a nyers anyagokat mindig száraz állapotban kell ki mérni
Hozzávalók
- egy csomag spagetti / 50 dkg /
- oliva olaj extra ízlés szerint
- fokhagyma 1 fej
- pesto szósz amennyit akarsz
- parmezán sajt szintén amennyit akarsz
- só ízlés szerint
- frissen őrölt fekete bors, óvatosan ez nem az étel
Pesto :ahogyan én csinálom
- 6 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg parmezán sajt
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 csokor bazsalikom
- 1 csomag petrezselyem
- 1 evőkanál apróra vágott dió,fél evőkanál pirított napraforgómag,......pirított fenyőmag,ezt csak akkor ha nagyon gazdag vagy,mert igen csak drága,................itthon
- fél teáskanál nagy szemű tengeri só
a hozzávalókat megtisztítom,apróra vágom,lereszelem,irány a mozsár
fokhagyma,só,kevés olaj ezek az első lépések,ezeket zúzom össze legelőször,jöhet a bazsalikom,és petrezselyem a dióval,és a napraforgóval együtt,tovább őrölöm,zúzom a mozsárban a pesto hozzávalóit,közben fokozatosan csurgatom hozzá az olivát,arra vigyázok,hogy ne egy leveses híg löttyöt kapjak,bár a reszelt parmezán egy kissé besűrűsíti,és később az állásban is sűrűsödik,de most egy jó állagú nem túl híg masszát akarok
hozzá adom a reszelt parmezán sajtot,és sikeresen elkészültem a pestoval,ha nem használom azonnal fel,akkor betöltöm egy jól lezárható széles szájú üvegbe a csodámat,néha néha ellenőrzöm és ha kell olajat öntök rá,így hetekig eltartható a hűtőben
Elkészítés
- lobogó forró sós vízbe teszem a tésztát főni,al dente ez kb.8 perc,leszűröm.és kevés olivát öntök rá,hogy véletlenül se tapadjon össze
- a fokhagymát tisztítom, apróra vágom
- egy serpenyőben olajat hevítek,rá dobom a fokhagymát,és ezzel a lendülettel le is veszem a tűzről,a fokhagymának bőven elég az hő amit az olaj tárol,pont kellően pirul meg így a fokhagyma
- vissza tűzre,gyerünk bele a pestot,kb.4 evőkanállal,azonnal forgassuk össze,és adjuk hozzá a spagettit,csökkentsük a lángot,és keverjük jól össze a pestot a tésztával,borsozzuk,reszeljünk rá friss parmezánt.........................voila, e finito
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése