Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 22., kedd

Csirkeaprólék leves,ahogyan anyu csinálta










Hozzávalók:

  1. 1 csomag leves zöldség
  2. 1/4 zeller gumó
  3. 1/2 karalábé
  4. 1 szem burgonya
  5. 1 fej vöröshagyma
  6. 2 gerezd fokhagyma
  7. 1 csomag petruska / petrezselyem zöldje /
  8. 2-3 db chili paprika,vagy cseresznye paprika
  9. 2-5 fej gomba,ez a szakácsra van bízva,hogy milyet tesz a levesbe
  10. 15-20 szem fekete bors egészben

Elkészítése:

  • a levesbe való zöldségeket meg tisztítom,hosszanti irányba négyfelé vágom a fehér és a sárga répát,a burgonyát is meg tisztítom,de egyben hagyom, akárcsak a többi zöldség féleséget a tisztításukat követően,ezek után félre teszem
  • a csirke aprólékot,ami jelen esetben a combról levágott far hát része,megtisztítom és hideg vízbe teszem,úgy 15-20 percre,ki áztatom,ezt én így láttam anyutól
  • keresek egy akkora fazekat amennyi levest akarok készíteni,és bele rakom az aprólékot,felengedem hideg vízzel,majd zsupsz alágyújtok,sózom és fedő alatt megvárom amíg felforr
  • amikor felforrt a leves akkor azonnal tedd a lángot takarékra és egy kisebb szűrővel folyamatosan szedd le a leves habját,ezt mind addig ismételgesd, amíg a leves habja " fehér" nem lesz,ha nem habozod le a levest,és ne hagyd belefőni a habját,mert akkor zavaros lesz a levesed,ha viszont ügyesen leszeded a habját akkor egy gyönyörű szép aranylóan csillogó leves fog rád és a vendégeidre mosolyogni
  • amikor befejezted a leves lehabozását,tegyél a levesbe fekete bors szemeket,sózd utána ha kell,és zöldségeld be,magyarán,tedd az összes zöldséget a levesbe bele,fedd le félig és hagyjad,hogy gyöngyözve tovább forrjon a takarék lángon kb.1-1 1/2 órán keresztül,na ilyenkor mehetnek bele a cseresznye,vagy chili paprikák
  • ha a zöldségek jó puhák az azt jelenti, hogy elkészült a leves készen vagy a főzéssel,akkor húzd félre a levest, és hagyjad pihenni kb,1/2 órát,ez alatt szépen leülepszik a leves és megnyugszik
  • óvatosan merd át egy leveses tálba,de eközben is használj leves szűrőt,hogy a bors szemek fent akadjanak rajta,hiszen kinek hiányozna,hogy leves kanalazás közben, egy bors szemre harapjon
  • miután a levest többségét át merted a tálba,a zöldségek jönnek,óvatosan szed ki ezeket is tálba, és rakd szépen egymásmellé őket,vagy halmozd fel kazalba
  • egy villa segítségével szedd ki az aprólékot is egy tálba,a maradék levest hagyd a fazékban,ne keverd össze a leveses tálban lévővel,majd csak akkor tedd meg ha már mindenki evett a folyékony aranyból...........
  • tálaláskor mindenkinek a tányérjába karikára vágott lila hagymát ajánlok,és persze ízlés szerinti levestésztát,ami lehet csiga,cérna,kis kocka,csipetke,darázs / morzsolt/ tészta,eper levél,grízgaluska,gríz kocka...................


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések: