ezt a receptet mindenkinek a figyelmébe ajánlom,de első sorban azoknak ajánlom akik szeretik a fokhagymás,és hagymás ételeket,valamint nem tartja őket vissza egy kis hagyma szag:)))))
no lássuk miből is élünk...........
hozzávalók:
- 4 db nagyobb csirke comb,én fiatal tyúk combot ajánlanék,de azt előfőzve
- 1 fej fokhagyma
- 1 csomag újhagyma
- 3-4 ág rozmaring
- 1 csokor Thai bazsalikom
- 1 evőkanálnyi oregáno
- friss, őrölt fekete bors
- friss, őrölt szegfű bors
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanál friss,őrölt római kömény
- só izlés szerinti mennyiség
- 1 db lime,de csak a leve
- 1,5 kg új burgonya
- 1 csokor petrezselyem a díszítéshez
- 1 tekercs alufólia
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl főző tejszín
- 2 db tojás
- 1 fej brokkoli
elkészítés:
- azért a fűszerkeverék előállításánál én azt javaslom,hogy mindenki a saját szája íze szerinti összetevőket használjon,de az a minimum elvárás,hogy a fűszerkreációt kóstoljuk meg mielőtt elrontjuk vele az fogásunkat
- a sütőt begyújtom,és 160 C fokra előmelegítem
- a combokat én előfőzöm,egyszerű sima sós vízben kb.10 percig főzöm,és ebbe a főző vízbe teszem a lime levét bele,ezt követően könnyebben veszem ki a csontot a helyéről /filé/,a bőrét is lehúzom,az kidobható
- a brokkolit is előfőzöm,egészen pontosan inkább vajon párolom roppanós állagúra,ez majd mint köret kiegészítő,és díszítő elem jelenik meg az ételnél
- a fokhagymát tisztítom,majd a gerezdeket vékony szeletekre vágom
- az új hagymát megmosom,a száraiból levágok,majd egyforma hosszabb darabokra szelem,a hagyma többi részét
- a zöld fűszereket mindegyiket felaprítom,majd óvatosan sózom,hiszen ha előfőzést alkalmaztam akkor ugye a főző víz már sós volt,hozzáadom a fokhagymát, a hagymát is hozzákeverem,mindegyik borsból rakok hozzá megfelelő mennyiséget,a köményből szintén teszek a fűszerkeverékembe
- fogom a combokat,és a comb csont helyén keletkezett üregbe töltöm a fűszerkeveréket,de azért hagyok a külső részre is a fűszerből
- az alufóliából megfelelő nagyságú darabokat vágok le majd ezekbe csomagolom a fűszeres csirke combokat,de mindegyik mellé helyezek egy kis darab vajat,szorosan lezárom a fóliát,és az így nyert csomagokat egy alacsony falú tepsibe helyezem,és mehet az előmelegített sütőbe,itt kb.30 percig sütöm ő kelméket,közben az egyiket ki lehet venni,és meggyőződni a sütési állagáról,ha akarjátok akkor nyugodtan pirítsátok meg a sütés vége felé,tehát bontsátok meg a csomagokat,és légkeveréses grill fokozaton egy pár percig süssétek /ropogósra/
- új krumplit megtisztítjuk,erre biztos,hogy mindenkinek van saját jól bevált trükkje,én a fém dörzsit használom ilyenkor,csodákra képes,a .............m kapargassa késsel,dörzsölje kefével,régen lehetett előre tisztítottat vásárolni,de mióta ennyire fejlett ország lettünk.............
- no szóval tisztítom,mosom,és uborka gyalun leszeletelem,egy magas falú hőálló edénybe egyenletesen elrendezem
- a tejszínt a tojással,összekeverem,ízesítem szerecsen dióval,borssal,majd az egészet az előbb elrendezett burgonyára öntöm,kb. 40-50 percig sütöm az előmelegített sütőben,a csirke "mellé" is betehetjük,sülhetnek együtt,a sütést követően egy kis ideig hagyom a burgonyát hűlni,de csak is azért mert így könnyebb nagyobb kockákra vágni egy sütőlapát segítségével
- ha elkészült minden akkor jöhet a tálalás,semmi extra,a burgonyát tányérra helyezem és mellérakom a csirkecombokat,majd a petrezselyemből letépkedek egy kevés levelet,és megszórom vele az ételt...........
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése