/ ezt a fajta tarhonyát, anyu mindig a frissen gyúrt tésztából csipegetve készítette el,majdnem mint a csipetke tészta,csak ezt az újaival golyókká formálta /mert hogy a pásztortarhonya mi nállunk nem az étel nevére utalt,ha nem az étel egyik összetevőjére,jelen esetben a tarhonya egy bizonyos fajtája
persze ezt is a használat előtt ki kell szárítani egy kicsit,mert máskülönben nem lehet a nyers tésztát pirítani,legalábbis én így tudom.
Hozzávalók
- 10dkg jó, házi füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 10dkg pásztortarhonya
- 10dkg lebbencstészta,vagy nagy kocka
- 10 dkg kis kocka tészta
- 10dkg csípős száraz paraszt kolbász / házi kolbinak is titulálják /
- só
- frissen őrölt paprika
- bors
- 2 db csípős hegyes zöldpaprika
- 2 db burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál házi zsír
Elkészítés
- a szalonnát összekockázom,és serpenyőben zsírjára sütöm,de közben a felkockázott hagymát is hozzá adom,a tarhonyával együtt és így pirítom az összetevőket készre
- a tésztákat külön pirítom meg,de ezt is csak is házi zsírban,sózom,borsozom,paprikázom,vigyázva nehogy nagyon piruljon a paprika,mert akkor megkeseredik,ha készen van akkor félre teszem,mert csak később adom a többi összetevőhöz
- most koncentráljunk a szalonnás többire,hozzáadom a kolbászt is amit karikára szeleteltem,beleszeletelem az erős paprikát,belekocázom a megtisztított burgonyákat,a zúzott fokhagymát,és felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje
- felforralom,rögtön közepesre mérsékelem a hőt,és hozzáadom a megpirított tésztákat,na így főzöm csendesen tovább fedő alatt,közbe,közben rá nézek,és ha elfőné a vizet akkor utána öntök egy keveset,az a lényeg,hogy nem hosszú levű betyárost akarok,hanem rövid lével akarom elkészíteni,mert így tunkolhatok a jó ropogós friss meleg paraszt kenyérrel
szerintem a koviubi,vagy a csalamádé illik hozzá,és persze a jó hűvös homoki rizling.........
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése