Tejszínes cukkinikrémleves
Hozzávalók:
- 60 dkg.cukkini
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl.tejszín
- 1 ek.liszt
- 1 húsleves kocka
- 3 ek.olaj
- 1/2 citrom leve
- só
- őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
- a vöröshagymát felaprítjuk és evőkanál olajon megfonnyasztjuk
- a cukkiniket megmossuk,a végüket levágjuk,a kisebbet félretéve a többit héjastól karikára vágjuk és a hagymával összekeverjük
- sóval,borssal a szét zúzott fokhagymával fűszerezzük,öt percig kevergetve pároljuk,majd bő egy liter vízzel felengedjük,a húsleves kockát belemorzsoljuk és puhára főzzük
- ez után az egészet össze turmixoljuk,a tejszínt belekeverjük és még egyszer felforraljuk
- a félretett cukkiniket gyufaszál vékonyságúra hasábokra vágjuk,a lisztben megforgatjuk és a maradék olajban ropogósra sütjük
- a levest tálalás előtt a citromlével egy kissé pikánsra ízesítjük,majd a sült cukkinivel és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk
"Olasz" cukkini leves
Hozzávalók:
- 50 dkg cukkini
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 db paradicsom
- 2 tojás sárgája
- 1 tyúkhúsleveskocka
- 1 ek.olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 2 szelet kenyér
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- a vöröshagymát megtisztítjuk,vékonyra felszeleteljük,az olajon megfuttatjuk
- a cukkiniket megtisztítjuk,a végeit levágjuk,karikákra felszeleteljük és az hagymához adjuk
- a paradicsomokat feldaraboljuk és szintén a hagymához adjuk,majd 7-8 percig együtt pároljuk az összetevőket
- ha megpárolódtak a zöldségek akkor felöntjük 1,2 liter vízzel a húsleveskockát belemorzsoljuk és addig főzzük amíg a cukkini meg nem puhul
- a főzést követően turmixoljuk össze a levesünket,sózzunk utána ha kell,tegyük vissza a tűzhelyre és újból forraljuk fel
- végül tegyük a tojássárgáját egy leveses tányérba keverjük jól el,szórjuk meg a vágott petrezselyemmel,folyamatos keverés mellett lassan csurgassuk a levesünkbe
- a kenyér szeleteket vágjuk fel kockára,pirítsuk meg ,majd tálaláskor tegyünk a levesünkbe
- legvégül szórjunk reszelt parmezánt a levesünkre és fogyasszuk jó étvággyal
Tejfölös cukkini
Hozzávalók:
- 6 dkg zsenge cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl 12% tejföl
- só,pirospaprika őrölve
- a cukkinik végeit vágjuk le,a törzsüket héjastól uborka gyalun
- /nagy lyukú reszelőn /gyaluljuk le sózzuk meg és 20 percig hagyjuk állni
- a fokhagymát tisztítsuk meg,majd a gerezdeket préseljük össze és a tejfölbe keverjük bele
- a cukkinikből kézzel nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet és keverjük hozzá a fokhagymás tejfölhöz
- tegyük a frígoba kb.1 órára,hogy az ízek jól összeérjenek
- tálaláskor hintsük meg pirospaprikával
Majonézes cukkini
Hozzávalók:
- 60dkg fiatal cukkini
- 2 tojássárgája
- 2 dl olaj
- 2 dl tejföl
- 1 kiskanál porcukor
- 2 ek. citromlé
- só
- őrölt fehér bors
- 1 kk.mustár
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor metélő hagyma
- az olajat először cseppenként majd vékony sugárban habverővel kevergetve a tojássárgájához öntjük,ha sűrűsödött a mustárral,a porcukorral,csipetnyi sóval,fehér borssal és a citromlével ízesítjük
- tejföllel higítjuk,a zöldfűszerekkel ízesítjük és jól összekeverjük
- a cukkiniket meghámozzuk,majd a húsát a reszelő durva fokán a mártásunkba reszeljük
- azonnal tálaljuk ,mert ha sokáig állni hagyjuk akkor a cukkini ki engedi a levét
Gombás cukkinisaláta
Hozzávalók:
- 40 dkg zsenge cukkini
- 20dkg champignon gomba
- 4 db paradicsom
- 2 csomag piros retek
- 2 csomag újhagyma
- 1 fej saláta
- a saláta öntethez 1 dl olaj,1/2 dl borecet,4 gerezd fokhagyma,cukor ,só,őrölt fekete bors,mustár
- a megtisztított fokhagymát alaposan zúzzuk össze,vagy egy fokhagyma préssel nyomjuk ki,állandó kevergetés mellett csorgassuk hozzá az olajat,közben ízesítsük a sóval,borssal,mustárral és cukorral,ha esetleg túl sűrű lenne,akkor egy kis vízzel higítsuk fel
- a cukkini végeit vágjuk le,héjastól szeleteljük fel karikára
- a megmosott és tisztított gombákat vágjuk zsülienre / nagyon vékony szeletek /
- az újhagymát és a retket kis karikákra,a paradicsomot cikkekre vágjuk,majd a saláta kivételével egy mély tálba halmozzuk,a saláta öntettel leöntjük,óvatosan összekeverjük,majd hagyjuk a hűtőben 1 órát állni,végezetül a megmosott salátát leveleire szedjük,majd a leveleket kisebb darabokra vagdossuk és a kész salátába forgatjuk
- tálaláskor adhatunk mellé pirítos kenyér szeletkéket
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése