nos, ennek az ételnek az elkészítéséről is lehetne vitát nyitni,egy darabig biztosan itt lennénk és menne az idő........ itthon ha töltött káposzta kerül az asztalra akkor azt mi, csak a legnagyobb fazekunkban szeretjük csinálni,mert hogy nagyon szeretjük,
ezt az étket,drága pici feleségem készíti el,ez azon ritka pillanatok közé tartozik, amikor szabadnapos, és végre az övé a konyha.........................
na szóval,kezdésnek irány a piac,és veszünk 20-30 darab közepes nagyságú savanyított káposzta levelet,és 2 kg savanyított apró káposztát gyerünk a henteshez,jó fajta sertés lapockáért,úgy 2,5 kg.-ot veszünk,le daráltatjuk,hozzá csapatunk egy 2 kg oldalast,és mehetünk haza,minden más van otthon
Hozzávalók:
- 20-30 db savanyított káposzta levele
- 2 kg savanyított apró káposzta
- 2,5kg darált sertés lapocka / mi ennyi húst teszünk bele /
- 1/2 kg rizs
- 1/2 kg gersli,burizs,árpagyöngye
- 40dkg vöröshagyma
- 4-5 babérlevél
- 1 fej fokhagyma
- só
- bors
- 4 db.tojás
- őrölt édes paprika
- 1/5 kg füstölt szalonna
- 1 doboz tejföl
- 1,5-2 kg oldalas ezt majd én feldarabolom
- az apró káposztát a levelekkel együtt át öblíti és félre teszi
- a szalonnát felkockázza és zsírjára süti
- vöröshagymát megtisztítja és kocára vágja
- a húst egy keverőtálba rakja
- rizst és az árpa gyöngyét, többszöri vízváltással,hideg vízzel alatt át mossa,így a rizs liszt maradványát és szennyeződéseket is eltávolítja
- fokhagymát is tisztít,de nem az egész fejet használja fel,csak pár gerezdet
- a vöröshagymát beleteszi a szalonna kisült zsírjába,felteszi az edényt a tűzre,és elkezdi a hagyma pirítását
- amikor már kellően megpirult akkor hozzá adja a fokhagymát,tovább pirítja,majd még mielőtt megégne gyorsan leveszi a tűzről és hozzá adja a piros paprikát,így pirítja egy pillanat erejéig együtt őket,készen van le tűzről
- a darált húst,rizst,árpagyöngyét,tojást,sót,borsot,hozzáadja elkészült pörkölt alaphoz,majd össze keveri egy fakanál segítségével,hiszen még nagyon forró lenne a kezeinek
- a káposzta leveleket kiteríti egymás mellé,amennyi elfér a munka asztalon,és elkezdi rá adagolni a tölteléket,ez kb.mindig egy nagyobb evőkanálnyi
- ügyesen, nem akar nagy gombócokat, alkalmazkodik mindig a káposztalevelek méretéhez
- amikor a levelekre halmozta a töltelékeket,akkor a levél két oldalát ráhajtja a töltelékre,és felgöngyöli a káposztalevelet,majd az oldalt kilógó levél részeket a mutató úja segítségével benyomkodja a levélbe,ezzel ha úgy tetszik lezárja a töltelékek oldalait
- az apró káposztából tesz az edény aljára,és elkezdi a töltelékeket az edénybe helyezni
- a következő módszerrel csinálja,egy sor apró káposzta,egy sor töltött káposzta,egy sor oldalas,megint apró káposzta,megint a töltött káposzta,megint az oldalas,most egy hegyes erős piros paprika,kettő ,három babér levél ,és kezdi előröl amíg el nem fogy minden
- viszont arra oda figyel,hogy legfelülre mindig az apró káposzta kerüljön,ő is mint "mindenki", így zárja mindig a sort,egy utolsó hegyes erős paprika,kettő három babérlevél
- közepes hőfokon megközelítőleg majd 2 órán keresztül főzi,bitang egy étel,annyira jól csinálja............le a kalappal előtte...............
- tálaláskor tejföllel kínálja és friss ropogós kenyér szelettel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése