na megint elérkeztem egy olyan recepthez, amihez megint lehetne igen csak sok commentet írni,de az én véleményem még mindig az,hogy ahány ház, annyi szokás
tehát értelmetlen lenne a különféle megjegyzések írása,ha csak nem valami kolosszális összetevő lenne az, ami meg változtatná az amúgy klasszikus jó öreg Magyar gulyást
mellesleg nem is kéne azt megváltoztatni,hiszen ha az eleinknek jó volt az úgy ahogyan volt,akkor ne is nagyon csűrjük és csavarjuk, az örökül reánk hagyott igazi Magyar recepteket
Hozzávalók
- 70 dkg marha hús,lapocka,nyak,lábszár
- 30 dkg marha ritka csont
- 10dkg zsír
- 1-2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- csipetnyi őrölt kömény
- só ízlés szerint
- 2-4 db paradicsom
- 6-8 db paprika
- 1 db erős paprika
- 1 kávés kanál őrölt paprika
- 1 kg burgonya
- 1 db zöld paprika
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
A csipetke elkészítése
- Egy nagyobbacska fém tálba teszek 10 dkg lisztet és a közepébe egy tojást. Teszek a tojásra egy mokkáskanál sót és jó alaposan össze gyúrom
- addig gyúrom amíg kemény, de rugalmas lesz
- ha nagy a tojás, előfordulhat, hogy kevés lisztet kell még, hogy belegyúrjak a tésztába
- a jó tészta nem ragad a kezünkhöz.
- magam elé teszem egy tálcán a kész tésztát, és két ujjal le csipkedek egyforma darabokat a tésztából
- egy mozdulattal már golyóvá is formálom és a tálcára dobom szikkadni
- időnként belekeverek lisztes kézzel, hogy ne ragadjanak össze, mert bár a kezünkhöz nem ragadnak, egymáshoz nagy előszeretettel ragadnak ha nem elég lisztesek
- ha kész, akkor konyharuhával letakarva várjon a sorára
A gulyás elkészítése
- a marhahúst kockára vágom
- a bográcsot,edényt,zsírral kikenem
- a ki zsírozott főző alkalmatosság aljára teszem a ritka csontot,majd erre a húst,jöhet a hagyma,ezt addig csinálom amíg el nem fogy a hús,és a hagyma
- megszórom őrölt köménnyel,az össze tört fokhagymával
- a paprikákat ,paradicsomokat ketté vágom,és ezeket is hozzá adom most
- az erő paprikának a felét most,a másik felét a főzési idő közepén adom hozzá
- felöntöm vízzel,éppen csak hogy ellepje,sózom egy kicsit
- lassú tűzön hagyom hogy főljön
- amikor az első forrás meg van / feladja a zsírját /,akkor adom hozzá az őrölt paprikát
- jöhet a kocára vágott burgonya,amit előtte természetesen megtisztítottam a héjától,megint most már véglegesen sózom,és hagyom hogy a tűz tegye a dolgát
- amikor a burgonya félig megpuhult,akkor jöhet a csipetke,azt mind belerakom
- ahogy megfőtt a csipetke és a burgonya,már készen is vagyok
Jó ropogós barna kenyeret melléje, és befele a bendőbe............)))))
Jó étvágyat!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése