Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. december 15., csütörtök

pacal pörkölt alla Alacskai lakótelep





itt is lehet pro és kontra véleményeket sorolni,hogy én így ...és te miért úgy,és miért teszel bele ezt meg azt,és miért nem teszel bele ezt meg azt...............
de ez nem erről szól,ha nem az étel szeretetéről,és a főzés tiszteletéről...............

Mi is az a pacal?
Pacalnak nevezzük a kérődző állatok (főleg a szarvasmarha) négy részből összetett gyomrának izmos, húsos falát.
hagy állítsak örök emléket ezen oldal tulajdonosának,valamint köszönöm amiért egyáltalán létezik és van,íme az oldal elérhetősége:http://grocceni.com/a2/pacal.html

Mottó:
Ki a pacalt szereti, rossz ember nem lehet.

Hozzávalók:

  1. 2 kg.pacal
  2. 0,5 kg vöröshagyma
  3. 1 fej fokhagyma
  4. őrölt paprika
  5. őrölt köménymag
  6. 4-5 db babér levél /OPCIONÁLIS /
  7. frissen őrölt fekete bors
  8. olaj,vagy zsír
  9. 4 db.cseresznye paprika / chili /
  10. 2 kg burgonya


Elkészítés:


na most érkeztem a vékony jégre,mert tuti,hogy lesznek nálamnál okosabb emberek pacal ügyben..............de ez nem is baj ,több szem többet lát alapon,a jó pap is holtáig tanul...........


  • szóval,ha a pacal előfőzött akkor csak csíkokra vágom,és kész
  • ha nem előfőzött,akkor gyakran váltott hideg vízben többször egymásután át mosom a pacalt,de szó szerint,mint egy ruhát amit teknőben mosnak
  • ezek után hideg vízben felteszem főni,adok hozzá babér levelet,őrölt borsot,és fokhagymát,gyakorlatilag megabálom a pacalt,ezzel az abálással a pacal nehéz szagától szabadulok meg,mert mint köztudott a pacal / tehén gyomor / az igen csak szagos
  • a hagymát megtisztítom,és apró kockákra vágom,a fokhagymával is ugyan így csinálok
  • közben a pacal is megabálódott,ki veszem a vízből,és hagyom egy kicsit hűlni,ha meg hűlt,fel vágom csíkokra,mekkorára,amekkorára gondolom,nincsen ennek szabálya......
  • burgonyát megtisztítom,és hosszanti irányba rósejbni szeletekre vágom,na itt is vigyázni,ez nem az a klasszikus vendéglátósi rósejbni..........nem ......itt a burgonyát először négy felé,majd a cikkelyeket még tovább szelem,ha úgy tetszik,akkor ez a paraszt rósejbni,majd hideg vízben felteszem,sózom és puhára főzöm,de nem szét főzöm,hanem olyan 3/4 keményre,majd puhul amíg várja a barátját....
  • a hagymát forró zsírba teszem és megpirítom dobok rá egy kis paprikát,majd a fokhagymát,a chilit,és egy pár pillanatig együtt pirítom őket,de nagyon figyelni mert pillanatok alatt meg ég az őrölt paprika,és a fokhagyma is,ha ezek megégnek akkor mindent kezdhetek előröl,inkább figyelek
  • a pacal csíkokat beledobom a hagymás,paprikás,fokhagymás cuccba,át forgatom,beleteszem a csípős cseresznye paprikát,még egyszer átforgatom,megkeverem,majd felöntöm annyi hideg vízzel,hogy éppen hogy ellepje,sózom,borsozom,kömény magot adok hozzá,és fedő alatt,közepes hőmérsékleten készre főzöm,ez kb.1-2 órát vesz igénybe,mert a közepes láng az majdnem már takarék,nem forralni hanem főzni kell a pacalt
  • elkészültem a pacallal,jöhet a tálalás és a zabálás
  • én ugyan nem ettem most hozzá savanyúságot,de minden képen javaslok hozzá,mondjuk vágott vegyes savanyúságot,nyáron csak is kovászolt uborkával
  • italban azt gondolom,hogy ez egy olyan étel,hogy elbírja sört is,de leginkább a jó száraz bor való hozzá mint kísérő.....

Jó étvágyat mindenkinek..............))))

Nincsenek megjegyzések: