisztítjuk


  • nyílt lán felett megpörzsöljük,ezzel a módszerrel a feldogozás során ott maradt szőrszálakat távolítjuk el
  • még egyszer megmossuk és ketté vágjuk egy húsvágóbárd segítségével,ha ez meg van akkor tegyük félre
  • a csülköt tisztítsuk meg,csontozzuk ki és vágjuk nagyobb kockákra,vagy vetrecére,a csontot tedd félre mert az is megy a pöribe
  • a hagymákat tisztítsuk meg és apró kockákra vágjuk fel

  • a fokhagymákat csak nyomjuk össze a kés lapjával
  • a kuktában forrósítsunk olajat

  • dobjuk bele a felkockázott vöröshagymánkat,jól dinszteljük meg
  • mehet rá a pirospaprika,bors,őrölt köménymag,préselt fokhagyma.dinszteljük tovább egy párpercig
  • na most kapjuk össze magunkat és tegyük a kuktába a köröm darabokat és a csülök darabokat is,jól forgassuk össze,sózzuk,öntsük fel vízzel a kukta belső falán látható jelig,ha nincsen mert már le kopott, akkor annyi vizet szabad csak,hogy éppen csak ellepje a húsainkat

  • zárjuk a kukta fedelét és forrásig nyugodtan üljünk le és tisztítsuk meg a burgonyát,majd vágjuk nagyobb kockákra,tegyük félre
  • amikor a túlnyomás szelepből folyamatosan áramlik ki a gőz

  • akkor azonnal tegyük a lángot takarékra és fakanállal billentsük vissza a szelepet a helyére,ha kell
  • a folyamatos "sistergést "még kb.15 percig hallgassuk majd vegyük le a kuktát a lángról és várjuk meg amíg magától kinyílik a teteje/ megszűnik a belső nyomás a kuktába /
  • ki nyitjuk és beletesszük a felkockázott burgonyát,ha kell utána sózzuk és öntünk hozzá vizet
  • újra vissza zárjuk és forrástól számítva 5 perc múlva elzárjuk alatta a lángot,saját gőzében tovább főzzük,itt is meg kell várni amíg a tető önmagától kinyílik,csak akkor távolítsuk el a kukta fedelét
  • ha minden jól ment akkor szemünk elé tárul az "istenek eledele" a koleszterin szegény ÖRÖM köröm pörkölt......akkor jó az állaga, ha kocsonyához hasonlóan "össze ragassza az újaidat"na ha ilyen akkor tuti a sikered
  • tálaljuk ki, adjunk mellé savanyúságot és fogyasszuk jó étvággyal...........

  • azért azt elmondom,hogy a kukta nem játékszer,borzalmas gőz nyomás alakul ki az edénybe a főzési idő alatt,ne babráljuk a szelepet a főzés alatt és ne engedjük a kisgyerekeket sem közel a sistergő kukta közelébe mert a forró gőz égési sérüléseket okozhat

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tudom értékelni a receptet!
a képek szépek!
a stílus kiváló! gratulálok!!!

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, én is gratulálok!
Köszi a receptet, holnap kipróbálom, egy modernebb kuktában.
Bár még a főzési idő nem teljesen világos, de majd követem az utasításaidat...

Unknown írta...

Köszi a receptet most csináltam meg, csak annyit tennék hozzá én azon változtattam hogy plusz zsiradékot nem raktam bele, mert mint tudjuk igen csak zsíros húsról van szó.Szerintem így is nagyon jó lett nem lehet észrevenni rajta hogy a hagyma meglett e olajon vagy zsíron pirítva.Szóval egyszerre mindent bele, fűszer-hús-hagyma, majd ua. mint a tied leveszed bele a krumpli és kész is. Mégegyszer köszi Dani!

Névtelen írta...

Mint laikus éhenkorász,aki imádja a körömpörköltet és még sose csinált,
itt olyan világos minden,hogy azonmód kipróbálom.
Köszi a mutatós receptet !

Sziszi írta...

Mindenkinek köszönöm a visszajelzéseket.

Köszönöm!

Sziszi

Erika írta...

Végül mennyi ideig főzted fedővel?

Sziszi írta...

Én minden készételt, lassú,vagy közepes lángon készítek,mert szerintem így a jó. A kuktában főzés a gyors főzésről szól,de ezt én itt is félresöpörtem,maradtam a lassú főzésnél,a körömnek amúgy is jó ha kissé szét fő.
Az első forrást a tűzhelyed gázlángja fogja beszabályozni,ha nagy lángon kezded,akkor hamarabb fog a kuktád sípolni,ezt az idő valumot még soha nem mértem le.
Be vallom,hogy egyáltalán nem méricskélem az időt,a kukta sípol,leveszem a lángot,vagy a lángról,és hozzáteszem az esetleges hozzávalókat,jelenesetben a burgonyát.Majd megint megvárom,hogy sípoljon,akkor lehúzom a tűzhelyről,és hagyom hogy magától essen be a tető,és akkor már biztosan kész az étel.

zárjuk a kukta fedelét és forrásig nyugodtan üljünk le,( KÖZEPES LÁNG ) és tisztítsuk meg a burgonyát,majd vágjuk nagyobb kockákra,tegyük félre
amikor a túlnyomás szelepből folyamatosan áramlik ki a gőz akkor azonnal tegyük a lángot takarékra és fakanállal billentsük vissza a szelepet a helyére,ha kell

a folyamatos "sistergést "még kb.15 percig hallgassuk majd vegyük le a kuktát a lángról és várjuk meg amíg magától kinyílik a teteje/ megszűnik a belső nyomás a kuktába /
ki nyitjuk és beletesszük a felkockázott burgonyát,ha kell utána sózzuk és öntünk hozzá vizet
újra vissza zárjuk és forrástól számítva 5 perc múlva elzárjuk alatta a lángot,saját gőzében tovább főzzük,itt is meg kell várni amíg a tető önmagától kinyílik,csak akkor távolítsuk el a kukta fedelét