A keresztény és zsidó hagyományok szerint, a mandula az élet jelképe,mert tavasszal a mandula fa borul először virágba.Feltörni egy mandulát,meghámozni és megenni annyit jelent,hogy valami titkot fedezünk fel.Az ilyen szimbólumok értelmében,ha valakit ezzel a mandulás finomsággal kínálunk,annak szerencsét, derűt és bölcsességet kívánunk az elkövetkező évre.
hozzávalók
- 1 kg mandula
- 75 dkg virágméz
- 4 db tojás
- 1 kk.fahéj
- 50 gr. fehér ostyalap
elkészítés
- először a mandulát veszem kezelésbe,egy tepsiben teszem,szépen egyenletesen elosztom,majd néhány percre irány a sütő és 120 C fokon napoztatom a drágáimat,no persze a sütőt azt előmelegítettem,nem ám úgy a hűvös sütőbe,még aztán tüsszögni fognak a mandulák
- mi után eleget sütkéreztek a mandula szemek a sütőben,ki veszem a tepsit és a konyha pultra öntöm a mandula szemeket,majd egy száraz konyharuhával jól átdörzsölöm őket,hogy megszabadítsam a mandula szemeket a barna belső héjuktól
- felmelegítem a mézet,egy forró vízzel teli lábas fölött,folyamatosan keverem kb.20 percig
- közben mert én nagyon ügyes vagyok,a tojásokat feltöröm,és külön választom a sárgáját a fehérjétől
- a tojásfehérjét kemény habbá verem,majd a felét a mézhez adom,de ezt úgy csinálom,hogy nagyon vigyázok a habra nehogy össze essen közben
- még mindig a vízgőz fölött vagyok és tovább főzöm a masszát,úgy kb.30 percig
- FIGYELEM!!!! folyamatosan kevergetni kell máskülönben az edény aljához, vagy az oldalához tapad,ezt nem szabad engedni
- 30 perc elteltével,húzzuk le tűzhelyről,és óvatosan keverjük bele a felvert tojásfehérje hab másik felét
- most hozzá adom a mandulát és várok,hogy langyosra ki hűljön
- közben csak azért,hogy múlassam az időmet,meg hát amúgy is kell csinálni valamit,tehát fogok egy megfelelő tepsit és kibélelem az ostyalapokkal
- fogom a LANGYOS mézes-mandulás masszát és óvatosan az ostyalapokra öntöm / simítom /
- na innentől van a várakozás,mert a teljes kihűlést nem szabad meggyorsítani,annak idő kell,de amikor ki hűlt, akkor lehet szeletelni és befalni ezt a csodás édességet
- a sütit sokáig ellehet tartani egy süteményes dobozva rakva,persze előtte azért szeleteld fel:))
Jó étvágyat
..........az igazsághoz hozzátartozik,hogy ezt a receptet még ez idáig nem próbáltam megcsinálni,valamint ezt a receptet Olaszországban élő barátaimtól kaptam,tehát nem az én agyszüleményem,de tényleg borzasztóan finom és ízletes,nagyon szeretem,kicsit hasonlít az állaga a boci tejkaramelláéhoz,már aki emlékszik még rá,de ezzel együtt csak csak ajánlani tudom mindenkinek..........
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése