fantasztikusan szeretem ezt az időszakot,ilyenkor annyi lehetősége van,jobbnál jobb alapanyagok felhasználására az ember fiának,lányának,ilyenkor telítve vannak a piacok zöldséges standjai a szebbnél szebb zöld árúval,már csak is a pénztárcánk,és a fantáziánk szabhat határokat a főzési kedvünknek
Hozzávalók
- 1 egész fej Római saláta,de lehet ez friss spenót levél,mangold levél,kelkáposzta levél,szőlőlevél,karalábélevél...............
- 30 dkg hosszúszemű rizs
- 1/2 l. zöldségleves alap,ehhez jó a leves kocka
- 3 dkg vaj
- 1 szál új hagyma,de ha medvehagymát tesztek bele akkor hmmmmmmmmmm:)))
- 1 db cukkini
- 10dkg szegfűgomba,erdei csiperke,de bármilyen gomba jó bele
- 1 db Californiai paprika ,piros
- só
- őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- majonéz
Ha majonézes ételt készítünk, mindig házilag keverek. Egy jóféle robotgép is jó, de egy habverővel felszerelt erőskezű segédkező ember még jobb, mert akkor még a gépet se kell elővenni
Szóval:
- 1 tojás sárgája
- kb. 1 púpozott kávéskanál porcukor
- kb. 1 kávékanálnyi mustár
- 1 dl olaj (hideg!!!),én az olivát ajánlanám
- 1 emberes csipet só
- őrölt fekete bors
- kb. 1 evőkanál citromlé
A keverés lényege az, hogy először minden egyebet összekeverünk az olajon és a citromleven kívül, és amikor a tojássárgája kezd kivilágosodni, akkor elkezdjük hozzáadni az olajat "cseppenként". Nem kell megijedni, az olaj először úgy tűnik, hogy nem keveredik el a tojással, de végül elkezdenek szép krémes formát ölteni. A citromlevet belekeverhetjük egyben is, az kicsit kivilágosítja majd, és láthatóan könnyebbé teszi. Az olajat is könnyebben felveszi tőle, tehát célszerű fél deci olaj után beletenni a citromot.
Itt kezdődik aztán a kóstolgatás, és amiből hiányzik, abból kell még
hozzátenni.
- Ha túl savanyú, akkor cukrot bele.
- Ha túl nehéz, olajos ízű, akkor citromot bele.
- Ha túl édesnek tűnik, akkor mustárt, citromot és sót bele.
- Ha túl ízetlen, akkor só, bors és mustár bele.
- Ha túl mustáros, akkor cukrot bele.
Ha a majonézhez tejfölt rakunk, akkor az már a tatármártás, akkor óvatosan borítsuk azt a tejfölt, mert ha agyon higítjuk, egészen ízetlenné tud válni, és onnan visszaút már csak egy újabb 1 tojásos majonéz kikeverése.
- a rizst megfőzöm a következő módon,2 l,lábosban 1-1 1/2 l vizet forralok,forráskor beledobom a zöldségleves kockát,forrást követően takarékra veszem a lángot,és a levesbe öntöm a rizst,újra felforralom,és most azonnal elzárom a lángot,az edényt konyharuhákba bugyolálom,ha úgy tetszik akkor bedunsztolom,és így hagyom,így a saját gőzében párolódik meg,majd amikor mindennel elkészültem no majd akkor ki csomagolom a rizst,csak okvetlenül figyeljetek oda a rizs,és leves arányaira,mindig a rizs mennyiség 2x legyen a folyadék mennyisége
- az újhagymát kockára vágom,egy nagyobb serpenyőben megolvasztom a vajat,mehet bele a hagyma,és a szintén kockára vágott Californiai paprika,enyhén sózom,borsozom,és a pirítást követően aprított petrezselyemmel megszórom
- a tölteni való leveleket forrásban lévő vízbe mártom kb.1 percre majd egy tiszta konyhai törlőruhára szedem,és leitatom a felesleges nedvességet róluk
- a közben elkészült rizst egy villa segítségével fellazítom,majd hozzá adom a párolt hagymás,petrezselymes, paprikát
- jól összekeverem,és elkezdem a töltést
- egy levelet a kezembe veszek,és a levél közepébe halmozok egy megfelelő adag tölteléket,ezt labda formára alakítom a kezemmel,vagy egy konyharuha segítségével,az a fontos,hogy jó szorosak legyenek a levelek,és mennél jobban tömörítsem a tölteléket ,így biztosan nem fog szét nyílni tálalásközben,tálaláskor kap szerepet a friss házi majonézem,amikor tányéra szedem a gömböcöket,és a villámmal szét vágtam őket,no majd akkor én magamnak megöntözöm a finom majonézemmel a töltött csudákat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése