Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. július 9., hétfő

Rántott karfiol rózsák

mit is írhatnék e nemesen egyszerűm, de mégis oly nagyszerű ételről, azt hiszem,hogy én is csak beállok azok közé akik imádják a rántott karfiolt

Hozzávalók:

  1. 1-2 nagy fej karfiol
  2. liszt,a panírhoz
  3. 4 db.tojás,a panírhoz
  4. zsemlemorzsa,a panírhoz,vagy mint én ,saját magam készítettem el a friss zsemlemorzsát a szárított zsemlékből
  5. olaj,a sütéshez
  6. ételízesítő /én ezt használom az előfőzéskor /

Elkészítés:
A szárított zsömléket összetöröm,majd egy daráló segítségével ledarálom,és máris készen van a friss zsemlemorzsa
Teszek fel vizet főni! A karfiolt előbb meg kell egy kicsit főzni, úgyhogy azzal kezdem, hogy egy nagyobb, kb. 5 literes fazékba teszek oda kb. 3 l vizet főni. Adok hozzá 3 fakanál sót (literenként 1 fakanál). Amíg felforr, addig előkészítem a karfiolt.

A karfiolt egy tálcára teszem, torzsájával felfelé. Le vagdosom a vastag levél-töveket. Aztán kúposan körül vágom a torzsáját. Mire körbeérek, ki tudom venni a torzsát. Ha mégse, akkor alá nyúlok a késsel laposabban, majd csak sikerül! Ha kivettem a torzsáját, akkor még le vagdosom a maradék levél-szárakat.

Egy tálba vizet teszek,és ebbe teszem a le vágott a karfiol-rózsákat.Most még nem kell apró darabokra vágni, csak néhány nagy rózsára szedem szét!

Ez a művelet időrendben előrébb van, ugyanis ahogy lenyisszantok egy rózsát, még mielőtt a vizes tálba tenném, ellenőrzöm az épségét. A megbarnult részeket le vágom, az esetleg férges részt – kerek fekete pötty a rózsán – ki vágom. Aztán a tállal a csaphoz megyek, és egyenként meg mosom a karfiolrózsákat.

Hogy ne kelljen egy másik tálba tennem a megmosott fejet, várok a mosással, míg felforr a víz, és akkor egyből a fazékba tehetem a megmosott karfiolrózsát. A hidegtől lehűl a víz, ezért meg várom, míg megint forrni kezd, és onnantól számítva főzöm még 2-3 percig. Nem kell puhára főzni! Éppen csak hogy ne legyen nyers. Hiszen még a forró olajban is fog puhulni.
Ha letelt a 2 perc, egy lyukas kiszedőkanállal ki szedem a karfiolokat egy tálcára (nem baj, ha félig nyers). Amíg kihűlnek, ki készítem a bundázáshoz a dolgokat. Három tálra lesz szükségem: a liszt, a tojás és a prézli számára. A prézlis az nagyobb, hogy sok prézli beleférjen, és legyen hely a megforgatáshoz, anélkül hogy a fele kimenne. . A lisztnek elég egy mélytányér, de a tojásnak is jobb, ha egy kicsit mélyebb, hogy jobban ellepje a bundázandó dolgot (jelen esetben a karfiolt). Tégy lisztet a tányérba.Készíts még oda egy tálcát vagy vágódeszkát a bundázott karfiolok számára. A Vegeta /ételízesítő/ is legyen ott, ezzel “sózzuk” meg még egy kicsit (nem nagyon, mert a főzővízben is volt só), mielőtt a lisztbe tennénk.

Most kezdhetem a bundázást! Először is fogok egy karfiolt, és szét szedem kisebb rózsákra nagyobbakat! Ha túl tömör a nagyobb fej, akkor késsel vágom ketté. Sokkal finomabb, ha kisebb darabokat rántunk, mert több prézli van rajta. Megszórom őket egy kis Vegetával, és egyszerre több darabot dobok a lisztbe.
Ha túl tömör a nagyobb rózsa, akkor késsel felezem meg!
Bele dobok vagy 6 db kis karfiolrózsát a lisztbe!Két kézzel forgatom meg őket egyszerre (vagyis nem egyesével) a lisztben, aztán áteszem őket a tojásba. Egy villával forgatom meg a darabokat a tojásban. Lehetőleg sehol se látsszon ki a liszt, mert oda nem ragad majd prézlibe. Át szedem a karfiolt a tojásból a prézlibe! Jó, ha közel van a prézlis tál a tojásoshoz, hogy ne csorogjon mellé az értékes tojás. (Én úgy szoktam megoldani, hogy felemelem a tojásos tálat a prézlishez, magam felé dűtöm, és a villával az edény túlsó falán csúsztatva átkotrom a karfioldarabot a prézlis tálba.) Először “szitálj” a tállal, hogy valamennyi prézli rátapadjon a karfiolokra. Így nem olyan “fujj” majd kézzel forgatni őket. Két kézzel mélyen a prézli alá nyúlva, az ujjaimmal forgatgatom meg egyszerre az összes darabot a prézliben. Aztán egyesével szedem ki őket a vágódeszkára.
Most felteszem az olajat melegedni (nagy lángon) egy kb. 3-4 literes fazékban. Azért nem előbb, mert olyan ciki, ha forró az olaj, és még nem tudok beletenni semmit.
Amíg a többi karfiolt bundázom, felforrósodik az olaj.
Tartok egy forróság-próbát, úgy hogy egy kis darabot beledobok, ha serceg, akkor jó, ha nem, akkor még várok. Ha forró az olaj,akkor teszem bele a karfiolokat! (De azért vigyázni, hogy ne égjen meg az olaj!) Utána leveszek egy kicsit a lángból, de azért nagy láng legyen, ne takarék.
2 perc sülés után forgasd meg a karfiolokat!
Amíg sül, bundázhatom a többit. Néha azért rá nézek, nehogy túl barna legyen! Egyszer meg is kell forgatni közben, hogy minden oldala piruljon. A tűzhely közelébe készítek egy tálat, amibe majd kiszedem. Teszek bele egy konyhai törlőpapírt itatósnak (szalvéta az nem jó, mert ráragad a karfiolra). Ha szép pirosra sültek a karfiolok, egy lyukas kiszedőkanállal ki szedem őket, jól le csöpögtetem , és a papírral bélelt tálba szedem.
Jó étvágyat:))))

Nincsenek megjegyzések: