na ez valójában nem is levesnek indult,de azután mégis csak azt csináltam,az első gulyásleveseim egyike,mert ilyet még soha sem csináltam
Hozzávalók
- egy csomag leveszöldség / 4 sárgarépa,4 fehérrépa,egy zeller,egy karalábé/
- 50 dkg burgonya
- 3 db paradicsom
- 3 db fehér paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- őrölt római kömény
- őrölt édes pirospaprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg lapocka,no itt az egyik mássága ennek a gulyásnak,mert ez nem marha hús,ha nem sertés hús
- 30 dkg jó házi akácfán füstölt húsos szalonna,na itten van a második másság
Elkészítés
- a zöldégeket megmosom,megtisztítom a burgonyákkal együtt,a karalábét,és zellert az békén hagyom azok nem kellenek,csak a zeller zöldje
- minden zöldséget kockára vágok,egy edénybe félre teszem,
- a paradicsomot és a paprikát is felaprítom
- a fokhagymát azt össze préselem
- a vöröshagymát is kockára vágom a tisztítást követően
- a szalonnát felcsíkozom,majd ezt is kockára vágom
- a húst is felkockázom 2x2 cm-re
- egy nagyobb lábast felforrósítok,beleteszem a szalonnát,és zsírjára sütöm,majd kiveszem a szalonnát,félre teszem
- jöhet a hagyma,éppen csak megdinsztelem
- azonnal a pirospaprika a következő,de itt óvatosan nehogy megégjen
- máris jön a zúzott fokhagyma,így is pirítom egy pár pillanatig
- na kérem,én itt nem a zöldséget,és burgonyát adom hozzá és pirítom őket együtt,ha nem adok hozzá 0,5 l vizet,majd kb 5 percig lefedve közepes lángot használván párolom a cuccost
- 5 perc letelt jöhet a hús,kockára vágott zöldség,a zeller szára,a kockára vágott burgonya,paradicsom,paprika,só,bors,őrölt kömény,ezekből a szájíznek megfelelő mennyiséget használok,ezekre annyira nincsen aranyszabály,csak az a lényeg,hogy inkább kevesebbet mint többet
- na és most hozzáadom a kisült szalonnát is,lefedve 4 órán keresztül főzöm
- én nem teszek ehhez csipetkét avagy tarhonyát,ezt a levest csak így makéban esszük
Jó étvágyat:))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése