/ én soha sem hámoztam,mert imádom a krumpli héját amikor olyan jól megvan sülve/
Na tehát irány a recept,itt megint szándékosan nem írok mennyiséget,és darabot,mert ezt is mindenki maga dönti el,hogy mi az a mennyiség amit el akar készíteni,ebédre a családnak,önmaga számára,vagy a vendégeinek.
Hozzávalók
- burgonya
- halványító zeller
- metélő hagyma /snidling/
- petrezselyem
- bazsalikom
- joghurtos sovány krém sajt
- só
- őrölt fehér bors
- vaj
- lestyán levél,vagy majoránna,ezekből ha nincsen más lehetőség akkor persze jó a szárított változat is
- salátalevelek, díszítéshez a tálalásnál
- paradicsom,szintén tálaláskor,a díszítésnél kap szerepet
- pirított tökmag.illetve pirított napraforgómag,ezekkel majd a kész sült,töltött burgonyák tetejét szórom meg
Elkészítés
- burgonya szemeket jól megmosom,letörölgetem,és irány az előmelegített forró sütőbe,ott is a legaljára a lemezre,ha a rácsra teszem akkor soha sem fog "megsülni"persze akinek mint nekem,van egy jó nagy vaslemeze amit a gáz tűzhelyre tehet,akkor az azt használja,és pont úgy csinálom mint amikor a padlizsánt készítem,jól megpirítom a burgonya szemeket,de itt egy kissé mérsékelt lángot használok mert a burgonya belsejének meg kell "főnie"
- amikor a burgonya szemek elkészültek,konyharuhával megfogom,vagy hőálló kesztyűt használok,ellenkező esetben kissé megégethetem a kezemet
- no szóval megfogom a kész burgonyát,egy bemetszést csinálok rajta,és a bemetszésen keresztül egy teáskanál segítségével óvatosan kivájom a burgonya belsejét,a héját nem dobom el mert ezt fogom később megtölteni
- az így kinyert burgonyát összetöröm,fűszerezem, az előzőleg megmosott és apróra vágott snidlinggel,zellerszárral,petrezselyemmel,bazsalikom levéllel
- hozzá keverem a joghurtos krémsajtot,kevés vajat,sózom,fehér borssal megszórom,jól össze dolgozom,és kb 10 percig hagyom állni,hogy egy kissé összeérjenek az ízek
- a pihentetett masszát vissza töltöm a burgonya héjába,majd 200 C fokra előmelegített sütőben,készre sütöm,nagyobb hőfokot is lehet használni,de ez már így nekem bevált
- ha elkészült akkor lestyán levéllel,vagy majoránnával díszítem,jön a csavar,pirított tökmag,illetve pirított napraforgómag,ezek igazán jól mutatnak a töltött burgonyákon,és persze ezzel egy kis plusz ízt is varázsolok erre a finom de egyszerű ételre
- saláta levél ágyon,félbe vágott paradicsommal tálalom
Jó étvágyat hozzá:))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése