imádom az árpagyöngyét / burizs /,úgy tizenéves koromban csinálta anyukám először a töltött káposztát árpagyöngyével kevert sima rizzsel,hát valami isteni volt,utána mindig így kértem,és azóta a kedvesem mindig így csinálja,sőt van amikor csak az árpagyöngye van a töltelékben,és rizs egyáltalán nincsen benne,no persze nem is baj,mer amilyen "finomak" a magyar génkezelt rizsek.......szóval nem is bánom ha nincsen a töltött káposzta töltelékében rizs..... Hozzávalók
- 80dkg füstölt tarja
- 1 db sárgarépa
- 1/4 zeller gumó
- 1 db vöröshagyma / egy jó nagy fejet választani /
- 2 db babérlevél
- 4 szem szegfűbors
- 10 szem fekete bors
- só
- 15 dk árpagyöngye
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított majoránna
Elkészítés
- a füstölt tarját megmosom,majd egy lábasba vizet engedek,beleteszem a húst, megtisztított,felkarikázott répát,zellert,fokhagymát,ezek mellé teszem a babérlevelet,szegfűborsot,fekete borsot,sózom,és felteszem tűzhelyre
- először nagy lángon felforralom,majd közepes lángon csendesen hagyom főni,mind addig főzöm amíg a hús meg nem puhul
- az árpagyöngyét egy külön lábosban sós forró vízben főzöm meg
- amikor az árpagyöngye is kész,és a hús is megfőtt,akkor a levest átszűröm a leveses tálba
- a megfőtt hús,apró kockákra vágom,vagy szeletelem,hozzáadom a levest,a megfőtt árpa gyöngyét és vissza rakom a tűzhelyre,ízesítem a zúzott fokhagymával,borsozom,hozzáadom a szárított majoránnát, így át forralom még egyszer,és készen is vagyok
- a nagyon ügyesek nyugodtan kísérletezhetnek, adják az árpagyöngyét,a fokhagymát is hozzá a leveshez,akkor amikor már az,az utolsó stádiumban van,tehát amikor már majdnem kész,csak a majoránnát hagyják a legvégére,azt akkor amikor forr a leves,annak csak egy pár pillanat kel
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése