véleményem szerint,ez az étel is elfoglalhatja méltó helyét az ünnepi asztalon
Hozzávalók
- 1 db gomba leveskocka
- 1 db.nagyobb fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál őrölt édes paprika
- 2 dl tejföl
- liszt a habaráshoz,itt nem adok mennyiséget,mert ezt így előre nem lehet meg határozni,hogy ki mennyire szereti sűrűn,avagy levesesen illetve hosszú lével a pörköltet
- 1 db 1- 1,5 kg egész nyúl
- 20 dkg erdei vegyes gomba,róka,szegfű,őzláb,vargánya.......lehet fokozni
- 2- 4 evőkanál zsiradék
- só ízlés szerint
- őrölt fekete bors
Elkészítés
- a nyúl belsejét ki mosom,a belsőséget ha benne van akkor ki veszem,
- a húst egyenlő, nagyobb darabokra vágom
- a hagymát tisztítom,apróra vágom
- nagyobb lábosban zsírt hevítek,ha eléggé forró akkor irány bele a hagyma,majd amikor a hagyma már üvegesre dinsztelődött mehet bele a paprika,amit egy pár pillanat múlva követ a nyúl hús minden része
- sózom,borsozom,és fedő alatt lassú tűzön puhára párolom a húst
- amikor már félig meg puhult a hús, jöhetnek a tisztított,és felkockázott ízletes erdei gombák amik igazából meg fogják határozni a paprikásunk íz világát
- a gomba leves kockát is hozzá adom,ezt el is hagyhatom,de valójában ez is csak egy íz fokozó,hiszen ebben már előre van egy csomó fűszer bele préselve
- tovább főzöm,amíg a hús teljesen megpuhul,és elválik a csonttól
- ekkor a tejfölt a megfelelő mennyiségű liszttel csomómentesen elkeverem,majd folyamatos kevergetés mellett hozzá adom a paprikáshoz és be sűrítem az ételt
- ezzel mg volnék,jöhet a köret
A nokedli hozzávalói
- 1/5 kg liszt
- 1 tojás
- só
- víz
Elkészítés
- a lisztet a keverőtálba teszem,a közepébe beleütöm a tojást,sózom,és annyi vizet öntök hozzá,hogy lágy,jól szaggatható, de ne folyós tésztát kapjak majd az össze állítást követően
- tehát az összetevők a tálban,akkor jöhet az össze keverése a nokedli tésztájának
- ezt lehet kézzel is csinálni,de jobb egy nagyobb fakanál segítségével,vagy akinek van az használjon robotgépet erre a célra
- na szóval a tésztát mind addig kell keverni, amíg meg nem jelennek rajta a hólyagok,mennél hólyagosabb annál lágyabb lesz a nokedli
- készen vagyok a keveréssel,jöhet a szaggatás
- már jó előre feltettem a vizet egy nagy fazékban forrni,tettem bele sót,és egy pár csepp olajat,hogy a nokedlik ne ragadjanak össze
- a víz forr,jöhet a szaggató.........
- a nokedli szaggatót az edényre helyezem és annyi tésztát öntök rá amennyit egy lapátka segítségével / nokedli szaggató /gyors mozdulatokkal ki tudok szaggatni
- ezt mind addig ismétlem ameddig el nem fogy a tészta,de azt nem szabad elfelejtenem,hogy közben a már fövő nokedlit is kevergetnem kell
- amikor a nokedlik a vízfelszínén úszkálnak,elkészültnek tekinthetem a művemet
- egy nagyobb szűrő segítségével kiszedem a forró vízből,és a közben már a tűzhelyre rakott edénybe szedem ki,az edénybe előzőleg zsírt forrósítottam fel
- a kész nokedlit át forgatom többször,és készen vagyok
- tálalás,vendégek....................megköszönöm a dicsérő szavakat
Jó étvágyat::)))))
2 megjegyzés:
Mikor, és mennyi vizet adunk hozzá?
Bocsánat amiért csak most válaszolok,de semmilyen értesítést sem kapok,ha valaki hozzászólást ír.
Természetesen akkor adok hozzá folyadékot,amikor már a húst is ledinszteltem,hogy mennyit...nos ha paprikás,akkor annyit,hogy min 2 ujjnyira ellepje a húst,ha pörkölt,akkor csak 1/4 annyi vizet adok hozzá mint a paprikáshoz.
Rá adásul,ha pörköltöt készítek,akkor először a húsokat,lepörkölöm,majd csak ezután jön a hagyma amit üvegesre dinsztelek,majd jöhet a paprika,át forgatom,és a kevés víz,vagy alaplé.
Köszönöm az észrevétel,és a hozzászólást.
Kellemes napot kívánok :)
Megjegyzés küldése