Nálam,ez az egyik legjobban szeretett sütemények egyike,lehet ezen is vitatkozni,hogy ez így meg úgy de minek............enni kell és élvezni az ízeket,a vitákat hagyjuk a politikusokra.))))))
Hozzávalók:
- 50 dkg.liszt
- 20dkg margarin
- 1 dl.tejföl
- 1 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 1 zacskó instant élesztő por
- tej amennyit a tészta felvesz
- porcukor
- 1 db citromnak a reszelt héja
- 1 zacskó vaníliás cukor
Töltelék hozzávalói:
- darált dió
- darált mák
- aszalt szilva / szilva pálinka /
- sárgabarack,szilva,aszalt szilva,eper,egres,málna,bodza,kajszi,ribizli,meggy,...........lekvár
- porcukor
Elkészítés:
- a lisztet átszitálom egy nagy keverő tálba / vajlingba /
- összekeverem az élesztővel
- hozzáadom a margarint,és elmorzsolom de rendesen...............
- most adok hozzá egy evőkanál cukrot,a tejfölt,és sózom,majd össze keverem
- na most birokra kelek a tésztával,adok neki rendesen,nem kímélem ő kelmét egyáltalán,az egész heti sérelmemet kiadom magamból...........de azért közben annyi tejet öntök hozzá amennyit a tészta igényel,erre vigyáznom kell nehogy sokat öntsek mert akkor nem lesz ruganyos,és csak egy ragacsos izét kapok,ha esetleg nagyon sokat öntenék bele,ha meg túl kevés akkor meg úgysem áll össze a tészta
- egy ruganyos tésztát kell hogy kapjak ami elválik az edény falától,és jó nyújtható
- na ezzel is megvolnék,most egy tiszta konyha ruhával letakarom a tésztát, és 1 órán keresztül hagyom pihenni őt is meg magamat is............
- közben azért össze állítom a tölteléket
- egy kisebb tálba teszek sárgabarack lekvárt,és darált diót,össze keverem és kész
- a másik töltelékem amit ma használok először, az nem más mint szilva pálinkába áztatott aszalt szilva szemek
- le járt az idő..................irány a gyúróterem / konyha pult ,gyúródeszka /
- nagyon vékonyra kb.2-3 mm-re nyújtom ki a tésztát
- pogácsa szaggatóval,ami nekem nincsen,tehát marad a pohár,ki szaggatom
- de lehet úgy is ahogyan anyukámtól lestem el,késsel kockákat vágok ki a tésztából..
- a szilvával kezdem
- feltekerem,és kifli alakúra formázom
- a diós sárgabarackos lekvárral folytatom
- feltekerem,és megpróbálom kifli alakúra hajtani...........kész jöhet a sütő
- a sütőmet 200 C fokosra előmelegítettem,belerakom a hókifliket a tepsibe,és kb.20 perc alatt világos zsemle színűre sütöm
- 20 perc lejártával kiszedem a megsült sütiket és azon melegében porcukorral össze kevert vaníliás cukorba hengergetem,vagy szűrőn keresztül rászitálom a keveréket a hókiflikre
- KÉSZEN VAGYOK
jöhet a vendégsereg,és lehet bezsebelni a dicsérőszavakat...........
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése