próbálkozzunk meg egy igazán karácsonyi desszerttel,remélem mindenkinek sikerülni fog,és sikere lesz a családja illetve a szerettei körében...........
sok sikert.........
Hozzávalók:
- 80 dkg.savanyú alma
- 1 db.citrom
- 25 dkg.finom liszt
- 10 dkg.étkezési keményítő
- 1/2 tasak sütőpor
- 25 dkg margarin,vagy vaj
- 20 dkg porcukor
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 kávéskanál kakaópor,nem instant
- 1-2 csipet / kb. 1 mokkáskanál / őrölt ánizs
- 10 dkg.sárga barack lekvár
- só ízlés szerint
- 4 db tojás
na drágáim essünk neki, és kezdjük el hátha sikerül valamit össze hoznunk,azért a poroltót készítsétek a sütő mellé,az ablakokat meg bukóra nyissátok ki,hátha nagy lesz a füst
Elkészítés:
- almákat megmosom,meghámozom,kettévágom őket és a magházukat kiemelem,és 12-16 szeletekre vágom,meglocsolom citromlével,ez azért kell,hogy ne barnuljanak meg a szeletek
- a lisztet,étkezési keményítőt,sütőport,egy keverő tálba szitálom és össze keverem
- a vajat/margarint,habosra verem egy csipet sóval,és a por cukorral
- egyenként hozzáadom a tojásokat a margarinhoz,majd fokozatos keverés mellett a lisztes keveréket is hozzá adagolom,és összekeverem
- na ezzel meg is volnék,most a tészta alapot kétfelé osztom,az egyikbe a belekeverem a fa héjat,és a citrom reszelt héját,a másikba a kakaó port és az ánizst keverem bele
- a "fehér"masszát betöltöm egy hab zsákba,nem kell rögtön kétségbe esni,mert már látom az arcotokon a pánikot
- ha nincsen hab szákod,akkor fogsz egy nylonzsacskót,és az egyik sarkát levágod arra méretre amilyen vastag massza csíkot szeretnél ki nyomni a tepsibe
- na szóval be van töltve a habszákom és elkezdem szépen lassan a massza kinyomását a tepsibe,ahogyan a képen is lehet látni,3 dundi csíkot nyomok a tepsibe,amit előzőleg egy sütőpapírral kibéleltem,semmi baj ha nincsen sütőpapír,akkor egy kevés margarinnal kend ki a tepsit és most kezd a masszát bele nyomni
- a következő lépés, a kakaós masszát teszem a habzsákba és kitöltöm vele a fehér masszacsíkok közötti részeket
- na jól megizzadtam ebbe a nyomogatásba,miért nem cukrásznak tanultam én
- no most jön,hogy egyik kezemmel lefogom a másik remegő kezemet..........hahahaha
- elég a poénból..:))))
- fogom az alma szeleteket és egyet balra,egyet jobbra technikával, egymás mögé, fedésben,lágyan a masszába nyomkodva el helyezem őket,ezt minden egyes sorral megteszem
- a sütőt már előmelegítettem kb.180 C fokra
- nosza irány az izzasztóba őkelmével kb.1 órán keresztül sütjük,majd jöhet a tű illetve a villa próba.....beleszúrom a tésztába,és a kihúzást követően ha nem száraz a tűm illetve a villám,ha nem massza van rajta akkor még sütnöm kell a sütimet
- a lekvárt felteszem egy megfelelő edénybe a tűzhelyre és megmelegítem, de nem forralom fel
- eddigre a tészta is elkészült már
- a tésztát azon módon még melegében megkenem a meleg lekvárral,és hagyom a tepsiben kihűlni
- majd megpróbálom úgy felszeletelni, ahogyan a képen is látható
- szeretnéd a vendégeidet elkápráztatni.......hmmmmmmmmm?, na akkor fogj egy pár tojást és válasz el a sárgáját a fehérjétől,verd lágy habbá a fehérjét,közben pár csepp barack pálinkát csepegtess bele és egy csipet fahéjat tegyél mellé,folyamatosan keverd közben ,de csak lágyan,majd verd tovább a habot,de nem szabad nagyon keményre verni,ez inkább egy kicsit maradjon félkemény..........menni fog ugye, csajok...........:))))
elkészültünk éljenek a győztesek és gratulálok mindenkinek........
Jó étvágyat hozzá
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése