drága barátaim,kezdődjék az új év.............
a hája tészták mindig is a kedvenceim voltak,nagy mutter minden vasárnap a hájas tésztából készített "költeményével" traktálta a családot a vasárnapi ebéd után...............
de ez a süti az más,mert ez pontosan ugyan olyan lesz mint a nagy kedvencem a hó kifli
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 30 dkg kiolvasztott disznó háj
- 2 dl tejföl
- 4 db tojás
- só ízlés szerinti mennyiség
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- barack,szilva,megy,eper,szamóca,ribizli,bodza........lekvár
- darált dió
- darált mák
- mazsola ( aszalt szőlő )
- méz
- 1 db citrom
Elkészítés
- elsőkörben a lisztet egy nagy keverőtálba szitálom,és hozzá adom a kiolvasztott hájat,majd jól össze dolgozom
- hozzá adom a tejfölt,4 tojás sárgáját,sózom,és ezekkel a hozzávalókkal együtt véglegesen át gyúrom a tésztát,ha jól sikerült,akkor egy nagyon jól gyúrható tésztát kaptam ami könnyen elválik az edény falától
- több, egyforma nagyságú cipókat szaggatok belőle,letakarom a cipókat, és egy éjszakán át hűvös helyen pihentetem
- ha sietek mert elcsesztem az időmet akkor csak 3 órát pihentetem a tésztát,így is finom
- a tészta most már annyira kipihente magát,hogy no.éppen ezért neki is állok a kiflik csinálásának
- a cipókból egy kb 30 cm átmérőjű kört nyújtok ki ,és három szög alakú cikkekre vágok ki a tésztákból............mintha a hókiflit csinálnék
- a három szögekre,a szélesebb végüknél kezdve,lekvárt, mézes diót ,mazsolával kevert diót vagy mákot halmozok, feltekerem és kiflit formázok belőle,de nyáron akár gyümölcs szemekkel is tölthetem
- a darált diót,és a mákot természetesen egy kis tejben elő főzöm,és csak a hűlést követően reszelem bele a citrom héját, majd össze keverem a mézzel,vagy a mazsolával
- készen vagyok,jöhet az előmelegített sütő kb.180 C fok,és rajt, sütés,ez kb.20 percet vesz el az életemből,aki gondolja az még a sütés előtt esetleg megkenheti a kifliket egy felvert tojás sárgájával,de akkor inkább a pozsonyi kiflihez fog hasonlítani,azon meg ugye nincsen vaníliás porcukor
- na szóval a kiflik a sütőben,vörös bor az asztalon..........
- meg sültek a kiflik,azon melegében megforgatom őket a vaníliás cukorral kevert porcukorban és rakom a süteményes tányérra
- félszáraz vörös borral isten egy csemege.............
Egésségetekre!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése