Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. július 31., kedd

bableves füstölt csülökkel és csipetkével

Sok mindenben átvettem édesanyám receptjei közül, de a bableves azon kevesek közé tartozik, aminek elkészítési módját a magam szájíze szerint készítem el.

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg szárazbab (legjobb a tarka, de az összes többi is jó ám: kicsi, nagy, fehér, barna…mindegy)
  • 1 fej hagyma a levesbe
  • 40-50 dkg nyers füstölt csülök ,de lehet füstölt sonkát is használni
  • 1 nagy szál zellerlevél
  • fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • liszt
  • olaj
  • pirospaprika
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 evőkanál 5%-os ecet,na ez csak a nejem végett van

Elkészítés:

Fontos!! Előző este kell elkezdeni! Egy éjszakát áznia kell a babnak.

Először is mérd le a babot. Én literenként 12 dkg-t számítok. 3 liter leveshez 36 dkg kell.

Utána válogasd ki. Ehhez törüld le az asztalt, borítsd ki rá a lemért babot olyan 20 cm-re az asztal szélétől. Mindig húzz közel a kupacból egy maroknyit, lapogasd szét, és jól nézd át. A hibásakat vagy a nem-babokat (pl. kő vagy földrög) a mutatóujjaddal vezesd ki oldalra, a többit húzd bele az odakészített tálba.

Mosd meg kétszer. Az első mosás után még zavaros a víz, a második után már nem, de azért azt is öntsd le, és a 3. vízben hagyd állni egy éjszakát. Jól öntsd fel vízzel, mert megduzzadnak a babok.

Most jön a sonka. Jobb, ha külön főzöd, akkor nincs abból probléma, hogy nem egyformán puhul a hús és a bab.

A füstölt csülköt előző este is megfőzheted, a másnap délelőtt úgyis olyan hamar elmegy. Ha nagy a hús. Tedd egy fazékba, öntsd fel vízzel, hogy jól lepje el, és tedd oda főni. Főjön egy órát,és 40 percet

Másnap tedd oda a babot főni az áztatólével együtt. Ha van kukta fazekad, akkor abba, mert sokkal hamarabb megpuhul. Öntsd fel a sonkalével.

Még mielőtt lezárnád a kuktát, tégy hozzá egy fél hagymát apróra vágva, és a szál zellert. Zárd le a kuktát, és sípolástól számítva főzd 1 órát. Ha nem kuktában főzöd, akkor bizony 2 órát is főhet.

Ha letelt az idő, oltsd el a gázt, ha már lehet, vedd le a fedőt, és sózd meg a levest. lehet, hogy még egy fél fakanál só kell hozzá. Kóstolgasd. Aztán jöhet a rántás. Mielőtt hozzáfognál, készítsd a gáz melletti munkalapra a lisztet és a pirospaprikát, no meg a vizet. Ha közben kellene ezeket összeszedned, odaégne a rántás.

Vágd apróra a hagyma másik felét, önts egy kevés olajat egy serpenyőbe, és tedd bele a hagymát. Nem kell pirítani, csak üvegesre párold. Itt láthatod a lépéseket: üvegesre párolás, liszt hozzáadás (literenként 1 fakanál lisztet szoktam adni, ha levesről van szó, azaz itt most 3 fakanállal), liszttel pirítás, paprika rászórás. Közben folyton keverni! Jó forró legyen, akkor öntsd hozzá a vizet (vagy 3 dl-t), és egyből oltsd el a gázt. Nagyon alaposan el kell keverni!

Öntsd a rántást a leveshez, miközben (az utóbbit) állandóan kavarod . Már csak vagy 5 percet kell neki főni.

Most tedd bele a fokhagymát (legegyszerűbb fokhagymanyomóval átnyomni). Aztán mosd meg és vágd fel a petrezselymet, és azt is tedd a levesbe.

Már csak a tejfölt kell hozzáadni,de én azt a tálalást követően a levesemre szeretem rá kanalazni,kinek a tejföl,kinek a papné:)))

No most jön a nejem:tégy hozzá 2 evőkanál 5%-os ecetet (de előbb inkább csak eggyel, és kóstold meg, hátha elég).

Ezt kenyérrel jó enni................:)))) Végül a ronda kuktából öntsd át a levest egy szép levesestálba, és lehet hívni a többieket.

Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések: