Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. december 10., szombat

a tökéletes pulykakarácsonyi pulyka variációk...variations of Christmas turkeys


megpróbálom leírni, a tökéletes pulyka elkészítésének a lehetséges változatát
valamint háromféle töltelék recept leírást is mellékelek,amik a töltött pulykás variációkhoz vannak
bár a tölteléket mindenki szabadon variálhatja, az ízlésének és a családjának,valamint a vendégei ízlése szerintire,azért nagyon ne kezdjétek el felfedezni a főzés,és ízek dzsungelét,mert ahhoz már túl késő van,hiszen csak kettő hét, és itt is van karácsony szentestéje


akkor nekiveselkedem az írásnak................

egy 2,5 kg-os pulyka madár kb.nyolc embernek elegendő,na persze az kérdés,hogy milyen evők a vendégek,na szóval egy ekkor madárnak a sütési ideje, úgy 3 óra körül van,tehát eddig biztosan sütni kell
amikor veszitek a pulykát akkor különböző "jegyeket" keressetek és figyeljetek rajta,ezek ugyan is árulkodnak a madár jól tartásáról és frissességéről:legyen gömbölyded a melle,
/ gondolom ha a pasid megy vásárolni, akkor ez nem feladat neki /,csak felismeri a gömbölyű melleket...........na ,legyen gömbölyű a melle és a combja is,a bőre legyen feszes,sértetlen,szakadásmentes és a színe legyen kissé tört fehér,ha nagyon fehér a bőre színe,és foltos,akkor azt a madarat már eléggé régen a hűtőben tartották,nem kéne megvásárolni az ilyet
a mellének és combjának a kereksége a madár jól tartásáról árulkodik,a gömbölyded forma arra utal,hogy nagy területen szabadon tartották
azt is nézzük meg,hogy nincsen e a madárba egy zacskóba vissza rakva a belsősége,az ilyen nem kell,legyen mindene a helyén,majd én az az ti leszeditek, a mája mehet a töltelékbe,a zúza,és a szíve mehet levesbe .............

ha nem akarjátok tölteni a madarat,akkor a hasüregébe tegyetek egy almát,narancsot esetleg aszalt szilvát,de ha tölteni szeretnétek akkor a hasüregbe mindenképp puha állagú tölteléket használjatok,a bőre alá kissé keményebb állagú összetevőkből álló tölteléket használjatok
mindig a sütés előtt töltsétek a madarat meg
a sütési idő kiszámításánál vegyétek figyelembe a madár súlyát és + a töltelék súlyát,majd az így kapott együttes súlyt vegyétek figyelembe a sütési időnél,mert a töltelék súlya végett megnő a sütési idő,és a madár nem sülhet meg előbb mint a töltelék..........

180 C fokos sütőben kell sütnötök a madarat,de lehet egy trükköt is csinálni ha nem a töltött verziót válasszátok,a trükk az, hogy egy nagy serpenyőben, nagyon kevés olajat,vajat hevítetek,nagyon magas hőmérsékleten,fogjátok a madarat és minden oldalát gyorsan megpirítjátok, nem sütitek, csak egy kis színt adtok neki
ez azért jó mert a bőre így ropogós már viszont a hús zamatos leve nem tud a bőrön keresztül teljes mértékben átszivárogni,tehát benne mard az íze a húsban

a madarunk nagyon hamar kitud száradni ezért folyamatosan locsolgassátok a saját zsírjával,vagy liba illetve kacsa zsírral,vajjal,de az is megoldás ha az sütési idő első harmadában alufóliával letakarva sütitek,de amikor lekerül róla a fólia akkor ugyan úgy kenegetni,locsolgatni kell

lábait kössétek össze,szárnyainak a végeit, meg a háta alá rakjátok

amikor
sütésszen van, hagyjátok egy kicsit pihenni úgy 10 percig fóliával szorosan letakarva a tepsiben,majd ezt követően lehet szeletelni


Zsályás töltelék

  • kívül-belül, jó alaposan besózom,és bevajazom a madarat
  • 2,5 dkg vajon megpárolok 4 fej finomra aprított vöröshagymát,majd hozzáadok 12 dkg friss zsemlemorzsát,1 marék friss apróra vágott zsályát,1 db.felvert tojást,1.25 dl húsleves alapot,sózom,borsozom,össze keverem és megcsinálom / megtöltöm /a pulykát,
  • láb kötözés,has üreg bevarrása,hogy a töltelék ne tudjon kijönni,szárnyakat a háta alá hajlítom,meglocsolom olvasztott vajjal,irány a sütő.........

Szőlős töltelék

  • 1 db.zsemlét beáztatok tejben,majd kinyomkodom,és hozzáadok 2 db.főtt tojást amit előtte finomra aprítottam,4 db. egész nyers tojást,5 dkg szőlőt,ha lehet akkor mag nélkülit mert nem a meccsre készülök,
  • a madarat kivül- belül sózom,és belül kivajazom
  • 4 evőkanál tejföl,ízlés szerint sózom,borsozom,egy evőkanál vajat vagy zsírt is adok hozzá,majd határozott kézmozdulatokkal össze keverem
  • kész a massza ,irány a pulykába vele
  • itt is ugyan úgy teszek mint az előzőnél,sőt az összes töltött pulykánál,hasüreget össze varrom,szárnyakat a háta alá hajtom.
  • zsupsz a 180 C fokra előmelegített sütőbe a madárral


Apa pálinkás tölteléke

  • a madarat kivül-belül sózom,és belül kivajazom a madarat
  • csirke,kacsa,pulyka,liba.....szóval valamelyik madár májából 10 dkg kell,ezt egy kevés olajon,némi zsályával,és rozmaringgal,meg kettő evőkanál konyakkal gyorsan megsütöm
  • hozzákeverek 30 dkg darált húst/ mindegy milyen /,6 dkg. felkockázott paraszt sonkát,egy nagyobb burgonyát amit már előzőleg a héjában megfőztem,természetesen héja nélkül teszem a többi anyag közé,
  • na most na nézzenek ide a csajok.........
  • 1 kispohár száraz fehér bort,egy stampedli / 3 cl. /szilvapálinkát,10 dkg.sárgabarackot,és ugyanennyi aszalt szilvát,ezeket előre felvagdostam apróra,sózom,borsozom,és a vajjal kikent madárba töltöm a cuccost
  • irány sütő,az eljárás mint a többi madárnál



Nincsenek megjegyzések: