Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 11., péntek

Receptek cukkinire









Tejszínes cukkinikrémleves

Hozzávalók:
  1. 60 dkg.cukkini
  2. 1 közepes fej vöröshagyma
  1. 2-3 gerezd fokhagyma
  1. 1 dl.tejszín
  2. 1 ek.liszt
  3. 1 húsleves kocka
  4. 3 ek.olaj
  5. 1/2 citrom leve
  6. őrölt bors
  7. 1 csokor petrezselyem


Elkészítése:

  • a vöröshagymát felaprítjuk és evőkanál olajon megfonnyasztjuk
  • a cukkiniket megmossuk,a végüket levágjuk,a kisebbet félretéve a többit héjastól karikára vágjuk és a hagymával összekeverjük
  • sóval,borssal a szét zúzott fokhagymával fűszerezzük,öt percig kevergetve pároljuk,majd bő egy liter vízzel felengedjük,a húsleves kockát belemorzsoljuk és puhára főzzük
  • ez után az egészet össze turmixoljuk,a tejszínt belekeverjük és még egyszer felforraljuk
  • a félretett cukkiniket gyufaszál vékonyságúra hasábokra vágjuk,a lisztben megforgatjuk és a maradék olajban ropogósra sütjük
  • a levest tálalás előtt a citromlével egy kissé pikánsra ízesítjük,majd a sült cukkinivel és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk

"Olasz" cukkini leves

Hozzávalók:

  1. 50 dkg cukkini
  2. 1 nagy fej vöröshagyma
  3. 1-2 db paradicsom
  4. 2 tojás sárgája
  5. 1 tyúkhúsleveskocka
  6. 1 ek.olívaolaj
  7. 1 csokor petrezselyem
  8. 2 szelet kenyér
  9. 10 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítése:

  • a vöröshagymát megtisztítjuk,vékonyra felszeleteljük,az olajon megfuttatjuk
  • a cukkiniket megtisztítjuk,a végeit levágjuk,karikákra felszeleteljük és az hagymához adjuk
  • a paradicsomokat feldaraboljuk és szintén a hagymához adjuk,majd 7-8 percig együtt pároljuk az összetevőket
  • ha megpárolódtak a zöldségek akkor felöntjük 1,2 liter vízzel a húsleveskockát belemorzsoljuk és addig főzzük amíg a cukkini meg nem puhul
  • a főzést követően turmixoljuk össze a levesünket,sózzunk utána ha kell,tegyük vissza a tűzhelyre és újból forraljuk fel
  • végül tegyük a tojássárgáját egy leveses tányérba keverjük jól el,szórjuk meg a vágott petrezselyemmel,folyamatos keverés mellett lassan csurgassuk a levesünkbe
  • a kenyér szeleteket vágjuk fel kockára,pirítsuk meg ,majd tálaláskor tegyünk a levesünkbe
  • legvégül szórjunk reszelt parmezánt a levesünkre és fogyasszuk jó étvággyal

Tejfölös cukkini

Hozzávalók:

  1. 6 dkg zsenge cukkini
  2. 2-3 gerezd fokhagyma
  3. 2 dl 12% tejföl
  4. só,pirospaprika őrölve
Elkészítése:
  • a cukkinik végeit vágjuk le,a törzsüket héjastól uborka gyalun
  • /nagy lyukú reszelőn /gyaluljuk le sózzuk meg és 20 percig hagyjuk állni
  • a fokhagymát tisztítsuk meg,majd a gerezdeket préseljük össze és a tejfölbe keverjük bele
  • a cukkinikből kézzel nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet és keverjük hozzá a fokhagymás tejfölhöz
  • tegyük a frígoba kb.1 órára,hogy az ízek jól összeérjenek
  • tálaláskor hintsük meg pirospaprikával

Majonézes cukkini


Hozzávalók:

  1. 60dkg fiatal cukkini
  2. 2 tojássárgája
  3. 2 dl olaj
  4. 2 dl tejföl
  5. 1 kiskanál porcukor
  6. 2 ek. citromlé
  7. őrölt fehér bors
  8. 1 kk.mustár
  9. 1 csokor petrezselyem
  10. 1 csokor metélő hagyma
Elkészítése:

  • az olajat először cseppenként majd vékony sugárban habverővel kevergetve a tojássárgájához öntjük,ha sűrűsödött a mustárral,a porcukorral,csipetnyi sóval,fehér borssal és a citromlével ízesítjük
  • tejföllel higítjuk,a zöldfűszerekkel ízesítjük és jól összekeverjük
  • a cukkiniket meghámozzuk,majd a húsát a reszelő durva fokán a mártásunkba reszeljük
  • azonnal tálaljuk ,mert ha sokáig állni hagyjuk akkor a cukkini ki engedi a levét

Gombás cukkinisaláta


Hozzávalók:

  1. 40 dkg zsenge cukkini
  2. 20dkg champignon gomba
  1. 4 db paradicsom
  2. 2 csomag piros retek
  1. 2 csomag újhagyma
  1. 1 fej saláta
  1. a saláta öntethez 1 dl olaj,1/2 dl borecet,4 gerezd fokhagyma,cukor ,só,őrölt fekete bors,mustár
Elkészítése:
  • a megtisztított fokhagymát alaposan zúzzuk össze,vagy egy fokhagyma préssel nyomjuk ki,állandó kevergetés mellett csorgassuk hozzá az olajat,közben ízesítsük a sóval,borssal,mustárral és cukorral,ha esetleg túl sűrű lenne,akkor egy kis vízzel higítsuk fel
  • a cukkini végeit vágjuk le,héjastól szeleteljük fel karikára
  • a megmosott és tisztított gombákat vágjuk zsülienre / nagyon vékony szeletek /
  • az újhagymát és a retket kis karikákra,a paradicsomot cikkekre vágjuk,majd a saláta kivételével egy mély tálba halmozzuk,a saláta öntettel leöntjük,óvatosan összekeverjük,majd hagyjuk a hűtőben 1 órát állni,végezetül a megmosott salátát leveleire szedjük,majd a leveleket kisebb darabokra vagdossuk és a kész salátába forgatjuk
  • tálaláskor adhatunk mellé pirítos kenyér szeletkéket

Nincsenek megjegyzések: