ujjé, emberek itt az óévbúcsúztató malac pörike receptje
Hozzávalók
- 80 dkg malac hús
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db.édes paprika
- 2 db.paradicsom
- 4 fej vöröshagyma
- 1 ek.őrölt édes paprika
- 2 ek.zsír
- 30 dkg.tarhonya
- 2 dl.barna sör
Elkészítés
- a malachusikát megmosom,megtisztogatom az esetleges szőrszálaktól,és kockára vágom
- egy edénybe zsírt forrósítok,és ebbe dobom a húst bele,neki állok pirítani,ezalatt a művelet alatt a legmagasabb hőfokon van a tűzhelyem,hiszen a húsnak pirulnia kell és nem főnie,az a cél,hogy kapjon egy vékony úgy nevezett pörk alapot
- a hagymát megtisztítom,és apróra vágom,majd hozzáadom a húshoz a hagymát és tovább pirítom a hússal együtt
- ha a hagyma is megpirult,akkor jöhet az őrölt paprika,ezt csak egy párpillanatig pirítom,hiszen ha tovább hagynám pirulni akkor megkeseredik és dobhatom a szemétbe a kaját
- teszem a pöribe fokhagymát héjastól,amit előzőleg a kés lapjával szét nyomtam,teszem a paradicsomot is,és a paprikákat is a pöribe,össze keverem,és hozzáadom a ser italt,egyet forralok rajta
- az egészet felöntöm hideg vízzel,sózom,borsozom,és fedő közepes lángon készre főzöm,a szaft mennyiségét mindenki állítsa be ön magának,én közepesen hosszú lével szeretem,van aki a rövid lére esküszik,és van aki a hosszú léért van elájulva
- tehát én annyi vizet öntök csak a pörimre amennyi éppen csak ellepi
- közben egy megfelelő edényben zsírt hevítek,amikor elég forró akkor rádobom a tarhonyát,és megpirítom
- ha megpirult akkor felöntöm annyi hideg vízzel,amennyi pont ellepi,sózom,fedővel lefedem,egyet forralok rajta,majd azonnal takarék lángra állítom a tűzhely lángját,és a fedő alatt készre párolom,a tarhonya is akár csak a pirított rizs,akkor van készen ha főző vizét teljesen elfőtte,de a tarhonya pergős maradt és nem főtt szét,ugye akkor fő szét ha sok vizet öntünk rá,és akkor kozmál le az alja ha kevés a víz,vagy sokáig magas lángon tartottuk,tehát nagyon oda kell figyelni
- elkészült a művem,jöhet a tálalás
Jó étvágyat hozzá:))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése