Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. január 3., kedd

Hájas kifli


drága barátaim,kezdődjék az új év.............

a hája tészták mindig is a kedvenceim voltak,nagy mutter minden vasárnap a hájas tésztából készített "költeményével" traktálta a családot a vasárnapi ebéd után...............
de ez a süti az más,mert ez pontosan ugyan olyan lesz mint a nagy kedvencem a hó kifli

Hozzávalók

  1. 50 dkg liszt
  2. 30 dkg kiolvasztott disznó háj
  3. 2 dl tejföl
  4. 4 db tojás
  5. só ízlés szerinti mennyiség
  6. 1 csomag vaníliás cukor
  7. 15 dkg porcukor
  8. barack,szilva,megy,eper,szamóca,ribizli,bodza........lekvár
  9. darált dió
  10. darált mák
  11. mazsola ( aszalt szőlő )
  12. méz
  13. 1 db citrom


Elkészítés

  • elsőkörben a lisztet egy nagy keverőtálba szitálom,és hozzá adom a kiolvasztott hájat,majd jól össze dolgozom
  • hozzá adom a tejfölt,4 tojás sárgáját,sózom,és ezekkel a hozzávalókkal együtt véglegesen át gyúrom a tésztát,ha jól sikerült,akkor egy nagyon jól gyúrható tésztát kaptam ami könnyen elválik az edény falától
  • több, egyforma nagyságú cipókat szaggatok belőle,letakarom a cipókat, és egy éjszakán át hűvös helyen pihentetem
  • ha sietek mert elcsesztem az időmet akkor csak 3 órát pihentetem a tésztát,így is finom
  • a tészta most már annyira kipihente magát,hogy no.éppen ezért neki is állok a kiflik csinálásának
  • a cipókból egy kb 30 cm átmérőjű kört nyújtok ki ,és három szög alakú cikkekre vágok ki a tésztákból............mintha a hókiflit csinálnék
  • a három szögekre,a szélesebb végüknél kezdve,lekvárt, mézes diót ,mazsolával kevert diót vagy mákot halmozok, feltekerem és kiflit formázok belőle,de nyáron akár gyümölcs szemekkel is tölthetem
  • a darált diót,és a mákot természetesen egy kis tejben elő főzöm,és csak a hűlést követően reszelem bele a citrom héját, majd össze keverem a mézzel,vagy a mazsolával
  • készen vagyok,jöhet az előmelegített sütő kb.180 C fok,és rajt, sütés,ez kb.20 percet vesz el az életemből,aki gondolja az még a sütés előtt esetleg megkenheti a kifliket egy felvert tojás sárgájával,de akkor inkább a pozsonyi kiflihez fog hasonlítani,azon meg ugye nincsen vaníliás porcukor
  • na szóval a kiflik a sütőben,vörös bor az asztalon..........
  • meg sültek a kiflik,azon melegében megforgatom őket a vaníliás cukorral kevert porcukorban és rakom a süteményes tányérra
  • félszáraz vörös borral isten egy csemege.............

Egésségetekre!!!



Nincsenek megjegyzések: