Nálam,ez az egyik legjobban szeretett sütemények egyike,lehet ezen is vitatkozni,hogy ez így meg úgy de minek............enni kell és élvezni az ízeket,a vitákat hagyjuk a politikusokra.))))))
Hozzávalók:
- 50 dkg.liszt
- 20dkg margarin
- 1 dl.tejföl
- 1 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 1 zacskó instant élesztő por
- tej amennyit a tészta felvesz
- porcukor
- 1 db citromnak a reszelt héja
- 1 zacskó vaníliás cukor
Töltelék hozzávalói:
- darált dió
- darált mák
- aszalt szilva / szilva pálinka /
- sárgabarack,szilva,aszalt szilva,eper,egres,málna,bodza,kajszi,ribizli,meggy,...........lekvár
- porcukor
Elkészítés:
- a lisztet átszitálom egy nagy keverő tálba / vajlingba /
- összekeverem az élesztővel
- hozzáadom a margarint,
és elmorzsolom de rendesen...............
- most adok hozzá egy evőkanál cukrot,a tejfölt,és sózom,majd össze keverem
- na most birokra kelek a tésztával,adok neki rendesen,nem kímélem ő kelmét egyáltalán,az egész heti sérelmemet kiadom magamból...........de azért közben annyi tejet öntök hozzá amennyit a tészta igényel,
erre vigyáznom kell nehogy sokat öntsek mert akkor nem lesz ruganyos,és csak egy ragacsos izét kapok,ha esetleg nagyon sokat öntenék bele,ha meg túl kevés akkor meg úgysem áll össze a tészta
- egy ruganyos tésztát kell hogy kapjak ami elválik az edény falától,és jó nyújtható
- na ezzel is megvolnék,most egy tiszta konyha ruhával letakarom a tésztát, és 1 órán keresztül hagyom pihenni őt is meg magamat is............
- közben azért össze állítom a tölteléket
- egy kisebb tálba teszek sárgabarack lekvárt,
és darált diót,
össze keverem és kész
- a másik töltelékem amit ma használok először, az nem más mint szilva pálinkába áztatott aszalt szilva szemek
- le járt az idő..................irány a gyúróterem / konyha pult ,gyúródeszka /
- nagyon vékonyra kb.2-3 mm-re nyújtom ki a tésztát
- pogácsa szaggatóval,ami nekem nincsen,tehát marad a pohár,ki szaggatom
- de lehet úgy is ahogyan anyukámtól lestem el,késsel kockákat vágok ki a tésztából..
- a szilvával kezdem
- feltekerem,és kifli alakúra formázom
- a diós sárgabarackos lekvárral folytatom
- feltekerem,és megpróbálom kifli alakúra hajtani..
.........kész jöhet a sütő
- a sütőmet 200 C fokosra előmelegítettem,belerakom a hókifliket a tepsibe,és kb.20 perc alatt világos zsemle színűre sütöm
- 20 perc lejártával kiszedem a megsült sütiket és azon melegében porcukorral össze kevert vaníliás cukorba hengergetem,vagy szűrőn keresztül rászitálom a keveréket a hókiflikre
- KÉSZEN VAGYOK
jöhet a vendégsereg,és lehet bezsebelni a dicsérőszavakat...........
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése