Hozzávalók a tésztához
- 7 db tojás
- 14 dkg.cukor
- 11 dkg.liszt
- 3 dkg.finomra darált dió
- 0,5 dl.rum
- 10 dkg.gesztenyemassza a díszítéshez
...a töltelékhez
- 35 dkg cukor
- 1 dl.víz
- 30 dkg vaj
- 20 dkg gesztenyemassza
- 1 evőkanál rum
Elkészítés
- no veselkedjünk neki,hiszen itt van az ünnep a nyakunkon,és a végén még a cukrászdából kell süteményt vásárolnunk......:))))
- a tojássárgáját elválasztom a fehérjétől,és mindegyiket egy külön edénybe teszem
- az így kettéválasztott tojások sárgáját össze keverem a cukor harmadával
- a tojás fehérjéből a maradék cukor hozzáadásával,kemény habot verek
- a diót össze keverem a liszttel
- ha a hab tökéletesen kemény,amit úgy szoktam ellenőrizni,hogy egyszerűen megfordítom a keverő tálamat fejjel lefelé,ha megindul a hab akkor még nem jó,ha nem esik ki a tálból.....na akkor a tökéletes
- szóval ha elkészültem a habveréssel,akkor a habot óvatosan beleforgatom a tojássárgájához,majd apránként hozzá adom a liszttel összekevert diót,óvatosan de határozott mozdulatokkal össze dolgozom
- egy sütő lemezre,vagy egy közepesen magas falú sütő tepsibe,sütő papírt helyezek,és erre rá öntöm a közben elkészült süteményt,ami ugye jelenleg még csak egy massza
- 160-180 C fokos előmelegített sütőben kb.15 perc alatt kisütöm
- a töltelékhez valókat elkezdem össze állítani a sütést követően,de van amikor a sütés közben csinálom
- egy edényben teszem a gesztenye masszát, hozzá adom a cukrot,vizet öntök alája,és a tűzhelyen felforralom
- hozzáadom a vajat,és ezzel is felforralom,majd azonnal leveszem a tűzhelyről,hagyom teljesen kihűlni
- amikor kellően kihűlt a massza,akkor adok az érzésnek,és fogom a rumot és gyerünk a masszába,tehát megöntözöm rummal a masszát,ezek után jó habosra kikeverem egy kézi habverővel,vagy elektromos habverővel,mikor milyen kedvem van
- a már előzőleg elkészült,és közben kihűlt tésztát,négy egyenlő csíkra felvágom,ezt is meg öntözöm a rummal,megkenem a gesztenye habbal,majd egymásra rakom a tészta csíkokat
- ha ügyes voltam és nem mohó,az az maradt a gesztenye habból,akkor a maradékkal körbe bevonom az egész sütit
- díszítés képen burgonya nyomón keresztül átpréselt gesztenyemasszát használok
- na most még várjatok...........nem neki esni és vagdosni szeletekre....nem nem....
- irány a hűtő és rendesen kihűteni,hogy megkeményedjen a külső gesztenyehab,és a tészta is magába szívja a finom ízeket,csak ezt követően essünk neki egy éles késsel,és vágjuk fel a csodás süteményt.
Jó étvágyat.............
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése