
Hozzávalók
- 2 db vöröshagyma
- só
- fekete bors egészben,és őrölve

- őrölt pirospaprika

- 20db savanyított káposzta levél

- 2 kg savanyú apró káposzta

- 2 kg bőrös malac lapocka

- 2 kg darált sertés lapocka

- 3 evőkanál zsír
- 50 dkg árpagyöngye,gersli,burizs,hántolt árpa......ki hogyan ismeri

- 0,5 l tejföl
- 2 db cseresznye paprika
Elkészítés
- hagymákat tisztítom,majd apróra vágom,félre teszem

- a malac húst megmosom,és közepes darabokra vágom,sózom,félre teszem
- káposzta levelek vastag ereit kivágom,és ha kell,mert esetleg nagyon sósak,akkor vízben kiáztatom a leveleket kissé,az apró káposztát szintén át moshatom ha nagyon sós,de amit ma vettünk a piacon az pont tökéletes
- jöhet a hagyma.........abban az edényben amiben majd a káposzta is készül,zsírt hevítek, és a forró zsírba teszem a hagymát,jól megdinsztelem üvegesre

- az üvegesre dinsztelődött hagymára, jöhet az őrölt pirospaprika,
össze forgatom,
és máris rakom rá az apró káposzta egy részét,
ezzel is össze forgatom a hagymás,paprikás zsírt,majd le húzom a tűzhelyről és neki állok a töltelékek elkészítésének - a darált húst egy keverőtálba helyezem,sózom,borsozom,és piros paprikát hintek rá

- az árpagyöngyét folyóvízben lemosom,
kicsit hagyom ázni,
majd serpenyőben kevés zsiradékon megpirítom,
majd a darált húshoz adom


- össze keverem a tölteléknek valót,és jöhet a káposzta levelek töltése
- a levet az egyik tenyeremre rakom, és egy adag tölteléket ráhelyezvén,


egy mozdulattal fel is göngyölöm,
és végeit be nyomkodom,hogy a töltelék ne essen ki belőle a főzés alatt
- az így ügyesen felgöngyölt kis csomagokat,akkurátusan elkezdem sorban egymásmellé rakni a hagymás,paprikás,káposztára


- egy sor töltelék,egy sor malac lapocka,
megint egy sor töltelék,megint egy sor lapocka,amíg el nem fogynak a hozzávalók

- utoljára a maradék apró káposztát teszem,


és a cseresznye paprikákat,ezzel zárom a sort,felöntöm hideg vízzel,hogy éppen csak ellepje,és közepes lángon 3 órán keresztül rotyogtatom - tálaláskor egy evőkanál tejfölt teszek a töltelékre
- friss ropogós, kelkáposzta levélen sült paraszt kenyeret kínálok mellé
- pince hideg olasz rizling, némi hagyományos szódával a kísérője..............
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése