Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. november 4., péntek

Bolognai spagetti - Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese - Bolognai spagettiEz a recept, állítson emléket egy nagyon jó barátomnak Szabó Ferencnek / Szafe /, neki köszönhetem,hogy megismertem az Olaszkonyhát.

Köszönöm Szafe.............................nyugodjál békében drága barátom.............

Kedves barátaim,eljutottunk ahhoz az ételhez, ami nekem meghatározta , a konyhához és a főzéshez való viszonyomat.Valamikor "régen" a 60'évek végén és a 70'évek elejétől kezdve,nagyon szívesen múlattuk az időnket,egy nagyon kedves barátommal, az iskola pad helyett,a Napoletana éteremben,ez a Petőfi Sándor utcában a mai napig ugyan ott van,hála az olasz konyhának és a spegetti féleségeket szerető emberek őrzőangyalának.

Hozzávalók:

  1. 10 dkg angolszalonna ,vagy ha úgy tetszik,akkor a pancetta /Culinaris nevű boltokban,nagy csarnokban,esetleg nagyobb bevásárló központokban kapható a pancetta /
  2. 2 fej vöröshagyma
  3. 1 db sárgarépa
  4. 1/2 zeller
  5. 3 szál halványító zellerszár / ezt már végre bármelyik piacon itthon is meglehet venni /
  6. olívaolaj szükség szerinti mennyiség
  7. 30 dkg darált marhahús
  8. 10dkg darált sertéshús
  9. 2 ek.paradicsom püré
  10. 2,5 dl húslé / leveskockából /
  11. 1,2 dl száraz fehérbor
  12. 1 babérlevél

  13. frissen őrölt feketebors
  14. 1 kk cukor
  15. 40 dkg spaghetti
  16. 10 dkg csirke máj
  17. 2 tk vaj
  18. 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:

A szalonnát vékony csíkokra metéljük.A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk.
A sárgarépát,zellert,halványító zellert,petrezselyemzöldet,megmossuk,a répát és a zellert meghámozzuk,majd mindent apróra vagdosunk,kivétel a zeller ha azt használunk,mert azt lereszeljük.
Serpenyőben olajat hevítünk és a darált húsokat jól megpirítjuk,majd hozzá adjuk a hagymát és a szalonna csíkokat,kb 5 percig pirítjuk együtt a hússal,jöhet bele a répa,zeller,petrezselyemzöld,paradicsom püré,végül felöntjük a húslével és a borral.Fűszerezzük,a sóval,borssal,cukorral,majd takaréklángon,30 percig rotyogtatjuk a finomságunkat.
Eközben a tésztánkról is gondoskodnunk kell,ezért hát feltesszük ő kelmét főni a forró vízbe,amibe beletettük közben a sót és egy evőkanál olajat is,amikor megfőtt a tésztánk,( ugye tudjátok?......al dente ) az kb 8 perc,ki szeditek a vízből,le csöpögtetni és egy előmelegített tálra halmozni.
De eközben nem szabad megfeledkezünk a csirke májáról,ami igen csak dob egy csavart az ételünkbe.
A májat feldaraboljuk és egy teáskanál vajban gyorsan megpirítjuk,amikor elkészült akkor hozzákeverjük a ragunkhoz és átforraljuk.
Maradt a tálalás,az egész ragut ráönteni a tészta halom tetejére,megszórni frissen reszelt parmezánnal,villát a kézbe és HAJRÁ!!!:))))

jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések: