mi a fenét is írhatnék a lecsóról,ki az aki nem szereti ezt a hagyományos ételt............
A nyár talán egyik legtipikusabb házias étele a lecsó, amely gyerekek, felnőttek egyik örök kedvence. Elkészítése egyszerű, kiadós és olcsó étel, főleg ha a paradicsom és a paprika a kertünkben terem. Számos változata létezik, mindenkinek van saját kedvence. Elkészítése gyors és egyszerű.
és íme az ötletek a különféle változatokhoz..:
Lecsó változatok:
- Szalonnás: 5 dkg füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki igen kevés zsiradékkal, és erre tegyük a hagymát, paprikát, paradicsomot.
- Kolbászos: karikára vágott kolbászt a pirított hagymához adunk, együtt pirítjuk, és ezután adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot.
- Virslis/főtt sonkás: a kész lecsóba tegyünk karikákra vágott virslit, vagy kockára vágott főtt sonkát, és pár percig forraljuk tovább.
- Rizses/tarhonyás: a rizst vagy tarhonyát (fejenként 2 evőkanálnyit) a már levet eresztett lecsóhoz adjuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A rizst és a tarhonyát megfőzhetjük külön, és belekeverhetjük a már kész lecsóba is.
- Tojásos: a már kész lecsóba (fejenként 1-2) felvert tojást keverünk, és együtt főzzük, amíg a tojás megsül.
- Karfiolos: ehhez rizses lecsót keverjünk össze főtt karfiol rózsákkal, szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük pár percre forró sütőbe, ez a rakott lecsó karfiollal
- Cukkinis: mielőtt készre fő a lecsó, tegyünk bele cukkini karikákat,persze azért előtte jól mossuk meg a cukkinit,és ezzel már nem főzzük sokáig,mert szét főnek a cukkini karikák.
Nézzünk egy alapreceptet
hozzávalók:
- 1 kg zöldpaprika
- 50 dkg paradicsom
- 2 fej hagyma
- 1 ek. zsír/olaj
- só
elkészítés:
- A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A paradicsom héját leszedjük, a paprikákat kicsumázzuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk.
- A hagymát a zsiradékban halványra pirítjuk. Beletesszük a negyedekbe vágott paradicsomot, majd a paprikát. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a paradicsom szétfő, és a paprika megpuhul. Rövid lével az igazi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése