Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. december 10., szombat

Halászlé



megérkeztem a nagybetűs leveshez..HALÁSZLÉ.....na ez az istenek eledele...

ez az, az egyik étel, amit már ős idők óta főznek szerte Magyarország területén,kicsik és a nagyok............bográcsban,lábasban,fazékban,sőt már ettem olyat is amit kuktában készítettek
de az igazi az a bográcsban főtt halászlé,akkor rögtön amikor kifogták és még teljesen friss a hal........hmmmmmmmm imádom
ezt aztán annyi képen főzik szerte a hazánkban,és hazánkon kívül,hogy szerintem ennek nincs is egy "igazi" receptje,no de hát amúgy is erről szól a konyha és a főzés ............
A dunai halászlé
A tiszai halászlé
A balatoni halászlé
Aldunai halászlé
szóval ahány ház, annyi szokás,ebbe lehet csiga tésztát tenni,metéltet,lebbencset,ha marad a a levesből akkor csak szedjük a tányérokba,és tegyük ki a hidegre,reggelre készen van a hal kocsonya

Hozzávalók:

itt lehet vitázni,hogy nem ez kell bele,és nem az,de mint írtam ezt annyi féleképen főzik,hogy követhetetlen,de persze mindenki szerint az ő receptje, az a tuti biztos,a vöröshagyma az a biztos és az őrölt édes paprika,no meg a hal...........
  • 1-2 kg apró hal
  • 1 kb.3 kg ponty
  • 1/2 kg belsőség / ikra /
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 evőkanál őrölt édes paprika
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom

Elkészítés:


  • a halat tisztíttassátok meg a halas pultnál,kérjetek meg egy hozzá értő barátot,szomszédot,vagy ha ti magatok értetek hozzá akkor minden rendben,ugyan is a méregfogat el kell távolítani,mert ha az a levesbe belefő................na akkor ennyi erővel ehetnétek akár epét is,mert olyan keserű lesz tőle minden,vagy vágjátok le a fejet a mell uszonyok magasságában,és dobjátok ki a szemétbe
  • meg van a hal,le van pikkelyezve,uszonyok,fej levágva,hal felszeletelve
  • vöröshagymával folytatom,az összeset megtisztítom és kockára vágom,beledobom a főző edénybe egy kisebb adag zsírral együtt
  • lepirítom a hagymát, de nem égetem meg
  • megsuhintom a pirospaprikával,egy párpillanatig együtt pirítom így tovább az alapot,majd rá teszem az apró halat,hal fejet,paradicsomokat,amiket előzőleg ketté vágtam,fokhagyma gerezdek
  • / csak ha a MÉREGFOGAT ELTÁVOLÍTOTTÁTOK /,uszonyokat stb..... felöntöm annyi vízzel,hogy kellően ellepje az alaplének valókat,sózom,borsozom,teszek bele erős hegyes paprikát
  • alacsony hőmérsékleten 3-4 órán keresztül főzőm,babusgatom közben mint egy kisgyereket,sohasem keverem csak az edényt mozgatom jobbra és balra,tehát csak rázom a levet
  • azért nem szabad keverni mert nem az a célom,hogy idő előtt össze törjem az apró halat,majd a passzírozás közben össze töröm
  • le telt az idő.................leveszem a tűzhelyről a levest
  • óvatosan átpasszírozom , egy sűrűbb szövésű tészta szűrőn, egy másik edénybe,ha van hal passzírozótok akkor azt használjátok,de erre a célra alkalmas a paradicsom passzírozó is
  • na át passzíroztam,itt a finom nedü,vissza raktam a tűzhelyre,most belehelyezem a ponty szeleteket,és kb 10 percig forralom a levest,az utólsó stádiumban úgy a vége előtt 2 perccel,hozzá adom az ikrát,és hal tejet ha van.....
  • készre főzöm,leveszem a tűzhelyről............

RÖGTÖN FORRÓN,AZONNAL TÁLALOM ropogós barna kenyeret kínálok hozzá.......mielőtt neki fognék az evésnek, egy kupica ágyas pálinkát a konty mögé........evés közben meg, jó hűvös homoki rizlinggel hűtöm a lángoló bensőmet


Jó étvágyat kívánok!!!!!

Nincsenek megjegyzések: