azért ha belegondolok nincsen jobb egy jó magyaros tokánynál,és hát ez a piás lábas jószág, pont ezt az isteni alapanyagot kapja magára
Hozzávalók
- liszt a habaráshoz /sűrítés /
- tejföl,a díszítéshez, és a habaráshoz /sűrítés /
- 60 - 80 dkg pulyka mell filé
- 15 dkg húsos szalonna / bacon,erdélyi,paraszt sonka,angol szalonna.../
- 4 - 8 db,champignon gomba,de ha van, akkor erdei csiperke 20 dkg/ szegfűgomba /
- 1 db.cukkini
- 1 üveg gyöngyhagyma
- 2 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 1 dl oliva olaj / extravergine /
- 1.5 dl száraz vörösbor
- 1 kk.őrölt piros paprika
- só
- őrölt fehér bors
- őrölt gyömbér
Elkészítés
- a megtisztított,és felszeletel pulyka mellből,egyforma nagyságú,és lehetőség szerint,egyforma súlyú érméket vágok ki
- mindkét oldalukat, sózom, borsozom,őrölt gyömbért szórok rá,és addig ameddig nem kezdem a sütését,be teszem a hűtőbe
- a szalonnát csíkokra vágom és zsírjára sütöm
- hagymát tisztítok,apró kockákra vágom,zsupsz a forró zsírba,meg pirítom világosra,hozzá adom az őrölt piros paprikát,a paprikából csak keveset,itt most csak a paprika színe a domináló,nem annyira az íze
- jöhet a felaprított paradicsom,cukkini,fokhagyma,gyöngyhagyma,nagyon rövid ideig együtt pirítom őket,felöntöm a borral,majd amikor elfőtte az alkohol tartalmát,akkor jöhet a hideg víz,de csak annyit öntök hozzá,hogy éppen csak úszkáljanak a zöldségek benne,ha véletlenül sokat öntenék hozzá, az sem baj hiszen úgyis besűrítem
- a pulyka érméket vajon hirtelen megpirítom mind két oldalukon,majd félre teszem őket
- közben a mártásunk már majdnem készen van,na most jöhet a habarás
- a tejfölt a liszttel és a tokány levével,amit egy kanállal adagolok a tejfölös liszthez,csomó mentesen elkeverem,majd a tokányhoz adom,így ezzel az eljárással besűrítem az ételem finom szaftját
- a sült pulyka érméket belehelyezem a tokányba és készre párolom az elősütött húst
- vagy a hirtelen kisült húsra közvetlenül ráöntöm a mártást tálaláskor
- rizi-bizivel,vagy sült burgonyával körítem
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése