Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. december 6., kedd

sertés kocsonya, ahogyan mi szeretjük



azért azt elmondom,hogy aki nem ér rá mert a gyors éttermek kajájához van szokva,vagy kész ételekhez,az neki se álljon,mert a szabad napjából min.kb.2 órát elvesz a bevásárlás,az előkészület és még csak ez után jön a főzés idő ami 4-5 óra hossza,tehát ha lehet akkor ezt inkább hétvégén csináljátok és akkor a főzési idő alatt valami mást is tudtok csinálni a lakásban,kertben,vagy a pároddal......:))))hehehehe

a húsok mennyiségén,ki ki ízlése szerint válogathat,egyáltalán nem kötelező pl.a fej,a farok,vagy nem kell annyi bőrke,fül,szóval ez nálam a mennyiség
a zöldségekkel ugyan ez a helyzet,pl,nem kötelező bele a sárga répa,de a fokhagyma az minden mennyiségben legyen benne,a kocsonyának az a lelek,az tartja össze,na és persze a jó köröm lé

Hozzávalók


  1. 2 db hátsó köröm
  2. 1 fél sertés fej
  3. 2 db sertés farok
  4. 4-6 sertés fül
  5. 1 kg sertés bőr
  6. 1 egész hátsó csülök
  7. 8-10fej fokhagyma
  8. 2 db sárgarépa
  9. 2 fej vöröshagyma
  10. 2-3 db. hegyes erős paprika
  11. egy kisebb marék szemes bors
  12. só ízlés szerint,de vigyázz, mert ha sokat teszel a lébe akkor nem tud megdermedni


elkészítés


  • először a körmökkel kezdem,alaposan megmosom és amennyiben van rajta szőr, azokat eltávolítom egy borotva segítségével,de előtte nyílt láng felett leperzselem amennyire csak lehet,így könnyebb lesz a tisztítás
  • a fülekkel,farkakkal és fél fejjel ugyan így járok el
  • a körmöket először hosszában kettévágom,majd még egyszer kettévágom egy húsvágó bárd segítségével,aki ezt nem tudja megtenni az kérje meg a hentest,hogy csinálja meg,amúgy meg már vannak előkészített kocsonya csomagok és tisztított körmök stb....
  • a füleket is ketté vágom,hogy jobban elférjenek majd a tányérokban
  • amikor megvagyok a húsok tisztításával,akkor vízbe teszem őket és hagyom,hogy ázzanak addig amíg a többi hozzávalót is előkészítem
  • a vöröshagymákat,fokhagymákat,sárgarépákat megtisztítom,a vöröshagymákat egyben hagyom,fokhagymákat cikkekre szedem,sárgarépákat is egyben hagyom,erős paprikákat hosszanti irányba bevágom,
  • na most hogy ezekkel is megvolnék,jöhet a kocsonya főzése
  • az én általam használt hús mennyiséghez, a legnagyobb fazekunkat használom ami 20 literes,ebbe rakom a húst és hideg vízzel felengedem,hogy ellepje a húst,fedővel lefedem,sózom és magas lángon hagyom főni az első forrásig
  • közben azért néha rá nézek,hogy nehogy sok legyen a habja,ha látom,hogy sok a habja akkor azonnal le szedem egy kisebb tészta szűrővel,ezt amúgy is folyamatosan kell csinálni a forrást megelőzően és közben is,ha rendesen sikerül lehaboznom,akkor az elkészülést követően,pontosan a tyúk hús levesnek megfelelő színű és állagú gyöngyöző,aranyló isteni lével jutalmaz meg minket,tehát okvetlenül figyeljétek,nehogy belefőljön a habja a lének............
  • na............ felforrt a lé..........
  • bele rakom a zöldséget,szemes borsot,fokhagymákat,vöröshagymákat,erős paprikát és félig lefedve közepes lángon,gyöngyözve hagyom főni,úgy 4-5 órán keresztül.............közben lehet kanál próbát csinálni,evő kanálba teszek a léből és kirakom a hidegre,a dermedési időt nézem,ha hamar megdermed akkor jó,a hamar az 5-10 perc ha ennél hosszabb az eltelt idő akkor még hagyom, hogy főjön még el belőle,de tehetünk bele még fokhagymát
  • ezen a képen tökéletesen lehet látni,hogy a teteje már kezd dermedni,pedig ez még itt van a konyhában,tehát valószínű,hogy jól sikerült
  • uhhhhhhhhhh.........végre letelt az idő......hiszed te.....elzárom a tűzhelyet és.....
  • most hagyom hogy hűljön egy kicsit mert ez még nagyon forró,nem tudom megfogni a húsokat,pedig azokat én mindig teljesen kicsontozom,tehát minden húst lefejtek a csontokról,de hála a kitartásomnak a húsok maguktól leválnak a csontról,én nem szeretem ha nem tudom harapni a húst,ez nem aprólék leves,nem akarok csontot szopogatni,enni akarok......
  • kihűlt az istenek eledele,na most óvatosan kiemelem a húsokat a léből és a levet egy sűrű szövésű tészta szűrőn át szűröm egy másik edénybe
  • a húsokat megpróbálom egyenlő arányban elosztani a mélytányérokban,majd mindegyikre merek a léből annyit hogy ellepje a húst,majd irány a terasz,erkély,gang............vagy mit tudom én,az a lényeg,hogy hideg helyre kerüljenek,hogy megdermedjenek
  • megdermedtek akkor jöhet a lagzi és a lukulluszi lakoma...........


Jó étvágyat:)))))

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gusztusos kinézetű eledel, a borotvás megoldás a szőr eltávolítására pedig ügyes kis trükk, már ezért megérte elolvasni a receptet! Viszont arra nem tetszett kitérni, hogy a sertésbőrrel,mint alapanyaggal mi történik?Azt szalvétaként használjuk, vagy netán tányéralátétként?Boldog Karácsonyt! Ferkó

Sziszi írta...

Bocsi Ferkó,amiért csak most "karácsonykor" válaszolok,na jó már elmúlt a karácsony,és a húsvét is.
Nos végigolvastam a kreálmányomat,és valóban nem taglalom a bőrkét külön,mint olyat.
De én azt gondoltam,hogy magától értetendő,hogy a bűrke is a kocsonyába landol,hát hiszen hol is máshol lenne a helye.
A szalvéta,nem rossz ötlet,ezen a télen kipróbálom,de a tányéralátét,hogy én eddig erre nem gondoltam...a picsbe...pedig eddig azt hittem,hogy minden balgaság az eszembe jutott eddig,hát Ferkó..ott a pont :)

Szóval a bőr,az természetesen a kocsonya húsokkal együtt megy a főzőlébe,és együtt főnek készre.Mi nálunk itt a nagy faluban,így tanultam el édesanyámtól,aki Abonyi volt.De anyósom,aki Komárom-Esztergom megyei,az is így készíti,nagynéném aki Hajdú Bihari..ő is így készíti.Na ezekért is gondoltam én anno,hogy nem kell külön írnom a bűrke felhasználását......de mint írtam,a pont az ott van. Köszi az észrevételt..Szép napot kívánok :)