Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. január 19., csütörtök

konfitált kacsazúza lencsesalátával


Franciául a lekvár confiture (ejtsd konfitűr), ami a gyümölcsök lassú, gyenge tűzön főzését jelenti ugyebár. A folyamat hasonló a húsoknál is: lassan főzzük, lehetőleg zsírban, mi inkább abálásnak hívjuk, ami még nagyanyáink számára élő és hétköznapi konyhai tevékenység volt. A szép piros zsírosbödönök mélyén megbújó hússzeletek sokunk gyerekkorát megízesítették. Épp ezekért az extra ízekért, a hús utánozhatatlan állaga miatt maradt fent és lett újra igen népszerű eljárás a konfitálás. Ez nem egy gyorsan elkészítendő étel ezzel az eljárással,ebbe csak az fogjon bele akinek megfelelő idő áll a rendelkezésére,és nem egy ideges típus.

Emlékszem,hogy anyu mennyiszer csinálta így a sült húsokat szeletelve vagy egyben ,és utána hetekig el állt a spájzban,nem kellett feltétlenül a hűtőben tárolni,a zsír meg egyenesen fergeteges volt friss ropogós barna kenyérrel,zöldpaprikával,vagy kovi ubival..............hmmm be jó kis gyermekkor volt is az......

20 dkg lencsét hideg vízbe teszek az előző nap estéjén,másnap megtisztítok 80 dkg kacsazúzát,fűszerezem,sóval,és frissen őrölt fekete borssal. 1 fej fokhagymát megtisztítok és gerezdjeire szedem.
50 dkg megmelegített kacsa zsírba teszem a kacsazúzát,és először 5 percig,majd kis lángon 2,5 órán keresztül főzöm,1,5 óra elteltével adom hozzá a gerezdekre szedett megtisztított fokhagymát,ha elkészült a zúza,akkor vegyük ki a fokhagymagerezdeket,és tegyük félre.

Le szűröm a lencséről a vizet,át öblítem,és friss hideg vízben / 1 liter /felteszem főni,sózom,hozzá adok 2 db babérlevelet,és egy kakukkfű ágat,fedő alatt puhára főzöm a lencsét,a saját levében hagyom kihűlni a lencsét,majd leszűröm.
Közben megmosok 20 dkg jégsalátát,10 dkg paradicsomot,10 dkg kigyóuborkát, egy kisebb mennyiségű ruccolát,mindent apróra vágok,úgy egy falatnyira,a ruccola kivételével,és hozzá adom a kihűlt leszűrt lencséhez,és össze keverem,ez lesz a saláta.
Összekeverek 0,2 dl fehérborecettel,tengeri sóval,frissen őrölt fekete borssal,és adok hozzá 2 evőkanál frissen facsart citrom levet,0,6 dl olívaolajat,és 1/2 teáskanál Dijoni mustárt,ez lesz az öntet.

Hozzáadom a salátához,az öntetet,tányérokba adagolom,a tetjükre helyezem a félbevágott zúzákat,mellé teszek a fokhagymából,megöntözöm tökmagolajjal,koktél paradicsomokat teszek mellé,és jöhet a kajálás............:)))))

Ha kedvet csináltam hozzá akkor már csak időt kell rá szakítani,hogy elkészítsétek eme remekbe szabott ősi technológiával készült ételt.


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések: