Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. december 21., szerda

nyúl pörkölt,erdei gombával,nokedlivel




véleményem szerint,ez az étel is elfoglalhatja méltó helyét az ünnepi asztalon

Hozzávalók


  1. 1 db gomba leveskocka
  2. 1 db.nagyobb fej vöröshagyma
  3. 1 kávéskanál őrölt édes paprika
  4. 2 dl tejföl
  5. liszt a habaráshoz,itt nem adok mennyiséget,mert ezt így előre nem lehet meg határozni,hogy ki mennyire szereti sűrűn,avagy levesesen illetve hosszú lével a pörköltet
  6. 1 db 1- 1,5 kg egész nyúl
  7. 20 dkg erdei vegyes gomba,róka,szegfű,őzláb,vargánya.......lehet fokozni
  8. 2- 4 evőkanál zsiradék
  9. só ízlés szerint
  10. őrölt fekete bors

Elkészítés


  • a nyúl belsejét ki mosom,a belsőséget ha benne van akkor ki veszem,
  • a húst egyenlő, nagyobb darabokra vágom
  • a hagymát tisztítom,apróra vágom
  • nagyobb lábosban zsírt hevítek,ha eléggé forró akkor irány bele a hagyma,majd amikor a hagyma már üvegesre dinsztelődött mehet bele a paprika,amit egy pár pillanat múlva követ a nyúl hús minden része
  • sózom,borsozom,és fedő alatt lassú tűzön puhára párolom a húst
  • amikor már félig meg puhult a hús, jöhetnek a tisztított,és felkockázott ízletes erdei gombák amik igazából meg fogják határozni a paprikásunk íz világát
  • a gomba leves kockát is hozzá adom,ezt el is hagyhatom,de valójában ez is csak egy íz fokozó,hiszen ebben már előre van egy csomó fűszer bele préselve
  • tovább főzöm,amíg a hús teljesen megpuhul,és elválik a csonttól
  • ekkor a tejfölt a megfelelő mennyiségű liszttel csomómentesen elkeverem,majd folyamatos kevergetés mellett hozzá adom a paprikáshoz és be sűrítem az ételt
  • ezzel mg volnék,jöhet a köret

A nokedli hozzávalói


  1. 1/5 kg liszt
  2. 1 tojás
  3. víz

Elkészítés

  • a lisztet a keverőtálba teszem,a közepébe beleütöm a tojást,sózom,és annyi vizet öntök hozzá,hogy lágy,jól szaggatható, de ne folyós tésztát kapjak majd az össze állítást követően
  • tehát az összetevők a tálban,akkor jöhet az össze keverése a nokedli tésztájának
  • ezt lehet kézzel is csinálni,de jobb egy nagyobb fakanál segítségével,vagy akinek van az használjon robotgépet erre a célra
  • na szóval a tésztát mind addig kell keverni, amíg meg nem jelennek rajta a hólyagok,mennél hólyagosabb annál lágyabb lesz a nokedli
  • készen vagyok a keveréssel,jöhet a szaggatás
  • már jó előre feltettem a vizet egy nagy fazékban forrni,tettem bele sót,és egy pár csepp olajat,hogy a nokedlik ne ragadjanak össze
  • a víz forr,jöhet a szaggató.........
  • a nokedli szaggatót az edényre helyezem és annyi tésztát öntök rá amennyit egy lapátka segítségével / nokedli szaggató /gyors mozdulatokkal ki tudok szaggatni
  • ezt mind addig ismétlem ameddig el nem fogy a tészta,de azt nem szabad elfelejtenem,hogy közben a már fövő nokedlit is kevergetnem kell
  • amikor a nokedlik a vízfelszínén úszkálnak,elkészültnek tekinthetem a művemet
  • egy nagyobb szűrő segítségével kiszedem a forró vízből,és a közben már a tűzhelyre rakott edénybe szedem ki,az edénybe előzőleg zsírt forrósítottam fel
  • a kész nokedlit át forgatom többször,és készen vagyok
  • tálalás,vendégek....................megköszönöm a dicsérő szavakat

Jó étvágyat::)))))

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mikor, és mennyi vizet adunk hozzá?

Sziszi írta...

Bocsánat amiért csak most válaszolok,de semmilyen értesítést sem kapok,ha valaki hozzászólást ír.
Természetesen akkor adok hozzá folyadékot,amikor már a húst is ledinszteltem,hogy mennyit...nos ha paprikás,akkor annyit,hogy min 2 ujjnyira ellepje a húst,ha pörkölt,akkor csak 1/4 annyi vizet adok hozzá mint a paprikáshoz.
Rá adásul,ha pörköltöt készítek,akkor először a húsokat,lepörkölöm,majd csak ezután jön a hagyma amit üvegesre dinsztelek,majd jöhet a paprika,át forgatom,és a kevés víz,vagy alaplé.

Köszönöm az észrevétel,és a hozzászólást.
Kellemes napot kívánok :)