Köszönöm Szafe.............................nyugodjál békében drága barátom.............
Kedves barátaim,eljutottunk ahhoz az ételhez, ami nekem meghatározta , a konyhához és a főzéshez való viszonyomat.Valamikor "régen" a 60'évek végén és a 70'évek elejétől kezdve,nagyon szívesen múlattuk az időnket,egy nagyon kedves barátommal, az iskola pad helyett,a Napoletana éteremben,ez a Petőfi Sándor utcában a mai napig ugyan ott van,hála az olasz konyhának és a spegetti féleségeket szerető emberek őrzőangyalának.
Hozzávalók:
- 10 dkg angolszalonna ,vagy ha úgy tetszik,akkor a pancetta /Culinaris nevű boltokban,nagy csarnokban,esetleg nagyobb bevásárló központokban kapható a pancetta /
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1/2 zeller
- 3 szál halványító zellerszár / ezt már végre bármelyik piacon itthon is meglehet venni /
- olívaolaj szükség szerinti mennyiség
- 30 dkg darált marhahús
- 10dkg darált sertéshús
- 2 ek.paradicsom püré
- 2,5 dl húslé / leveskockából /
- 1,2 dl száraz fehérbor
- 1 babérlevél
- só
- frissen őrölt feketebors
- 1 kk cukor
- 40 dkg spaghetti
- 10 dkg csirke máj
- 2 tk vaj
- 1 csokor petrezselyem
A szalonnát vékony csíkokra metéljük.A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk.
A sárgarépát,zellert,halványító zellert,petrezselyemzöldet,megmossuk,a répát és a zellert meghámozzuk,majd mindent apróra vagdosunk,kivétel a zeller ha azt használunk,mert azt lereszeljük.
Serpenyőben olajat hevítünk és a darált húsokat jól megpirítjuk,majd hozzá adjuk a hagymát és a szalonna csíkokat,kb 5 percig pirítjuk együtt a hússal,jöhet bele a répa,zeller,petrezselyemzöld,paradicsom püré,végül felöntjük a húslével és a borral.Fűszerezzük,a sóval,borssal,cukorral,majd takaréklángon,30 percig rotyogtatjuk a finomságunkat.
Eközben a tésztánkról is gondoskodnunk kell,ezért hát feltesszük ő kelmét főni a forró vízbe,amibe beletettük közben a sót és egy evőkanál olajat is,amikor megfőtt a tésztánk,( ugye tudjátok?......al dente ) az kb 8 perc,ki szeditek a vízből,le csöpögtetni és egy előmelegített tálra halmozni.
De eközben nem szabad megfeledkezünk a csirke májáról,ami igen csak dob egy csavart az ételünkbe.
A májat feldaraboljuk és egy teáskanál vajban gyorsan megpirítjuk,amikor elkészült akkor hozzákeverjük a ragunkhoz és átforraljuk.
Maradt a tálalás,az egész ragut ráönteni a tészta halom tetejére,megszórni frissen reszelt parmezánnal,villát a kézbe és HAJRÁ!!!:))))
jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése