Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. július 25., szerda

Puliszka változatok../Polenta/

Sonkás polenta (Polenta con prosciutto)

1 ek só, 1,5 l víz, 30 dkg kukoricadara, 2 tojás, 6 evőkanál vágott mandula, bors, szerecsendió, zsír a kikenéshez, 30 dkg nyers sonka, 2 evőkanál vaj, 50 dkg mozzarella, 1 csomó zsálya. A vizet a sóval felforralom, lassan beleszórom a grízt és 2-3 percig főzöm. Az edényt leveszem a tűzhelyről, belekeverem a tojásokat és kb 10 percig állni hagyom. Belekeverem a manduladarabokat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. A sütőt 200 fokosra előmelegítem. Egy felfújtformát kikenek és beleteszem a masszát. A sonkaszeleteket ropogósra sütöm a vajban. A mozzarellát lecsepegtetem és felszeletelem. Mindkettőt egyenletesen elosztom a polentán. A zsályát lemosom és szárazra rázom, a leveleket lecsípkedem és a polenára teszem. Kb 20 percig sütöm, míg a sajt arany barnára nem sült.


Polenta con formaggio (Polenta sajttal átsütve)

25 dkg kukoricadara, 8 dkg vaj, 2 hagyma, 3 evőkanál olivaolaj, só, frissen őrölt feketebors, szerecsendió, 15 dkg mozzarella, szeletekre vágva, 3 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 5 dkg frissen reszelt parmezán. Egy fazékban felforralok egy liter vizet egy csipet sóval, beleszórom a kukoricadarát és habverővel erősen felkeverem. Takarékra veszem a lángot és időnként megkeverve 45 percig főzöm. Belekeverek 3 deka vajat. Kb 1 centi vastagon rákenem egy munkafelületre és hagyom kihűlni. Kerek formákat szúrok ki belőle. A hagymát vékony karikákra vágom. Az olajat felhevítem és a hagymát abban üvegesre párolom, sóval, borssal, szerecsendióval erősen megfűszerezem. Egy felfújtformát kivajazok, majd elterítek benne néhány hagymakarikát, erre a polenta szeletek egy részét és vajforgácsokat. Mozzarella, petrezselyem és parmezán jön rá. Ezt a rétegzést addig csinálom, míg a hozzávalók el nem fogytak. A tetejére parmezán kerül, amit vajforgácsokkal szórok meg. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.


Gorgonzolás polenta

25 dkg kukoricadara, 2,5 dkg vaj, 2,5 dl tej, só, frissen őrölt feketebors, 2,5 dkg Gorgonzola, 1 babérlevél. Egy fazékban felforralom a tejet, 2,5 dl vizet egy teáskanál sóval, beleszórom a kukoricadarát és habverővel erősen felkeverem. Takarékra veszem a lángot és időnként megkeverve addig főzöm, míg le nem válik az edény faláról. Leveszem a tűzről és belekeverem a feldarabolt vajat és a villával összetört gorgonzolát.

Nincsenek megjegyzések: