anyukám majdnem minden vasárnap sütött ilyen csoda sütit,a töltelékek végtelen variációit használta,a nővéremmel alig vártuk,hogy elkészüljön,és ahogyan anyu kivette a sütőből,mi meg sem vártuk a porcukrozást, ha nem azon melegébe,szinte még forrón, tömtük magunkba, anyu szorgos kezeinek gyümölcsét...............
......és nem volt olyan karácsonyunk ,hogy hókifli ne lett volna a sütik között............
......tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek,egyszerű,gyors,és roppant finom..........
....még azért azt el mondanám,hogy ez nem egy diabetikus édesség,tehát a cukor betegek lehetőleg kerüljék
Tápérték egy adagban:1910,4 kcal 28 g fehérje 201,8 g zsír 142 g szénhidrát 4,1 g rost tartalom
a tápérték adatok csak hozzávetőlegesek......................
Hozzávalók a tésztához
- 50 dkg. finom liszt
- 20 dkg margarin
- 1 dl.tejföl ( ahol nem kapható tejföl,ott érdemes kipróbálni nagyon sűrű tejszínnel ),csak vigyázni az arányokkal,érdemes előtte kipróbálni,hogy mi lesz az eredmény,nehogy a vendégek előtt süljünk fel.....
- 3 dkg.cukor
- 2 dkg. élesztő
- 1 kk.só
- 1-2 dl.tej
Hozzávalók a töltelékhez
- 25 dkg.baracklekvár / na persze,hogy házi /
- 10 dkg.darált mák
- 10dkg.porcukor
- 1 dl.tej
- késhegynyi fahéj
- 10 dkg.dió
Tálaláshoz
- 10dkg.porcukor
- 2 dkg.vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS
................na essünk neki a finomság elkészítésének...............
- öntsük a lisztet egy nagy keverő tálba / vájlingba /,adjunk hozzá,tejfelt,cukrot,és a langyos tejben felfuttatott élesztőt,csipetnyi só,és ami belefér,jól dolgozzuk össze a tésztánkat
- amikor már kellően össze gyúrtuk,takarjuk le egy tiszta konyha ruhával,majd 30percig pihentessük
- pihentetés lejártával,nyújtsuk ki a tésztát kb0,5 cm vastagságúra,egy közepes pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát,majd töltsük meg a töltelékkel,ami lehet barack lekvár,mákos,avagy diós,mandulás,fenyőmagvas,pisztáciás,almás-diós,mazsolás-mákos...........
- nem muszáj pogácsaszaggatót használni,aki akarja az csinálhatja hagyományos módon,egy éles késsel 10X10 kockákat vág ki a kinyújtott tésztából,és annak a közepébe teszi a tölteléket és az egyik sarkát megfogva feltekerjük,meghajtjuk a kifli formát és mehet.....
Töltelék elkészítése
- mákos töltelék: a darált mákot és a porcukrot összekeverjük,majd forró tejjel leöntjük és egy csipetnyi fahéjjal ízesítjük
- diós töltelék:a darált dióhoz hozzáadjuk a porcukrot,és össze keverjük
180 C fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük,ha kész azonnal megforgatjuk ,vaníliás cukorban és porcukorban
melegen kínáljuk...........
Jó étvágyat...........
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése