Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. december 3., szombat

Hókifli

..........egy nagyon nagy kedvenc süteményem receptjét osztanám meg veletek.....
anyukám majdnem minden vasárnap sütött ilyen csoda sütit,a töltelékek végtelen variációit használta,a nővéremmel alig vártuk,hogy elkészüljön,és ahogyan anyu kivette a sütőből,mi meg sem vártuk a porcukrozást, ha nem azon melegébe,szinte még forrón, tömtük magunkba, anyu szorgos kezeinek gyümölcsét...............

......és nem volt olyan karácsonyunk ,hogy hókifli ne lett volna a sütik között............
......tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek,egyszerű,gyors,és roppant finom..........

....még azért azt el mondanám,hogy ez nem egy diabetikus édesség,tehát a cukor betegek lehetőleg kerüljék
Tápérték egy adagban:1910,4 kcal 28 g fehérje 201,8 g zsír 142 g szénhidrát 4,1 g rost tartalom
a tápérték adatok csak hozzávetőlegesek......................



Hozzávalók a tésztához

  1. 50 dkg. finom liszt
  2. 20 dkg margarin
  3. 1 dl.tejföl ( ahol nem kapható tejföl,ott érdemes kipróbálni nagyon sűrű tejszínnel ),csak vigyázni az arányokkal,érdemes előtte kipróbálni,hogy mi lesz az eredmény,nehogy a vendégek előtt süljünk fel.....
  4. 3 dkg.cukor
  5. 2 dkg. élesztő
  6. 1 kk.só
  7. 1-2 dl.tej


Hozzávalók a töltelékhez


  1. 25 dkg.baracklekvár / na persze,hogy házi /
  2. 10 dkg.darált mák
  3. 10dkg.porcukor
  4. 1 dl.tej
  5. késhegynyi fahéj
  6. 10 dkg.dió

Tálaláshoz


  1. 10dkg.porcukor
  2. 2 dkg.vaníliás cukor


ELKÉSZÍTÉS

................na essünk neki a finomság elkészítésének...............


  • öntsük a lisztet egy nagy keverő tálba / vájlingba /,adjunk hozzá,tejfelt,cukrot,és a langyos tejben felfuttatott élesztőt,csipetnyi só,és ami belefér,jól dolgozzuk össze a tésztánkat
  • amikor már kellően össze gyúrtuk,takarjuk le egy tiszta konyha ruhával,majd 30percig pihentessük
  • pihentetés lejártával,nyújtsuk ki a tésztát kb0,5 cm vastagságúra,egy közepes pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát,majd töltsük meg a töltelékkel,ami lehet barack lekvár,mákos,avagy diós,mandulás,fenyőmagvas,pisztáciás,almás-diós,mazsolás-mákos...........
  • nem muszáj pogácsaszaggatót használni,aki akarja az csinálhatja hagyományos módon,egy éles késsel 10X10 kockákat vág ki a kinyújtott tésztából,és annak a közepébe teszi a tölteléket és az egyik sarkát megfogva feltekerjük,meghajtjuk a kifli formát és mehet.....

Töltelék elkészítése

  1. mákos töltelék: a darált mákot és a porcukrot összekeverjük,majd forró tejjel leöntjük és egy csipetnyi fahéjjal ízesítjük
  2. diós töltelék:a darált dióhoz hozzáadjuk a porcukrot,és össze keverjük

180 C fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük,ha kész azonnal megforgatjuk ,vaníliás cukorban és porcukorban

melegen kínáljuk...........


Jó étvágyat...........




Nincsenek megjegyzések: