Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi« vagyis A karácsonyt a szeretteiddel töltsd, a húsvétot pedig azzal, akivel akarod!
Itáliában egy hagyományos karácsonyi és húsvéti édesség, anno a reneszánsz korban,amikor ezt csinálták akkor aranylemezkékkel borították be a gazdagok,és így kapta a pane de oro---aranykenyér nevet,ehhez a névhez hozzájárul a tojásoktól kapott sárga szín is
mi a különbség a panettone és a pandoro között,nos valójában nem sok,a pandoroban mindenféle kandírozott gyümölcsöket találhatunk,amíg a klasszikus panettone tésztálya inkább tömörebb és nincsen benne gyümölcs,valamint kevésbé lyukacsos,ízesítése egyszerűbb,de bármelyiket választod csak jót teszel magaddal és a szeretteiddel...............
na gyerünk fogjunk neki.............
Hozzávalók:
- 700 gr.00 liszt
- 50 gr.sörélesztő
- 150 gr.cukor
- 8 db tojás
- 350 gr.vaj
- csipetnyi só
- 1 db citrom
- porcukor amennyit gondolunk
Elkészítés
na ez egy kicsit macerás lesz már az elején,ugyan is magyarázattal tartozom a hozzávalókkal kapcsolatban,pontosabban kettő hozzávalóról van szó,00 liszt és a sör élesztő,fogalmam sincsen,hogy itthon hol kapni 00 lisztet,ami egy minőségi finom liszt,talán valamelyik malomipari mintaboltban,a sör élesztővel ugyan ez a helyzet,igaz ha a neten utána keresel akkor itt Magyarországon is lehet kapni,csak hát nem egy átlagos termék,tehát a sarki fűszeresnél ne keresd mert nem biztos,hogy van neki,gyanítom azt,hogy némi tapasztalattal rendelkezőek már tudják,hogy réteslisztből is meglehet csinálni a sütit,és jó ahhoz a sima normál élesztő is,de aki ragaszkodik a "tutihoz"az akkor szerezze be a fentebb leírt hozzávalókat
- na vágjunk bele!!!!!!!!!!!!!
- 10 dkg.lisztet összegyúrok a langyos vízben feloldott élesztővel,majd félreteszem és hagyom pihenni,kelesztem
- amikor a duplájára kelt,akkor hozzáadok 50 dkg.lisztet,5 tojás sárgáját,3 egész tojást,10 dkg .szobahőmérsékleten kiolvadt vajat,egy citrom reszelt héját,és egy csipet sót
- nagyon neki veselkedem és a lehető legkeményebb mozdulat sorozattal jól megdolgozom a tésztát,addig dagasztom és keverem amíg egy szép lágy és sima tésztám nem lesz
- fogom a nagyságát és kiteszem a gyúródeszkára,előveszem a sodrófámat.............no nem azt amire gondolsz te kis parázna lélek,ha nem az igazit és vastagra nyújtom a tésztát
- a maradék vajból rá teszek a tésztára és olymódon össze hajtom mint a leveles tésztát,majd ismét kinyújtom,megint vaj,de most egy kicsike liszt is,majd megint hajtogatok és nyújtok
- vajazok és lisztezek kettő darab nagyméretű kuglóf formát és zsupsz bele a tésztát,úgy a feléig kell a formákat tölteni,többet ne nagyon rakjatok bele,mert a tészta még dagadni fog és túl folyik nagyon akkor csúnya lesz a süti
- a tésztát betöltöttem,most letakarom a formákat és langyos helyen hagyom,hogy megkeljen a tészta
- ha megkelt akkor irány a jó forró sütő,kb.1 órán keresztül sütöm, sütőajtót nem nyitogatni mert össze eshet a tészta és akkor mini pandoro lesz belőle........
- tálaláskor vaníliás cukorral szórjuk meg
Jó étvágyat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése