Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. december 4., vasárnap

Gesztenyés szelet



Hozzávalók a tésztához

  1. 7 db tojás
  2. 14 dkg.cukor
  3. 11 dkg.liszt
  4. 3 dkg.finomra darált dió
  5. 0,5 dl.rum
  6. 10 dkg.gesztenyemassza a díszítéshez

...a töltelékhez


  1. 35 dkg cukor
  2. 1 dl.víz
  3. 30 dkg vaj
  4. 20 dkg gesztenyemassza
  5. 1 evőkanál rum


Elkészítés


  • no veselkedjünk neki,hiszen itt van az ünnep a nyakunkon,és a végén még a cukrászdából kell süteményt vásárolnunk......:))))
  • a tojássárgáját elválasztom a fehérjétől,és mindegyiket egy külön edénybe teszem
  • az így kettéválasztott tojások sárgáját össze keverem a cukor harmadával
  • a tojás fehérjéből a maradék cukor hozzáadásával,kemény habot verek
  • a diót össze keverem a liszttel
  • ha a hab tökéletesen kemény,amit úgy szoktam ellenőrizni,hogy egyszerűen megfordítom a keverő tálamat fejjel lefelé,ha megindul a hab akkor még nem jó,ha nem esik ki a tálból.....na akkor a tökéletes
  • szóval ha elkészültem a habveréssel,akkor a habot óvatosan beleforgatom a tojássárgájához,majd apránként hozzá adom a liszttel összekevert diót,óvatosan de határozott mozdulatokkal össze dolgozom
  • egy sütő lemezre,vagy egy közepesen magas falú sütő tepsibe,sütő papírt helyezek,és erre rá öntöm a közben elkészült süteményt,ami ugye jelenleg még csak egy massza
  • 160-180 C fokos előmelegített sütőben kb.15 perc alatt kisütöm
  • a töltelékhez valókat elkezdem össze állítani a sütést követően,de van amikor a sütés közben csinálom
  • egy edényben teszem a gesztenye masszát, hozzá adom a cukrot,vizet öntök alája,és a tűzhelyen felforralom
  • hozzáadom a vajat,és ezzel is felforralom,majd azonnal leveszem a tűzhelyről,hagyom teljesen kihűlni
  • amikor kellően kihűlt a massza,akkor adok az érzésnek,és fogom a rumot és gyerünk a masszába,tehát megöntözöm rummal a masszát,ezek után jó habosra kikeverem egy kézi habverővel,vagy elektromos habverővel,mikor milyen kedvem van
  • a már előzőleg elkészült,és közben kihűlt tésztát,négy egyenlő csíkra felvágom,ezt is meg öntözöm a rummal,megkenem a gesztenye habbal,majd egymásra rakom a tészta csíkokat
  • ha ügyes voltam és nem mohó,az az maradt a gesztenye habból,akkor a maradékkal körbe bevonom az egész sütit
  • díszítés képen burgonya nyomón keresztül átpréselt gesztenyemasszát használok
  • na most még várjatok...........nem neki esni és vagdosni szeletekre....nem nem....
  • irány a hűtő és rendesen kihűteni,hogy megkeményedjen a külső gesztenyehab,és a tészta is magába szívja a finom ízeket,csak ezt követően essünk neki egy éles késsel,és vágjuk fel a csodás süteményt.

Jó étvágyat.............

Nincsenek megjegyzések: