Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. június 29., péntek

Basmati rizs gombával




nagyon ütős egy egytálétel,csak ajánlani tudom mindenkinek

Hozzávalók
  1. 20 dkg basmati rizs
  1. 1 ek.olivaolaj
  2. 1 db vöröshagyma
  3. 1 ágacsa rozmaring,vagy 1 tk szárított
  4. 25 dkg sampinyon gomba/ez a csiperke csak flancosul/
  1. vagy mezei csiperke/szegfűgomba/
  1. de jó a barna tinóru is
  1. a vargánya ,ő is a tinóruk családjához tartozik,csak zamatosabb
  2. és a róka gomba is
  1. ezek közül bármelyik jó
  2. 2 db Californiai piros paprika
  1. 40 dkg koktél paradicsom
  1. 4,5 dl zöldségalaplé ezt leveskockából is lehet
  2. 1 csokor petrezselyem
  3. frissen őrölt fekete bors


Elkészítés
  • a sütőt előmelegítem 190C fokra/légkeverésesnél 170 C fokra/
  • a rizst többször átmosom hideg folyóvíz alatt
  • a vöröshagymát tisztítom,majd apróra darabolom
  • egy közepes nagyságú lábosban olivaolajat hevítek /1 ek./majd beleteszem a hagymát,és puhára pirítom,ez a dinsztelés utáni állapot
  • mehet bele a rozmaring levél amit előtte felaprítottam
  • egy percig együtt pirítom tovább a hagymával,és máris teszem bele a gombát amiket a mosást 6 forróvízzel leöblítettem/követően felnegyedeltem
  • rövid ideig együtt pirítok mindent,de nem hagyom,hogy gomba nagyon kieressze a levét,de betartom az aranyszabályt amely a következő:
A gombaételek elkészítésénél még szakácskönyvekben is előforduló, gyakori hiba, hogy túl rövid ideig főzik, hiszen látszólag hamar elkészül. Azonban legalább 15-20 perces főzési idővel kell számolni.
  • máris teszem hozzájuk a rizst,össze keverem,hogy az olaj mindenhol egyenletesen érje a rizst
  • teszem a paradicsomokat,a paprikát amiket előtte mostam,és feldaraboltam,keverek rajtuk egyet,és felöntöm az alaplével,borsozom,sózom,fedő alatt készre sütöm az előmelegített sütőben,ez kb.20-25 percig tart,tálaláskor frissen aprított petrezselyemmel megszórni illik

Jó étvágyat:))))

Nincsenek megjegyzések: