Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. július 25., szerda

Olasz tészta változatok

Kagylós spagetti

Hozzávalók 1 ek aprított petrezselyemzöld 3 ek extra szűz olíva olaj 40 dkg spagetti 25 dkg kagyló (tisztított) 10-15 dkg hagyma 30 ml tej 1 db peperoncino paprika 1 csipet só 1 csipet bors (őrölt) Elkészítés A két kissebb hagymát nagyon apró kockákra daraboljuk, és az olíva olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kagylókat. Lassú tűzön kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a tejet, a chili paprikát (peperoncino) és a sót ill. a borsot. Eközben főzzük meg a spagettit bő, sós vízben, majd keverjük hozzá a kagylós szószt. Azonnal tálaljuk.

Nápolyi spagetti

Hozzávalók: 50 dkg makaróni v. spagetti, 60 dkg paradicsom, l-2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, l cs. bazsalikom /petrezselyemzöld/, só, fekete bors Elkészítés: A leforrázott paradicsom héját lehúzzuk, húsát csíkokra vágjuk, majd 4 ek olajjal meglocsoljuk, apróra vágott fokhagymával, zöldfûszerrel, sóval, borssal ízesítjük, s l-2 órát állni hagyjuk. A kifôtt tésztát a paradicsomra öntjük, összekeverjük, olajjal meglocsoljuk, s azonnal tálaljuk.,


Tonhalas Lasagne

Hozzávalók: 30dkg tonhalkonzerv, 2 keménytojás, 5 dkg kapribogyó, 3 dkg vaj, kis doboz paradicsompüré 2 gerezd fokhagyma, bors, oregano, só, 2 ek cukor, 2 ek olaj, fél kg lasagne tészta. Elkészítés: A tésztalapokat kifőzöm és egy rétegben lefektetve félreteszem. A halat lecsepegtetem, hozzáadom az áttört tojásokat, az apróra vágott kaprit, a puha vajat és péppé keverem. Az olajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, hozzáadom a paradicsompürét, 3 dl vizet, sót, borsot, oreganot és kicsit összefőzöm. Az egészet jól összeforralom. Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a tonhalas raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, újabb ragut stb. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ráöntöm a paradicsommártást és elkenem rajta. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.


Rakott makaróni

Hozzávalók:
20 dkg makaróni, 80 dkg sárga és piros paprika, 10 dkg ricotta, 3 tojás, csokor majoránna 8 gerezd dió, 2 gerezd fokhagyma, oregano, 4 evőkanál olíva olaj, őrölt bors, só

Elkészítés:
A félbevágott és kicsumázott paprikákat megsütjük, majd meghámozzuk. Egy tálba tesszük, rászórjuk a felszeletelt fokhagymát, fűszerezzük oreganóval, sóval, borssal és meglocsoljuk 4 evőkanál olivaolajjal. Legalább 4 óráig állni hagyjuk. Utána felaprítjuk a majorannát és a diót, hozzákeverjük a ricottához a tojásokkal együtt, só,bors. Főzzük meg a tésztát, hűtjük, lecsepegtetjük, majd hozzákeverjük a ricottát. Béleljünk ki egy 9*22 cm (őzgerinc) sütőformát, rétegezzük bele felváltva a paprikát és a tésztát (tésztával kezdjük), takarjuk le alufóliával és süssük 200 fokon 20-25 percig. Langyosan kifordítjuk, szeleteljük és tálaljuk.

Tanácsok:
Az őzgerincforma kicsit lehet nagyobb, nekem 12*27 cm-es van de abban is sikerült elkészíteni. Elkészítési idő: 20 perc



Paradicsomos-makaróni

Hozzávalók:
1/2 kg makaróni tészta,1/2 l tejföl,10 dkg trappista sajt,10 dkg füstölt sajt(elhagyható),2 db nagyobb sűrített paradicsom, cukor, só, pici vaj

Elkészítés:
A tésztát feltesszük főni. A sűrített paradicsomot egy nagy tálba öntjük, esetleg egy nagy jénaiba, amibe majd meg tudjuk sütni a tésztát. Beletesszük a tejfölt, cukrot, sót és a reszelt sajt 3/4-ét. Összekeverjük, hogy minden elvegyüljön benne. A kifőtt tésztát leszűrjük, picit leöblítjük és az elkészített keverékre szedjük. Jól összekeverjük. A maradék reszelt sajttal meghintjük a tetejét és pici vajdarabkákat teszünk rá. 30-45 percre sütőbe tesszük, amíg a sajt rápirul.

Tanácsok:
Külön tálban is összekeverhetjük, és a jénait vagy tepsit amibe majd tesszük, szintén ki lehet vajazni, ha valaki szaftosabban szereti. Nagyon finom egytálétel, a nagymamám találta ki.
Elkészítési idő: 90 perc

Milánói spagetti (Spaghetti milanese)

20 dkg sonka, v. gépsonka, 2 közepes hagyma, 40 dkg sűrített paradicsom, 30 dkg szeletelt gomba, 10 dkg szalonna, 1 kk paprika, bors, oregano, rozmaring, 5 ek cokor, 2 ek olaj, fél kiló spagetti, 20 dkg reszelt sajt. Az apróra vágott hagymát sárgás színig pirítom egy evőkanálnyi olajban, majd megpárolom rajta a gombát. Rádobom a paprikát, majd egy-két keverés után hozzáadom a csíkokra vágott sonkát, ráöntöm a paradicsomot. Hozzákeverem a fűszereket, sót, cukrot. Az egészet jól összeforralom.3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek. olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10 perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és tálba teszem.


Milánói makaróni (Maccheroni milanese)

20 dkg sonka, vagy gépsonka, 2 közepes hagyma, 40 dkg sűrített paradicsom, 30 dkg szeletelt gomba, 10 dkg szalonna, 1 kiskanál paprika, bors, oregano, rozmaring, 5 evőkanál cokor, 2 evőkanál olaj, fél kiló spagetti, 20 dkg reszelt sajt. Az apróra vágott hagymát sárgás színig pirítom egy evőkanál olajban, majd megpárolom rajta a gombát. Rádobom a paprikát, majd egy-két keverés után hozzáadom a csíkokra vágott sonkát, ráöntöm a paradicsomot. Hozzákeverem a fűszereket, sót, cukrot. Az egészet jól összeforralom.3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 evőkanál olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm és tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a sugo-t és a reszelt sajtot. Mindenki saját ízlése szerint vesz magának.


Hagymás-paradicsomos spagettisaláta

25 dkg spagetti, 1 közepes fej hagyma, 10 dkg paradicsompüré, 1 ág rozmaring, frissen őrölt bors, 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj.A vékony karikákra vágott hagymát olajban enyhén megpárolom. Beleadom a sűrített paradicsomot, sózom, borsozom, rozmaringgal fűszerezem és felfőzöm. A lángot lekapcsolom és belekeverem a cukrot. "Al dente" megfőzöm a spagettit, leszűröm és összekeverem a paradicsomos sugoval. Jól behűtve tálalom.


Gombás spagetti

Egy teflon serpenyőben teáskanálnyi olajon megpárolok 15 dkg szeletelt gombát, hozzáteszek 1 evőkanál tejszínt, 1 evőkanál tejet, apróra vágott petrezselymet. Borssal, szerecsendió virággal fűszerezem. 5 dkg főtt spagettire teszem. Rászórok 1 evőkanál reszelt sajtot.


Canelloni 1.

1 kiló paradicsom, 2 dkg szárított rókagomba, zsír a forma kikenéséhez, 20 dkg mozzarella, 2 fej hagyma, 4 evőkanál olaj, 30 dkg darált hús, tabasco, só, bors, 3 dkg liszt, 5 dkg vaj, fél liter tej, 5 dkg parmezán, 2 evőkanál szárított bazsalikom, 16 db előfőzött canellonicső. A rókagombát beáztatom, majd összevágom, a felfújtformát kizsírozom, a sütőt előmelegítem (180 fok), a paradicsomot lehéjazom, felkockázom. Az olajon sárgára pirítom az apróra vágott hagymát, megpirítom rajta a darált húst. Hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsozom, tabascoval ízesítem, majd hűlni hagyom. A vajat megolvasztom, beleszórom a lisztet, majd habverővel beleöntöm a hideg tejet. Állandó keveréssel, lassú tűzön sózva, borsozva besamelt készítek. Kb 3 dkg sajtot reszelek és belekeverem a besamelbe. A bazsalikomot és a felkockázott sajtot a mártásba keveri. A cannelloni csöveket megtöltöm a húsos masszával, lerakom a felfújtformába, a maradékot a tetejére rakom és megszórom a gombával. Ráöntöm a mártást, megszórom a maradék reszelt sajttal és a sütőben 50 percig sütöm.


Bolognai makaróni (Maccheroni bolognese)

40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, 1 kiskanál paprika, bors, oregano, só, 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, fél kiló csőtészta, 20 dkg reszelt sajt. A szalonnát apró kockára vágom és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után jöhet bele a pirospaprika. Egy-két keverést követően hozzáöntöm a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oreganot. Az egészet jól összeforralom. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 evőkanál olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10 perc alatt (vagy amennyit az előírás ír) "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és a tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a sugo-t és a reszelt sajtot.


Megköszönöm az eper.hu oldal szerkesztőjének ezeket a kitűnő tészta recepteket

Nincsenek megjegyzések: