Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. január 22., vasárnap

tyúkpörkölt nokedlivel


semmi különös,csak mint mondottam kettő tyúkocskát vettem,így az egyikből lett a leves,és az egyben sült tyúk,a másikból meg egy egyszerű de nagyszerű pörköltet főztem


Hozzávalók

  • 1 db tyúk az enyém kb.1 kg volt,lehet nagyobb de akkor az jóval tovább fog főni,mert mennél nagyobb annál öregebb..........
  • 2 fej nagyobbacska vöröshagyma
  • őrölt fekete bors
  • 10dkg füstölt házi szalonna
  • őrölt édes piros paprika
  • víz
  • 3 evőkanál zsír

a pörkölt elkészítése

  • tyúkot mosom,papír törölközővel leszárítom,darabolom
  • a szalonnát felkockázom lábasba teszem,zsírjára sütöm
  • ebben a szent pillanatban teszem a szalonna zsírra a darabolt tyúkot,és a szó legszorosabb értelmében megpirítom,nem kell megijedni mert a hús levet enged,na ezt a levet kell elfőzni teljesen,hogy a hús pirulhasson
  • ez után mehet a hagyma,addig pirítom amíg meg nem dinsztelődik,mehet a paprika,sózom,borsozom,felöntöm annyi hideg vízzel,hogy ellepje
  • fedőt teszek rá,és takarék lángon 3 órán keresztül főzöm,mind addig amíg a hús le nem válik a csontról,ha ez sikerült akkor készen vagyok a pörkölttel,jöhet a nokedli

a nokedlihez valók


  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • víz

nokedli elkészítése

  • na ennél egyszerűbb már csak a pelenkázás lehet.....na jó, az nem mindenkinek megy
  • na szóval,vizet forralok,amikor elkezdi a forrást akkor lejjebb veszem a hőt az edény alatt,és neki állok a nokedli ki szaggatásának
  • a lisztet egy mély tálba szitálom,sózom,hozzá adom a tojást,és annyi langyos vizet engedek hozzá,hogy egy könnyen kavarható,szaggatható lágy puha masszát kapjak
  • a nokedli szaggatás tényleg egy fárasztó munka,mert a fakanállal addig verem,kavarom,szaggatom amíg teljesen "sima" nem lesz a nokedli tésztája
  • amikor a víz forr akkor sózom a vizet is,és párcsepp olajt öntök a vízbe,ezzel meggátolom,hogy a nokedlik össze tapadjanak főzés közben
  • na jöhet a az igazi szaggatás a forrásba lévő vízbe
  • fogom a nokedli szaggatót és az edényre teszem,majd mindig annyi tésztát teszek bele amit pár határozott mozdulattal a forró vízbe bele szaggatok
  • megvárom,hogy feljöjjön a nokedli a víz felszínére,ezzel jelzi,hogy megfőtt,
  • szűrővel kiszedem egy tálba,és ezt addig ismételgetem ameddig el nem fogy a nokedli tésztája,az az mindet megfőztem

tálalás,EBÉD!!!!!!


Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: