Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 4., péntek

Pestós tészta -Salsa al pesto di pasta

Salsa al pesto di pasta Pestós tészta

Hozzávalók:
  1. 2 csokor bazsalikom
  2. 2-4 gerezd fokhagyma
  3. 1 ek.fenyőmag ( vagy dió )
Pinoli, pignoli - Pinus pinea
pinoccoli, pinocchi (Pinocchio azt jelenti ’fenyőmag'), pinyon, pinolea, pignolia
fenyőmag, pínia, pínea, pinyola, fenyőmandula
pignon de pin [francia], pine nut, stone pine nut [angol], pinones [spanyol], snoober [közel-keleti]

A mandulafenyő ernyős koronájú (esernyőfenyő), dél-európai fa, nálunk nem télálló. Vaskos, gömbölyded, 10-18 cm hosszú tobozai két év alatt fejlődnek, éretten fénylő vörösbarnák. Az erősen fásodott termőleveleken 1-2 nagy, keskenyszárnyú mag fejlődik. E kellemes ízű, olajos magokat étkezés céljára nagy mennyiségben gyűjtik.

Magas olajtartalma miatt hamar avasodik, ezért hűtőben tartsuk légmentesen lezárva, de ott is csak egy hónapig áll el (mélyhűtőben három hónapig). Nyersen kissé gyantás íze van, ezt pörköléssel elveszíti. Pörkölhetjük serpenyőben, sütőben (180°C) vagy lezárt papírzacskóban 1 percig a mikróban.

4.reszelt parmezán szükség szerinti mennyiség

5. 2,5 olívaolaj extra vergíne

6.víz a tészta kifőzéséhez

7.só szükség szerinti mennyiség

8.40 dkg spaghetti,makaróni,széles metélt,vagy hosszú metélt

9.1 ek.vaj


Elkészítése:

A bazsalikomot mossuk,szárítjuk és kisebb darabokra tépkedjük.A fokhagymát megtisztítjuk,a fenyőmaggal,bazsalikommal és a sóval együtt egy mozsárba tesszük,majd jó alaposan összetörve keverjük péppé a mozsárban lévő anyagokat,a folyamat közben hozzá adjuk a reszelt parmezánt és folyamatosan ,"csepegtessük" kevergetés közben az olívaolajat a masszánkhoz.Akkor jó amikor egy nagyon sűrű palacsinta tészta állagú lesz a masszánk,ha esetleg kissé darabos lesz a sajt végett az sem baj,mert úgy is kifogástalanul fogjátok élvezni.

Közben tegyünk fel vizet a tészta kifőzéséhez,a forrásban lévő vízbe tegyünk sót,ajd uzsgyi bele a tésztánkat,kb.8 perc és al dente a tészta,szedjük ki csöpögtessük le,majd egy előmelegített tálra szedjük ki,forgassuk össze vajjal és kész.

A pestóból mindenki ízlése szerint tegyen a tésztára,természetesen még nyugodtan reszelhetün sajtot a tányéron lévő finomságunkra.

Nincsenek megjegyzések: