Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. július 25., szerda

lencse gulyás

Lencse gulyás csipetkével


Hozzávalók 4 főre:
40 dkg füstölt sonka
30 dkg szárazkolbász
50 dkg lencse
1 csomag csipetke (25 dkg)
2 kis fej hagyma (12 dkg)
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa (12 dkg)
1 fehérrépa (6 dkg)
1/2 db zeller (6 dkg)
1 pohár tejfel
1 csokor petrezselyem
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 púpozott evőkanál liszt, bors, só.

Elkészítése:

A tálalás előtti napon:
1. A lencsét válogasd át, (a hibásakat, lukasakat dobd ki) jól mosd meg és áztasd be.
2. A füstölt sonkát bő lében, lassú tűzön főzzed kb. egy óráig, ha kihűlt, tedd a hűtőbe.
A tálalás napján:
3. A sonkáról kifőtt zsírt és a zsíros részeket szedd le, a sonkát vágjad fel kb. 1,5 cm-es kockákra. A kolbászt szeleteld fel. A sárga és fehérrépát vágjad karikákra, a zellert apró kockákra.
4. A hagymát vágjad apróra, majd a leszedett zsíron fonnyaszd meg. Húzd félre, és egy csapott evőkanál pirospaprikával keverd el.
5. A leszűrt lencsét, a sonka vízzel öntsd fel (egészítsd ki vízzel, hogy kb. 2 liter, legyen) és kezd el a hagymás paprikás vízben főzni. Amikor erősen forr, tedd bele a zúzott fokhagymát és lassú tűzön kb. fél órán át, főzzed. Borssal, és ha szükséges sóval szórd meg.
6. Tedd bele a karikára vágott kolbászt, a csipetkét, a sárgarépát, fehérrépát, és zellert, majd főzzed további fél órán át.
7. A levesből vegyél ki, kicsit hagyd meghűlni, és keverd jól össze egy púpozott evőkanál liszttel, és egy bögre tejfellel.
8. Tedd bele a kockára vágott, főtt füstölt sonkát, és a lisztel elkevert tejfelt, majd jól forrald össze.

Tálalása:

Tálaláskor, vágott petrezselyemmel, zöldpaprika karikákkal, és tejfellel díszítsd.

(Ajánlás: A hagyomány szerint, annyi ezüstpénzed lesz, ahány lencseszem van a tányérodban.)


Köszönöm a gasztronauta.hu-nak az étel receptet

Nincsenek megjegyzések: