Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. december 10., szombat

Töltött káposzta ...én így szeretem


nos, ennek az ételnek az elkészítéséről is lehetne vitát nyitni,egy darabig biztosan itt lennénk és menne az idő........ itthon ha töltött káposzta kerül az asztalra akkor azt mi, csak a legnagyobb fazekunkban szeretjük csinálni,mert hogy nagyon szeretjük,
ezt az étket,drága pici feleségem
készíti el,ez azon ritka pillanatok közé tartozik, amikor szabadnapos, és végre az övé a konyha.........................


na szóval,kezdésnek irány a piac,és veszünk 20-30 darab közepes nagyságú savanyított káposzta levelet,és 2 kg savanyított apró káposztát
gyerünk a henteshez,jó fajta sertés lapockáért,úgy 2,5 kg.-ot veszünk,le daráltatjuk,hozzá csapatunk egy 2 kg oldalast,és mehetünk haza,minden más van otthon

Hozzávalók:

  1. 20-30 db savanyított káposzta levele
  2. 2 kg savanyított apró káposzta
  3. 2,5kg darált sertés lapocka / mi ennyi húst teszünk bele /
  4. 1/2 kg rizs
  5. 1/2 kg gersli,burizs,árpagyöngye
  6. 40dkg vöröshagyma
  7. 4-5 babérlevél
  8. 1 fej fokhagyma
  9. bors
  10. 4 db.tojás
  11. őrölt édes paprika
  12. 1/5 kg füstölt szalonna
  13. 1 doboz tejföl
  14. 1,5-2 kg oldalas ezt majd én feldarabolom
Elkészítés:

  • az apró káposztát a levelekkel együtt át öblíti és félre teszi
  • a szalonnát felkockázza és zsírjára süti
  • vöröshagymát megtisztítja és kocára vágja
  • a húst egy keverőtálba rakja
  • rizst és az árpa gyöngyét, többszöri vízváltással,hideg vízzel alatt át mossa,így a rizs liszt maradványát és szennyeződéseket is eltávolítja
  • fokhagymát is tisztít,de nem az egész fejet használja fel,csak pár gerezdet
  • a vöröshagymát beleteszi a szalonna kisült zsírjába,felteszi az edényt a tűzre,és elkezdi a hagyma pirítását
  • amikor már kellően megpirult akkor hozzá adja a fokhagymát,tovább pirítja,majd még mielőtt megégne gyorsan leveszi a tűzről és hozzá adja a piros paprikát,így pirítja egy pillanat erejéig együtt őket,készen van le tűzről
  • a darált húst,rizst,árpagyöngyét,tojást,sót,borsot,hozzáadja elkészült pörkölt alaphoz,majd össze keveri egy fakanál segítségével,hiszen még nagyon forró lenne a kezeinek
  • a káposzta leveleket kiteríti egymás mellé,amennyi elfér a munka asztalon,és elkezdi rá adagolni a tölteléket,ez kb.mindig egy nagyobb evőkanálnyi
  • ügyesen, nem akar nagy gombócokat, alkalmazkodik mindig a káposztalevelek méretéhez
  • amikor a levelekre halmozta a töltelékeket,akkor a levél két oldalát ráhajtja a töltelékre,és felgöngyöli a káposztalevelet,majd az oldalt kilógó levél részeket a mutató úja segítségével benyomkodja a levélbe,ezzel ha úgy tetszik lezárja a töltelékek oldalait
  • az apró káposztából tesz az edény aljára,és elkezdi a töltelékeket az edénybe helyezni
  • a következő módszerrel csinálja,egy sor apró káposzta,egy sor töltött káposzta,egy sor oldalas,megint apró káposzta,megint a töltött káposzta,megint az oldalas,most egy hegyes erős piros paprika,kettő ,három babér levél ,és kezdi előröl amíg el nem fogy minden
  • viszont arra oda figyel,hogy legfelülre mindig az apró káposzta kerüljön,ő is mint "mindenki", így zárja mindig a sort,egy utolsó hegyes erős paprika,kettő három babérlevél
  • közepes hőfokon megközelítőleg majd 2 órán keresztül főzi,bitang egy étel,annyira jól csinálja............le a kalappal előtte...............
  • tálaláskor tejföllel kínálja és friss ropogós kenyér szelettel
Jó étvágyat hozzá!!!

Nincsenek megjegyzések: