semmi különös,csak mint mondottam kettő tyúkocskát vettem,így az egyikből lett a leves,és az egyben sült tyúk,a másikból meg egy egyszerű de nagyszerű pörköltet főztem
Hozzávalók
- 1 db tyúk az enyém kb.1 kg volt,lehet nagyobb de akkor az jóval tovább fog főni,mert mennél nagyobb annál öregebb..........
- 2 fej nagyobbacska vöröshagyma
- só
- őrölt fekete bors
- 10dkg füstölt házi szalonna
- őrölt édes piros paprika
- víz
- 3 evőkanál zsír
a pörkölt elkészítése
- tyúkot mosom,papír törölközővel leszárítom,darabolom
- a szalonnát felkockázom lábasba teszem,zsírjára sütöm
- ebben a szent pillanatban teszem a szalonna zsírra a darabolt tyúkot,és a szó legszorosabb értelmében megpirítom,nem kell megijedni mert a hús levet enged,na ezt a levet kell elfőzni teljesen,hogy a hús pirulhasson
- ez után mehet a hagyma,addig pirítom amíg meg nem dinsztelődik,mehet a paprika,sózom,borsozom,felöntöm annyi hideg vízzel,hogy ellepje
- fedőt teszek rá,és takarék lángon 3 órán keresztül főzöm,mind addig amíg a hús le nem válik a csontról,ha ez sikerült akkor készen vagyok a pörkölttel,jöhet a nokedli
a nokedlihez valók
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- só
- víz
nokedli elkészítése
- na ennél egyszerűbb már csak a pelenkázás lehet.....na jó, az nem mindenkinek megy
- na szóval,vizet forralok,amikor elkezdi a forrást akkor lejjebb veszem a hőt az edény alatt,és neki állok a nokedli ki szaggatásának
- a lisztet egy mély tálba szitálom,sózom,hozzá adom a tojást,és annyi langyos vizet engedek hozzá,hogy egy könnyen kavarható,szaggatható lágy puha masszát kapjak
- a nokedli szaggatás tényleg egy fárasztó munka,mert a fakanállal addig verem,kavarom,szaggatom amíg teljesen "sima" nem lesz a nokedli tésztája
- amikor a víz forr akkor sózom a vizet is,és párcsepp olajt öntök a vízbe,ezzel meggátolom,hogy a nokedlik össze tapadjanak főzés közben
- na jöhet a az igazi szaggatás a forrásba lévő vízbe
- fogom a nokedli szaggatót és az edényre teszem,majd mindig annyi tésztát teszek bele amit pár határozott mozdulattal a forró vízbe bele szaggatok
- megvárom,hogy feljöjjön a nokedli a víz felszínére,ezzel jelzi,hogy megfőtt,
- szűrővel kiszedem egy tálba,és ezt addig ismételgetem ameddig el nem fogy a nokedli tésztája,az az mindet megfőztem
tálalás,EBÉD!!!!!!
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése